Fotbal intern

Ștefan Radu, „spartan” la Dinamo, apoi legendă la Roma! Ce rol au avut Ioan Andone și Mircea Rednic

05.04.2021 | 21:30
Stefan Radu spartan la Dinamo apoi legenda la Roma Ce rol au avut Ioan Andone si Mircea Rednic
Până să devină legendă la Roma, a fost „spartan” la Dinamo! Ștefan Radu și începuturile carierei sale. Foto: SportPictures.eu
ADVERTISEMENT

Ștefan Radu a ajuns străinul cu cele mai multe apariții (402) în tricoul lui Lazio, însă drumul său a început în „Groapă”. Startul carierei fostului fundaș al lui Dinamo a fost influențat de doi antrenori legendari ai „câinilor”.

Ioan Andone a fost tehnicianul care l-a promovat pe Fane de la Dinamo 2 și l-a debutat într-un meci cu FCM Bacău, în timp ce Mircea Rednic i-a oferit șansa de a se consacra în cel mai bun sezon din istoria recentă a alb-roșiilor.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă povestea startului carierei unui român care va rămâne pentru totdeauna în istoria unuia dintre cele mai mari cluburi ale Italiei.

Ștefan Radu, începuturile. A fost debutat de Ioan Andone la Dinamo, într-un meci cu FCM Bacău

Născut în București și crescut în Ștefan cel Mare, destinul românului intrat definitiv în cărțile de istorie ale marelui club Lazio Roma a fost puternic marcat de o decizie luată de Ioan Andone în 2005. Dinamo era implicată în lupta pentru titlu. „Câinii” voiau să cucerească pentru a doua oară la rând campionatul și duceau cu rivalii de la Steaua o luptă colosală, care avea să se prelungească până în ultima etapă.

ADVERTISEMENT

În runda 22, FCM Bacău venea în „Groapă”, iar antrenorul campioanei în exercițiu lua decizia de a schimba din temelii apărarea. Ioan Andone îi dădea o șansă și puștiului de 18 ani, Ștefan Radu, proaspăt convocat de la echipa a doua. El făcea pereche în centrul apărării cu George Galamaz, pe atunci în vârstă de 24 de ani. Cei doi reprezentau soluțiile de rezervă ale unui antrenor exasperat în urma umilinței din etapa 21. Dinamo era învinsă de FC Național cu 5-1, în Cotroceni, iar titularii Gabriel Tamaș și Lucian Goian erau trași pe tușă de un „Fălcos” furios.

Tot din linia defensivă a lui Dinamo mai făceau parte și experimentatul Angelo Alistar, dar și un alt element de noutate și prospețime, fundașul stânga Cristian Pulhac. Pe atunci, Pulhac avea 20 de ani și, chiar dacă jucase și el în dezastrul cu FC Național, era singurul apărător tratat cu clemență de Ioan Andone. Dinamo a câștigat meciul cu FCM Bacău cu 3-0, Ștefan Radu a fost integralist, iar partida a reprezentat pentru „câini” un adevărat moment al renașterii în campionat. În ultimele opt etape, Dinamo a obținut șase victorii și două egaluri.

ADVERTISEMENT
Cristi Pulhac, în Dinamo - FCM Bacău 3-0. Foto: SportPictures.eu
Cristi Pulhac, în Dinamo – FCM Bacău 3-0. Foto: SportPictures.eu

Printre aceste meciuri și-a făcut loc și un duel extrem de controversat în penultima etapă, cu FC U Craiova. Oltenii aveau șansa de a-și încurca rivalul istoric în drumul către cel de-al doilea titlu consecutiv, însă Adrian Mititelu decidea să protesteze contra organizatorilor Diviziei A și trimitea la București o echipă formată din juniori și rezerve. Antrenorul de pe atunci al oltenilor, Eugen Neagoe, a folosit un prim 11 din care cel mai experimentat fotbalist era atacantul Cristian Ungureanu, în vârstă de 24 de ani. Ioan Andone a profitat de oportunitate și i-a mai oferit câteva minute lui Radu, care a intrat în ultimele 15 minute ale victoriei cu 5-0 obținute de „câini”.

Au fost ultimele minute jucate de fundaș în sezonul său de debut. El a fost pe banca de rezerve la meciul din finala Cupei României, câștigat de Dinamo cu 1-0 contra celor de la Farul Constanța. La 18 ani, într-o echipă a lui Dinamo care avea cu totul alte standarde decât cele din prezent, Ștefan Radu îi atrăgea atenția lui Ioan Andone și devenea o variantă interesantă pentru postul de fundaș central.

ADVERTISEMENT
  • 2 meciuri a bifat Ștefan Radu în sezonul de debut de la Dinamo
  • 18 ani avea actualul lazial atunci când a fost utilizat de Andone în premieră, contra lui FCM Bacău

Sezonul 2005-2006 și pasul definitiv al lui Ștefan Radu către echipa mare a lui Dinamo

Deși a primit șansa debutului în 2005, Radu nu putea fi considerat o soluție permanentă pentru o echipă care avea în lot o mulțime de fundași cu experiență. Nu este de mirare că Ioan Andone nu s-a bazat în mod constant pe cel care era doar un puști pe atunci, însă chiar și așa Radu a primit șanse în stagiunea 2005-2006.

De opt ori a jucat în Divizia A, atât cu Andone ca antrenor, cât și cu Florin Marin, cel care a condus echipa în finalul sezonului, după demiterea „Fălcosului” și celebrul experiment eșuat cu Esteban Vigo. Radu a jucat îndeosebi în finalul sezonului, când a dat dovadă de multă maturitate în evoluții, de calm și de o inteligență pe care nu avea cum să le remarce viitorul tehnician al alb-roșiilor.

  • 8 meciuri a jucat Radu pentru Dinamo în stagiunea 2005-2006;
  • Pe locul 3 au încheiat „câinii” în clasamentul Diviziei A.

Mircea Rednic i-a adus consacrarea și statutul de „spartan” de bază!

Înainte să devină un roman de legendă, Ștefan Radu a fost un spartan desăvârșit. Membru de bază al echipei lui Dinamo care a reușit cel mai bun sezon din istoria recentă a clubului, fundașul a fost identificat de Mircea Rednic încă din vara lui 2006 ca fiind soluția ideală pentru centrul defensivei „câinilor”. Ajuns la 19 ani, Radu forma împreună cu Cosmin Moți, cel ce avea pe atunci și el doar 21 de ani, unul dintre cele mai tinere cupluri de fundași centrali din istoria lui Dinamo.

Este, fără îndoială, meritul lui Mircea Rednic că a avut un fler formidabil și a decis să le acorde încredere celor doi, deși situația momentului i-ar fi permis să apeleze și la alte variante, precum Pașcovici sau Lucian Goian, dar și să încerce noi transferuri de jucători. „Puriul” a preferat să meargă pe mâna lui Moți și Radu, iar rezultatele au fost de-a dreptul fabuloase. Dinamo a început ca din tun sezonul și a legat 13 victorii consecutive în Divizia A, record nemaiîntâlnit în istoria post-decembristă a clubului din Ștefan cel Mare. Fundaș stânga era același Cristi Pulhac.

Ștefan Radu nu doar că a fost titular de bază în acest parcurs, dar a pus umărul serios și la parcursul fantastic al „câinilor” din Cupa UEFA, acolo unde reușeau să ajungă în primăvară după ce treceau de multiple tururi de calificare și de o grupă în care le înfruntau pe Tottenham, Beșiktaș și Bayer Leverkusen. Ștefan Radu a fost integralist în toate partidele europene ale lui Dinamo din acel sezon, inclusiv în ambele manșe ale 16-imilor cu Benfica, pierdute cu 1-3 la general. Tot în Cupa UEFA a venit și primul gol al lui Ștefan Radu, marcat în data de 13 iulie 2006, contra maltezilor de la Hibernians. Reușitele sale i-au adus și o convocare la naționala României, acolo unde a debutat în noiembrie 2006, în amicalul câștigat de tricolori cu 1-0 în Spania.

Ștefan Radu alături de Adrian Mutu și Ciprian Marica, la un antrenament al tricolorilor. Foto: SportPictures.eu
Ștefan Radu (ultimul din dreapta) alături de Adrian Mutu și Ciprian Marica, la un antrenament al tricolorilor. Foto: SportPictures.eu

În competițiile interne, Radu a reușit un singur gol pentru Dinamo, însă momentul a fost unul memorabil pentru fani. „Câinii” jucau în Gruia, contra lui CFR Cluj, și pierdeau pentru prima oară, după 13 victorii al rând. Scorul de 2-1 era stabilit după golurile lui Romeo Surdu, pentru ardeleni, și Ștefan Radu, pentru Dinamo. A fost o bornă extrem de importantă în cariera tânărului fundaș, însă momentul a venit într-o partidă de tristă amintire pentru fanii „câinilor”.

Chiar și așa, sezonul avea să fie unul fabulos pentru Dinamo și pentru Ștefan Radu. Fundașul care, nu trebuie uitat, avea doar 19 ani, era titular în 32 și integralist în 31 din cele 34 de partide jucate de alb-roșii deveniți campioni la finalul sezonului în Divizia A! „Spartanii” lui Cristi Borcea reușeau performanțe uluitoare, umilindu-și rivalele istorice chiar pe propriile arene și practicând un fotbal care îl făcea din nou pe „Shakira” să viseze la dansuri din buric pe marile arene ale Europei.

Celebrii „spartani” ai lui Dinamo, din sezonul 2006-2007. Foto: Gsp
Celebrii „spartani” ai lui Dinamo, din sezonul 2006-2007. Foto: Gsp
  • 19 ani avea Ștefan Radu la startul sezonului în care a câștigat titlul cu Dinamo;
  • În 32 din 34 de meciuri a jucat în acel sezon din Divizia A. De 31 de ori a fost titular și integralist!

Fatidicul moment Lazio. Schimbare de destin pentru Ștefan Radu și începutul dezastrului pentru Dinamo

Cariera lui Ștefan Radu ar putea reprezenta cu ușurință un subiect de roman. Adică de carte, pentru a nu exista confuzii. Devenit titular cert în trupa lui Mircea Rednic, Radu ajunsese să fie evaluat la mai bine de un milion de euro în vara lui 2007, însă acționarii Turcu, Borcea, Walter, Badea și restul voiau să meargă all-in pe accederea în grupele Ligii Campionilor. Numai că ghinionul a făcut ca în calea lui Dinamo să iasă fix Lazio Roma!

1-1 pe Olimpico și 1-3 pe „Lia Manoliu”, iar visul frumos se termina pentru alb-roșii. Mircea Rednic avea să fie demis la doar o săptămână după eșecul din retur, iar clubul intra într-o zonă gri, deprimantă, din care nu a reușit să iasă nici până în prezent. Nu puțini sunt fanii dinamoviști care consideră că eliminarea din fața lui Lazio a fost punctul istoriei în care soarta clubului s-a schimbat definitiv într-una cruntă.

Ștefan Radu lângă Bogdan Lobonț, înainte Dinamo - Lazio 1-3. Foto: SportPictures.eu
Ștefan Radu lângă Bogdan Lobonț, înainte Dinamo – Lazio 1-3. Foto: SportPictures.eu

Doar că „floarea de mucigai” a existat și într-o situație care a pornit „jihadul” în Ștefan cel Mare. Această floare a fost reprezentată de ochii puși pe Ștefan Radu de către Claudio Lotito, președintele lui Lazio despre care s-a spus chiar că ar fi blătuit cu acționarii din „Groapă” dubla din play-off-ul Ligii. Dinamo s-a ales cu o sumă aparent mare, 4,5 milioane de euro, însă incomparabilă cu potențialele venituri din UCL.

Asta în timp ce Lazio reușea să pună mâna pe calificarea în cea mai importantă competiție a continentului și pe unul dintre cei mai promițători fundași centrali din Europa, la acea vreme. Chiar dacă erau conștienți de potențialul lui Radu, este greu de crezut că oficialii de pe Olimpico se așteptau în iarna lui 2007 ca fotbalistul pe care l-au adus să devină cel mai longeviv străin din istoria clubului lor. De altfel, inițial, mutarea lui Radu la Roma a fost făcută sub formă de împrumut.

„Ștefan Radu a fost împrumut cu un milion de euro și ăia de la Lazio nu mai voiau să-l ia. Atunci, Giovanni, care controla tot și era un geniu, a vorbit la AS Roma să-i trimită fax că vor să ne dea 5 milioane pe Ștefan Radu. Era ca și cum un jucător de la Dinamo ajunge la Steaua! Îi omorau suporterii p-ăia de la Lazio! Și-așa am luat noi 4 milioane de euro pe Ștefan Radu! Dar el făcea banii ăștia, iar cea mai bună dovadă e că a rămas acolo de atât timp. A fost căpitan, a jucat meci de meci. Mai arătați-mi un alt român în Italia care face așa ceva!” – Cristi Borcea despre mutarea lui Radu pe Olimpico

  • 4,5 milioane de euro a primit Dinamo de la Lazio pentru Ștefan Radu;
  • 402 meciuri a adunat Radu pentru Lazio, din 2008 până în prezent.
ADVERTISEMENT