News

Pană de curent în Balcani: 4 țări au rămas fără energie, pe fondul caniculei. Temperaturi de 40 de grade

O pană de curent masivă s-a produs vineri în mai multe țări din Balcani. Aceasta s-a produs pe fondul caniculei. Maximele au trecut de 40 de grade aici.
21.06.2024 | 16:14
Pana de curent in Balcani 4 tari au ramas fara energie pe fondul caniculei Temperaturi de 40 de grade
Pană majoră de curent în Balcani: 4 state au rămas fără energie din cauza caniculei. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O pană majoră de curent s-a produs vineri, 21 iunie, în mai multe state din Europa de Est. Afectate sunt Muntenegru, Bosnia şi Herțegovina, Albania și coasta Adriatică a Croației. Cel mai probabil, evenimentul are legătură cu valul de căldură.

Pană majoră de curent în Balcani: 4 state au rămas fără energie din cauza caniculei

În toate zonele afectate de acest blackout, în ultimele zile s-a raportat un val puternic de căldură. Mercurul din termometre a adus temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă situație este în Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației. Aceste regiuni confruntă cu o întrerupere majoră a energiei electrice.

Un anunț în acest sens vine de la distribuitorul CEDIS din Muntenegru. ”Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este fără curent din cauza întreruperilor din rețea”, a transmis CEDIS pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Agenția Reuters informează că în capitala Saraievo și orașele Banja Luka și Mostar nu este deloc electricitate. Presa locală a raportat o întrerupere de curent în toată țara.

De asemenea, compania de energie electrică HEP din Croația a anunțat că întreruperea în anumite părți ale țării a fost cauzată de ”o defecțiune internațională care a afectat mai multe țări”.

ADVERTISEMENT

Operatorul croat de sistem de transport efectuează o analiză cu operatorii de sistem din țările vecine pentru a determina cauza”, a comunicat compania. În mai multe orașe croate, semafoarele s-au oprit și peste tot se aud sirenele ambulanțelor, relatează martorii.

În Albania, televiziunea Top Channel a anunțat că mai multe orașe, inclusiv capitala Tirana, nu au curent electric. Media din acesta stat a citat surse care spun că un echipament defect din Muntenegru a provocat întreruperea curentului în întreaga regiune.

ADVERTISEMENT

Meteorologii din Balcani au prognozat temperaturi care se vor apropie de 40 de grade Celsius săptămâna aceasta. În majoritatea zonei de Est din Europa, curenţi de aer din Africa de Nord au adus un front fierbinte.

ADVERTISEMENT