Pisicile noastre trebuie să aibă parte de o îngrijire atentă dacă ne dorim să crească și să fie sănătoase. Mulți le consideră cele mai simpatice animale de companie, datorită felului lor jucăuș de a fi, a inteligenței și a faptului că pot dormi chiar și o zi întreagă, fără nicio problemă. Până la ce vârstă pot crește?
La fel ca omul, pisicile se opresc la un moment dat din a mai crește, doar că la ele se întâmplă asta la o vârstă mai fragedă și, deși noi le-am considera încă pui, medicii veterinari susțin că deja au ajuns în etapa adultă. Astfel, le trebuie schimbată hrana și alte obiceiuri pe care le-am introdus în rutina lor zilnică.
Pisicile se dezvoltă în funcție de mai mulți factori. Contează în primul rând să aibă parte de un mediu armonios unde să crească, de alimentație, de rasa din care provin sau de mersul regulat la medic. Conform specialiștilor, felinele se opresc din evoluție în primul an de viață.
În primele 8 săptămâni de viață, adică în 2 luni, pisicile cresc foarte rapid, iar între 3 și 6 luni creșterea devine mai lentă, dar i se dezvoltă dinții permanenți. La 12 luni, motanul sau pisica ta pot fi catalogate deja adulți responsabili.
Sunt rase în care pisicile sunt considerate adulte abia când ajung la 18 luni. Cât despre durata de viață, o pisică sănătoasă trăiește în medie 15 ani sau 19 ani dacă este întreținută în mod corespunzător. Durata de viață depinde foarte mult și de cum îngrijim aceste animale de companie.
De altfel, atunci când adoptați un pisoi nu uitați că el are nevoie și de mama sa, căci laptele matern îl ajută să fie sănătos. Dacă mama puiului se află cu el, ați face bine să o adoptați și pe aceasta, iar dacă este absentă încercați să faceți rost de lapte pentru a hrăni animalul.
”Mulțumită anticorpilor pe care pisoiul nou-născut îi primește prin laptele matern, acesta beneficiază de protecție temporară împotriva bolilor infecțioase. Această imunitate nu se menține la fel de puternică pe tot parcursul vieții și scade pe măsură ce pisoiul crește, ulterior pisoii având nevoie de vaccinuri împotriva bolilor ca panleucopenia, afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și rabie”, potrivit mypet.com
Pisoii au nevoie de vaccin în primele opt săptămâni de viață, cu rapeluri repetate la intervale de trei sau patru săptămâni. Vaccinul antirabic se administrează la vârsta de 12 săptămâni. Anterior procedurilor, interesați-vă bine despre efecte.
”Vaccinul antirabic este administrat, în general, la vârsta de 12 săptămâni. Medicii veterinari pot recomanda ca pisoii care sunt expuși riscului de infecție cu virusul leucemiei infecțioase feline să înceapă aceste vaccinuri la vârsta de 9 săptămâni, sau mai târziu.
Asigurați-vă că discutați cu medicul veterinar despre vaccinurile care sunt recomandate. Această vizită inițială reprezintă o oportunitate ideală pentru a discuta despre momentul în care să efectuați sterilizarea și microciparea”, mai transmite sursa citată.