News

Pământul va fi lovit de o furtună solară extrem de puternică. Ce efecte negative s-ar putea produce

Potrivit mai multor agenții de meteorologie spațială, Pământul va fi lovit în următoarele ore de o furtună solară extrem de puternică. Aceasta ar putea duce la mai multe efecte negative.
18.08.2022 | 20:11
Pamantul va fi lovit de o furtuna solara extrem de puternica Ce efecte negative sar putea produce
O furtună solară puternică va lovit pământul cu 1,8 milioane de km/h. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform experților, o serie de explozii pe Soare, produse pe 14 și 15 august, au dus la formarea unei furtuni solare extrem de puternice. Aceasta se îndreaptă spre Pământ și ar putea provoca perturbări importante.

O furtună solară puternică va lovi pământul cu 1,8 milioane de km/h. Care sunt posibilele efecte negative

Pe 18 și 19 august, conform specialiștilor din Marea Britanie, SUA și Australia, o serie de furtuni solare devastatoare, caracterizate ca fiind ”canibalice”, se îndreaptă spre Pământ.

ADVERTISEMENT

Ele pot avea efecte destul de neplăcute. Pot provoca perturbări ale sateliților și ale altor sisteme importante, au avertizat experții în meteorologie spațială, notează Tech.com.

”Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de la suprafață, putând perturba comunicațiile, rețeaua electrică, navigația, radioul și operațiunile prin satelit”, a explicat Centrul de Prognoză Meteorologică al NOAA (Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere), într-un avertisment emis încă de marți.

ADVERTISEMENT

Furtuna puternică aflată în drum spre Pământ a fost denumită de astronomi ”canibalică” întrucât reprezintă o combinație a două erupții solare.

Sunt șanse să fie încadrată în clasa X, cea mai periculoasă, fiind capabilă de evenimente majore la sol, potrivit Daily Mail.

ADVERTISEMENT

S-au raportat două ejecții coronale de masă (CME) ale Soarelui

În ultimele zile, Soarele a suferit două ejecții (evacuări cu mare viteză) coronale de masă (CME). În timpul acestora, o serie de particule au ieșit de pe suprafața sa.

În timp ce se îndreaptă spre Pământ, furtunile rezultate ar putea deveni și mai puternice. Un astfel de efect are loc atunci când o CME este ejectată din Soare și apoi este urmată de o explozie mai energică și mai rapidă, care o consumă.

ADVERTISEMENT

Astronomii se așteaptă ca cele două să ajungă pe Pământ joi sau vineri.

O furtună solară semnificativă care a lovit Pământul în luna februarie a făcut ca aproximativ 40 de sateliți Starlink să cadă înapoi pe planetă.

Potrivit oamenilor de știință, cele mai puternice furtuni solare ar putea afecta chiar furnizarea globală de internet.

ADVERTISEMENT