News

Palatul Cotroceni, evaluat din punct de vedere al riscului seismic. Cât costă contractul pentru clădirile din complexul unde se află Președinția României

Administrația Prezidențială va contracta servicii pentru evaluarea riscului seismic la Palatul Cotroceni, acolo unde își desfășoară activitatea președintele României.
07.05.2023 | 08:00
Palatul Cotroceni evaluat din punct de vedere al riscului seismic Cat costa contractul pentru cladirile din complexul unde se afla Presedintia Romaniei
Palatul Cotroceni, acolo unde își desfășoară activitatea președintele Klaus Iohannis, va fi evaluat din punct de vedere al riscului seismic Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Administrația Prezidențială
ADVERTISEMENT

La Palatul Cotroceni se află, începând cu 1990, reședința oficială a Președinției României. Construcția  complexului a demarat în anul 1888, iar în 1896 aici s-au mutat Principele Ferdinand și Principesa Maria. Palatul a suferit avarii majore în urma cutremurului din 1977, iar lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani.

Serviciile de evaluare a riscului seimic vor costa peste 250.00 de euro

Pe 30 aprilie 2023, Administrația Prezidențială a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Servicii de evaluare complexă a riscului seismic la clădirile Complexului Palat Cotroceni”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului este de 1.256.302,52 lei (aproximativ 255.000 de euro), iar durata acestuia va fi de 400 de zile. Evaluarea seismică a clădirilor constă dintr-un ansamblu de operații pe baza cărora se stabilește susceptibilitatea avarierii seismice, în raport cu hazardul seismic din amplasament, corespunzător cu stările limită pentru care se face evaluarea și clasa de importanță – expunere la cutremur a clădirilor.

Conform caietului de sarcini, “scopul achiziției este evaluarea stării tehnice actuale a construcțiilor ce alcătuiesc fondul construit al Complexului Palat Cotroceni, respectiv determinarea riscului avarierii acestora la acțiuni seismice severe și stabilirea strategiei de intervenție pentru reducerea vulnerabilității seismice a clădirilor existente astfel încât, la incidența mișcărilor seismice severe, să se asigure un grad acceptabil de încredere”.

ADVERTISEMENT

În cazul unei seism, trebuie să se asigure protecția vieții și integrității fizice a persoanelor, menținerea, fără întrerupere, a desfășurării de activități și servicii esențiale pentru viața socială și limitarea pagubelor materiale. Există numai puțin de 22 de corpuri de clădire din incinta complexului care vor fi evaluate din punctul de vedere al riscului seismic, inclusiv cele numite C1, C2 și C3 ce găzduiesc Muzeul Național Cotroceni.

Expertul tehnic va realiza clasificarea clădirilor în clase de risc seimic

“Componentele de bază ale ansamblului de la Cotroceni sunt corpurile de clădiri istorice, denumite cadastral corp C l, corp C2, corp C3, corp C4 corp C9, ce determină cele două incinte adiacente: incinta principală (cu dimensiunile generale 68,00 x 78,00m), cu pivotul său compozițional —biserica – și cea secundară (cu dimensiunile generale 68,00 x 78,00m)”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, ofertantul se angajează să elaboreze Rapoartele (Studiile) tehnice necesare pentru a realiza o evaluare tehnică cuprinzătoare a unor clădiri existente, din perspectiva actiunilor seismice si, după caz, prin determinarea măsurilor de intervenție. După finalizarea evaluării tehnice a fiecărei clădiri existente, concluziile vor fi elaborate cu privire la starea structurală respectivă și la capacitatea portantă.

Expertul tehnic va realiza clasificarea clădirilor menționate, pe baza metodologiilor reglementate, în clase de risc seismic. Expertul tehnic va efectua, de la caz la caz, toate testele, releveele, eșantionările și prelevările necesare pentru a realiza evaluarea stării tehnice a clădirilor existente pentru a asigura  respectarea cerințelor fundamentale aplicabile.

ADVERTISEMENT

Fațadele a două clădiri din complexul Cotroceni vor fi reparate cu 1,3 milioane euro

Până să se evalueze riscul seismic, Administrația Prezidențială investește în renovarea a două corpuri din interiorul compexului de la Cotroceni. Pe 28 aprilie 2023, instituția a postat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului “Lucrări de reparaţii ale fațadelor corpului de clădire C4 și C11 din cadrul Complexului ”Palat Cotroceni”, conform datelor consultate de FANATIK.

Valoarea totală estimată a contractului este de 6.297.070 lei, adică aproximativ 1,3 milioane euro, iar durata acestuia va fi de 24 de luni. Corpul C4 este numit Suita, are o arie construită de 3.811 metri pătrați, două nivele de subsol, parter, mezanin și două etaje, iar cel numit C11 este Biserica Cotroceni din interiorul complexului.

Conform caietului de sarcini, se vor efectua reparații ale suprafețelor finisate cu vopsitorii cu vopsea de exterior pe bază de var, inclusiv reparații ale stratului suport; curățare și impermeabilizare a elementelor din piatră naturală; curățare, tratare și finisare a elementelor din lemn masiv; reparații și, eventual, înlocuire a elementelor de protecție din tablă de zinc.

ADVERTISEMENT