Palatul uimitor din România care a renăscut din propria cenușă. După sute de ani de la construcția sa, bijuteria arhitecturală a fost reabilitată, iar frumusețea ei fură privirile tuturor.
Fără doar și poate, România nu duce lipsă de clădiri uimitoare și impunătoare. Din păcate, trecerea timpului și-a pus amprenta asupra unora dintre ele, știrbindu-le din frumusețea de odinioară.
Este și cazul faimosului Palat al Justiției din Deva, una dintre cele mai reprezentative clădiri de la poalele Cetății Devei. Clădirea impunătoare a fost reabilită, iar lucrările au durat mai bine de 3 ani.
Palatul Justiției din Deva este o adevărat filă de istorie. A fost construit la finalul secolului al XIX-lea, în perioada în care Imperiul Austro-Ungar guverna regiunea Transilvaniei.
Așa cum era de așteptat, trecerea timpului și-a pus amprenta asupra clădirii din Deva. Tocmai de aceea, după mai bine de un secol, a fost nevoie de reabilitarea sa pentru a-i reda strălucirea și frumusețea care au consacrat-o.
Lucrările de reabilitare ale Palatului Justiției din Deva au început în 2021, iar valoarea investiției a fost mai mare de 24 de milioane de lei. În prezent, Palatul Justiție din Deva găzduiește Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva.
Lucrările au fost demarate de Compania Națională de Investiții, iar reabilitatea clădirii a presupus parcurgea mai multor etape. A fost necesară înlocuirea acoperișului, refacerea fațadelor, dar și a instalațiilor sanitare și a celor de încălzire.
Lucrările începute în primăvara lui 2021 au prevăzut și montarea unui rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul de reabilitare a inclus și adaptarea spațiilor deja existente, astfel încât să se asigure un flux optim pentru personal și nu numai.
Așa cum era de așteptat, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, au început să apară și reacțiile localnicilor. În timp ce unii se bucură pentru noua fațadă a Palatului Justiției, alții au anumite aspecte care îi nemulțumesc. Potrivit lor, noile nuanțe de albastru de pe clădire nu se încadrează în peisaj și nu sunt deloc reprezentative.