News

Pământul va fi lovit săptămâna viitoare de ultima erupție solară. Modelul NASA și care vor fi efectele

Astronomii de la NASA au observat vineri o puternică erupție solară, și susțin că aceasta va atinge Pământul la începutul săptămânii viitoare, în ziua de marți
17.07.2022 | 21:51
Pamantul va fi lovit saptamana viitoare de ultima eruptie solara Modelul NASA si care vor fi efectele
Erupția solară de vineri va lovi Pământul marți. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la NASA subliniază însă că nu există efecte periculoase pentru oameni, cel mult ar putea fi afectate echipamentele de navigare pe bază de GPS, însă spectacolul ceresc ar putea fi uimitor.

Activitate solară aglomerată

Această ultimă perioadă a fost una aglomerată pentru activitatea solară. În martie 2022, Pământul a fost lovit de furtuni geomagnetice separate, potrivit agențiilor guvernamentale meteorologice din SUA și Marea Britanie, scrie presa de peste ocean.

ADVERTISEMENT

Deși furtunile geomagnetice probabil nu au cauzat niciun rău, ele au adus în atenție potențialul distructiv care ar putea veni de la furtuni mai puternice în viitor.

Apoi, la începutul acestei luni, o furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. Singura problemă este că nimeni nu a văzut această furtună venind până nu a fost destul de târziu.

ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamente de pe suprafața solară i-au făcut pe astronomi îngrijorați de posibilele erupții solare direcționate către Pământ și de ejecții de masă coronală (CME) care ar putea duce la întreruperi de curent.

În cele din urmă, vineri, a fost observată o erupție solară masivă, care ar putea duce la întreruperi radio și ale sistemelor GPS în multe părți ale lumii.

ADVERTISEMENT

Pământul lovit direct de ultima explozie solară

Sâmbătă, dr. Tamitha Skov, cunoscută drept „Femeia de la Vremea Spațială”, a prezis o „lovitură directă” a furtunii solare care va avea lovi Pământul marți. Ea a apelat la rețelele sociale pentru a împărtăși știrile împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA.

„Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară în timp ce se afla în zona de lovire a Pământului”, a scris aceasta pe Twitter.

ADVERTISEMENT

„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie. O auroră puternică este posibilă cu această erupție, chiar și la latitudini medii”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului și radioului de amatori.

„Filamentul lung, asemănător unui șarpe, s-a îndepărtat de Soare într-un balet uluitor”, a scris profesorul de știință.

„Orientarea magnetică a acestei furtuni solare direcționată de Pământ va fi greu de prezis. Condițiile la nivel G2 (posibil G3) pot apărea dacă câmpul magnetic al acestei furtuni este orientat spre sud!” a mai notat ea.

Cu Soarele aflat acum într-o fază activă a ciclului său solar de 11 ani, incidente precum acestea sunt de așteptat să crească. Întrebarea devine acum: cât de nocive sunt cu adevărat? În mod obișnuit, acestea pot provoca întreruperi semnificative ale sistemelor de navigație GPS, care ar putea sfârși prin a perturba călătoriile pentru aeronavele și navele mici. În afară de asta, însă, nu există prea multe de ce să vă faceți griji.

ADVERTISEMENT
Tags: