News

Până când se va purta masca în România. Anunțul președintelui Klaus Iohannis

22.04.2020 | 15:52
Pana cand se va purta masca in Romania Anuntul presedintelui Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că purtarea măștii de protecție pe față va deveni obligatorie după 15 mai în spațiile publice închise. Vom putea renunța la mască cel mai devreme abia în anul 2021, a spus șeful statului.

Masca va rămâne obligatorie cel puțin până în 2021

Decizia a fost luată în urma unei discuții între șeful statului și oficiali guvernamentali, în frunte cu premierul Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Am decis astăzi că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”, a spus președintele Iohannis.

Pe de altă parte, după 15 mai, dată la care se încheie starea de urgență, nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă.

ADVERTISEMENT

Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală”, a anunțat șeful statului.

Pe de altă parte, și după jumătatea lunii mai vor rămâne în vigoare restricțiile pentru adunări publice și alte manifestări.

ADVERTISEMENT

”Virusul nu va dispărea”

De asemenea, Iohannis a exclus relaxarea interdicțiilor înainte de ieșirea din starea de urgență. ”Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai, stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!”, a afirmat președintele.

Decizia privind obligativitatea purtării măștii cel puțin până în anul viitor a fost motivată de către Klaus Iohannis prin estimările epidemiologilor care susțin că virusul nu va dispărea.

ADVERTISEMENT

Va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare”, a conchis președintele.

ADVERTISEMENT