Fotbal intern

Palmaresul României cu adversarele din preliminariile EURO 2020. N-am mai pierdut cu Spania de 22 de ani!

02.12.2018 | 17:21
Palmaresul Romaniei cu adversarele din preliminariile EURO 2020 Nam mai pierdut cu Spania de 22 de ani
Palmaresul României cu adversarele din preliminariile EURO 2020

România nu a avut parte de prea mult noroc la tragerea la sorți pentru grupa din preliminariile EURO 2020. Ne vom lupta cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta.

Ajungem la turneul final dacă vom încheia grupa pe unul din primele două locuri. Putem avea o șansă în plus și prin play-off-ul din Liga Națiunilor. Dar ca să ajungem acolo, avem nevoie ca trei dintre cele patru câștigătoare de grupă din Liga C să se califice direct la turneul final prin preliminarii. Doar așa le vom lua locul în play-off din postura de ocupantă a locului 3 într-un clasament al locurilor 2 din Liga C.

Istoric meciuri directe România – Spania

Chiar dacă diferența de valoare din ultimul deceniu este net favorabilă Spaniei, România stă bine în privința meciurilor directe cu acest adversar. Fiecare națională are câte cinci victorii, iar șase partide s-au terminat la egalitate. Totuși, nu am mai jucat cu Spania într-un meci oficial de la EURO 1996, atunci când de altfel pierdeam pentru ultima dată în fața ibericilor. Avem o serie de trei meciuri fără eșec – o victorie și două egaluri – toate venite în jocuri amicale. Ultimul duel a fost în 2016, la Cluj-Napoca, scor 0-0.

Palmares meciuri România – Suedia

Asemănător este și palmaresul împotriva Suediei: trei victorii România, trei victorii Suedia și trei remize. Am jucat doar trei meciuri oficiale dintr-un total de nouă, având două victorii și o remiză în timpul regulamentar de joc. Totuși, remiza a fost înregistrată la Mondialul din 1994, România pierzând apoi la penalty-uri.

România – Norvegia. Meciuri directe

Cu Norvegia avem un palmares pozitiv: patru victorii, cinci egaluri și două înfrângeri. Nu i-am mai învins însă pe nordici de mai bine de 32 de ani și atunci victoria venea într-un joc amical. Ce-i drept, în ultima vreme nici nu ne-am mai întâlnit. Ultimele dueluri datează din preliminariile EURO 2004, atunci când nordicii ne învingeau cu 1-0 acasă la noi și remizam 1-1 la Oslo.

Cum stăm cu Insulele Feroe și cu Malta

Cu Feroe am jucat de șase ori și de fiecare dată am câștigat. Ultimul duel ne-a adus și prezența la EURO 2016, după un meci reușit al lui Budescu. Împotriva Maltei n-am jucat niciodată, astfel că duelurile cu această națională vor reprezenta o premieră pentru noi.