News

Pancreasul artificial, folosit cu succes de pacienții cu diabet tip 2 şi insuficienţă renală. “E sigur şi eficient”

Testele arată că dispozitivul poate ajuta pacienții cu diabet tip 2 și insuficiență renală să-și gestioneze nivelul zahărului din sânge.
06.08.2021 | 16:21
Pancreasul artificial folosit cu succes de pacientii cu diabet tip 2 si insuficienta renala E sigur si eficient
Pancreasul artificial, o speranță pentru diabeticii cu insuficiență renală. Dispozitivul este testat și la alte categorii de bolnavi de diabet Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un pancreas artificial ar putea ajuta în curând persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 și care necesită și dializă renală.

Testele conduse de Universitatea Cambridge și Inselspital, Spitalul Universitar din Berna, Elveția, arată că dispozitivul poate ajuta pacienții să-și gestioneze în mod sigur și eficient nivelul zahărului din sânge și să reducă riscul unor niveluri scăzute de zahăr din sânge.

ADVERTISEMENT

Pancreasul artificial, folosit cu succes de diabeticii cu insuficiență renală

Diabetul este cea mai frecventă cauză a insuficienței renale, reprezentând aproximativ o treime dintre cazuri. Pe măsură ce crește numărul persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 2, crește și numărul persoanelor care necesită dializă sau un transplant de rinichi.

Insuficiența renală crește riscul de hipoglicemie și hiperglicemie – niveluri anormal de scăzute sau ridicate de zahăr din sânge – care la rândul lor pot provoca complicații de la amețeli la căderi și chiar la comă.

ADVERTISEMENT

Gestionarea diabetului la pacienții cu insuficiență renală este o provocare atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Multe aspecte ale îngrijirii lor sunt slab înțelese, inclusiv țintele pentru nivelul zahărului din sânge și tratamentele.

Majoritatea medicamentelor orale pentru diabet nu sunt recomandate acestor pacienți, astfel încât injecțiile cu insulină sunt cea mai frecvent utilizată terapie pentru diabet – deși schemele optime de dozare a insulinei sunt dificil de stabilit.

ADVERTISEMENT

O echipă de la Universitatea Cambridge și Spitalele Universității Cambridge NHS Foundation Trust a dezvoltat anterior un pancreas artificial cu scopul de a înlocui injecțiile cu insulină pentru pacienții care suferă de diabet de tip 1. În cercetările publicate astăzi în Nature Medicine, echipa – care lucrează cu cercetători la Spitalul Universitar din Berna și Universitatea din Berna, Elveția – a arătat că dispozitivul poate fi utilizat pentru a sprijini pacienții care trăiesc atât cu diabet de tip 2, cât și cu insuficiență renală.

Pancreasul artificial este alimentat de un software din smartphone-ul utilizatorului care trimite un semnal către o pompă de insulină pentru a regla nivelul de insulină pe care pacientul îl primește. Un monitor de glucoză măsoară nivelurile de zahăr din sânge ale pacientului și le trimite înapoi la smartphone pentru a-i permite să facă ajustări suplimentare.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de pancreasul artificial utilizat pentru diabetul de tip 1, această versiune este un sistem complet închis – în timp ce pacienții cu diabet de tip 1 trebuie să-i spună pancreasului lor artificial că sunt pe cale să mănânce pentru a permite ajustarea insulinei, de exemplu, cu această nouă versiunea pot lăsa dispozitivul să funcționeze complet automat.

Dr. Charlotte Boughton de la Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science de la Universitatea din Cambridge, care a condus studiul, a spus că „pacienții care trăiesc cu diabet de tip 2 și insuficiență renală sunt un grup deosebit de vulnerabil și gestionarea afecțiunii lor – în încercarea de a preveni nivelurile potențial periculoase sau nivelurile minime ale zahărului din sânge – poate fi o provocare. Există o nevoie reală nesatisfăcută de noi abordări care să îi ajute să-și gestioneze starea în condiții de siguranță și eficacitate”, relatează Medical Xpress.

Pancreasul artificial, un dispozitiv portabil cu trei componente

Pancreasul artificial este un dispozitiv medical mic, portabil, conceput pentru a îndeplini funcția unui pancreas sănătos în controlul nivelului de glucoză din sânge, utilizând tehnologia digitală pentru automatizarea administrării insulinei.

Sistemul este purtat extern pe corp și este alcătuit din trei componente funcționale: un senzor de glucoză, un algoritm computerizat pentru calcularea dozei de insulină și o pompă de insulină.

Echipa a recrutat 26 de pacienți care necesită dializă între octombrie 2019 și noiembrie 2020. Treisprezece participanți au fost selectați aleatoriu pentru a primi mai întâi pancreasul artificial și 13 pentru a primi mai întâi terapia standard cu insulină.

Cercetătorii au comparat cât timp au petrecut pacienții în intervalul țintă de zahăr din sânge (5,6-10,0 mmol/L) pe o perioadă de 20 de zile ca pacienți ambulatori.

Cei care utilizează pancreasul artificial și-au petrecut în medie 53% din timp în intervalul țintă, comparativ cu 38% în cazul celor care au folosit tratamentul de control. Aceasta a echivalat cu aproximativ 3,5 ore suplimentare în fiecare zi petrecute în intervalul țintă comparativ cu terapia de control.

Nivelurile medii de zahăr din sânge au fost mai mici cu pancreasul artificial (10,1 vs. 11,6 mmol/L). Pancreasul artificial a redus timpul petrecut de pacienți cu niveluri potențial periculos de scăzute de zahăr din sânge.

Eficacitatea dispozitivului s-a îmbunătățit considerabil în timp

Eficacitatea pancreasului artificial s-a îmbunătățit considerabil pe parcursul perioadei de studiu pe măsură ce algoritmul s-a adaptat, iar timpul petrecut în intervalul țintă de zahăr din sânge a crescut de la 36% în prima zi la peste 60% până în a douăzecea zi.

Această constatare evidențiază importanța utilizării unui algoritm adaptiv, care se poate adapta ca răspuns la nevoile individuale de insulină în continuă schimbare.

Când au fost întrebați despre experiențele lor de utilizare a pancreasului artificial, toți cei care au răspuns au spus că îl vor recomanda altora. Nouă din zece (92%) au raportat că au petrecut mai puțin timp gestionându-și diabetul cu pancreasul artificial decât cu terapia de control, iar un număr similar (87%) au fost mai puțin îngrijorați de nivelul zahărului din sânge atunci când l-au utilizat.

Alte beneficii ale pancreasului artificial raportate de participanții la studiu au inclus mai puțină nevoie de verificări ale zahărului din sânge cu vârful degetelor, mai puțin timp necesar pentru a-și gestiona diabetul, ceea ce duce la mai mult timp și libertate personală și o mai bună liniște sufletească și reasigurare.

Dezavantajele includ disconfortul purtării pompei de insulină și purtării smartphone-ului.

Autorul principal, profesorul Roman Hovorka, de asemenea de la Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science, a spus că „pancreasul artificial nu numai că a crescut timpul petrecut de pacienți în intervalul țintă pentru nivelul zahărului din sânge, dar a oferit și utilizatorilor posibilitatea să petreacă mai puțin timp pentru a se concentra asupra gestionării stării lor și a îngrijorării cu privire la nivelul zahărului din sânge și mai mult timp pentru a-și continua viața. “

Dr. Boughton a adăugat că „acum că am arătat că pancreasul artificial funcționează într-unul dintre grupurile de pacienți mai dificil de tratat, credem că s-ar putea dovedi util în populația mai largă de persoane care trăiesc cu diabet de tip 2”.

Echipa testează în prezent pancreasul artificial pentru utilizare ambulatorie la persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 care nu au nevoie de dializă și explorează sistemul în situații medicale complexe, cum ar fi îngrijirea perioperatorie.

Dr. Lia Bally, care a condus studiul la Berna, a spus că „pancreasul artificial are potențialul de a deveni o caracteristică cheie a îngrijirii integrate personalizate pentru persoanele cu nevoi medicale complexe.

ADVERTISEMENT