Fenomenul nu a afectat planeta noastră, însă a ”aruncat o plasmă densă de vânt solar înspre Pământ”, conform SpaceWeather, citat de Ziaruldeiasi.ro.
Ulterior, specialiștii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) au anunțat că o furtună geomagnetică va lovi Pământul pe 6 iulie. Specialiștii menționează că furtuna va fi minoră, din clasă G1.
Centrul de predicție a vremii spațiale al SUA (SWPC) are cinci gradații diferite pentru furtunile solare, G1 fiind „minoră”, iar G5 „extremă”.
Așadar, oamenii nu vor fi afectați direct de această furtună, însă rețelele electrice și operațiunile prin satelit pot fi întrerupte. Pentru cei care trăiesc în statele nordice ale SUA evenimentul va fi vizibil pe cerul nopții, sub forma de aurore.
Reprezentanții NOAA au transmis că fluxul de vânt solar provine dintr-o ”gaură asemănătoare unui ciclop din atmosfera soarelui”. Găurile din atmosfera soarelui sunt cunoscute drept ”găuri coronale”. Sunt, pe scurt, zone din atmosferă care par întunecate în imaginile cu ultraviolete și raze X.
Aceste găuri sunt foarte fierbinți și se pot extinde la miilioane de kilometri în spațiul cosmic, fiind o sursă majoră de fluxuri de vânt solar de mare viteză. Atunci când particulele solare lovesc Pământul, acestea pot provoca furtuni geomagnetice.
Cea mai mare furtună solară din istoria recentă a Pământului a avut loc în 1859. Cunoscut drept Evenimentul Carrington, a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare.
Furtuna solară din 1859 s-a produs în timpul celui de-al 10-lea ciclu solar. În istoria recentă, ultima mare furtună solară s-a produs în 1960, atunci când a avut loc și o perturbare radio pe scară largă, afectând aparatele radio din întreaga lume.
Oamenii de rând tind să fie îngrijorați atunci când aud vești referitoare la furtuni solare, însă de cele mai multe ori Pământul trece cu bine peste acest eveniment, lucru remarcat de specialiștii în domeniu.