Sport

Interviu EXCLUSIV cu Pancu! Tot ADEVĂRUL despre Rapid

Căpitanul Rapidului, Daniel Pancu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO, în care a vorbit despre situaţia reală existentă la clubul din Grant. Pancone spune că echipa se...
15.04.2014 | 00:06
Interviu EXCLUSIV cu Pancu Tot ADEVARUL despre Rapid

Căpitanul Rapidului, Daniel Pancu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO, în care a vorbit despre situaţia reală existentă la clubul din Grant. Pancone spune că echipa se simte părăsită, încă un an în Liga 2 ar fi o catastrofă şi se gîndeşte serios la retragere!

Dane, mai trageţi la promovare?

– După un tur neaşteptat de bun, am avut un retur neaşteptat de slab. E greu de explicat. Cert este că s-au adunat foarte multe probleme la echipă, dar, în acelaşi timp, nu cred că valoarea unui fotbalist creşte sau scade în funcţie dacă eşti plătit sau nu la zi. Deci, pînă la urmă, o spun cu tristeţe, asta s-ar putea să ne fie valoarea. Sper să mă înşel şi să reuşim să promovăm. Dar, deocamdată, sînt sceptic…

Valoric, CSMS Iaşi şi FC Clinceni sînt peste Rapid?

– Iaşiul, cu siguranţă, este peste noi. Ne-a umilit în Giuleşti, a fost cea mai mare umilinţă din viaţa mea şi cel mai slab meci al meu din punct de vedere personal. Dar cei de la Clinceni nu sînt peste noi. Am jucat de la egal la egal ambele partide, am obţinut patru puncte, iar acum sîntem obligaţi să-i batem vineri. Cu ei ne vom lupta. Cred că acele trei puncte pierdute în Giuleşti cu Slobozia vor atîrna foarte greu la finalul play-off-ului.

“Ar fi o catastrofă să mai jucăm un an în Liga 2”

Te temi de jocuri de culise?

– E şi normal să ne temem, pentru că sîntem în România. Dacă trei echipe nu au voie să promoveze te poţi gîndi la orice pentru că au mai fost cazuri. Nu bagă nimeni mîna în foc că echipa X sau Y joacă la fel cu toate formaţiile din play-off. Avem tot dreptul să fim suspicioşi.

Ce ar reprezenta pentru Rapid încă un sezon în Liga 2?

– O catastrofă! Nu am fost ajutaţi în nici un fel, am avut foarte multe probleme. Unitatea a ţinut-o Marian Rada în Liga 1, iar apoi Viorel Moldovan în turul campionatului. Dar lucrurile nu puteau să meargă la nesfîrşit aşa. S-au adunat multe lucruri în fiecare zi şi, într-un final, am fost puşi în imposibilitatea de a reacţiona. Acum sîntem o echipă care la primul gol primit, nu la prima înfrîngere, sîntem căzuţi, terminaţi.

“Moldovan a fost doborît. Avem jucători care, poate, nu au ce mînca”

Te gîndeşti să renunţi dacă Rapid va rata promovarea?

– Da! Păi nu ar mai avea nici un rost să continuu. Cu toate că nu se ştie niciodată în viaţă ce se va întîmpla, dar într-o proporţie foarte, foarte mare nu ar mai avea rost să continuu ca jucător la Rapid. Pentru că m-am coborît foarte, foarte mult  – numai şi numai din dragoste pentru Rapid – să joc împotriva unor adversari pe nişte terenuri şi într-o atmosferă aproape imposibilă, în care nu-mi imaginam niciodată că o să jung. Dar asta am făcut-o numai din pasiune şi din dragoste pentru acest club.

Vă este teamă că Viorel Moldovan ar putea renunţa la postul de antrenor?

– Spuneam şi mai devreme că eu nu cred că un jucător are o valoare mai ridicată dacă e plătit la zi şi alta, mai scăzută, dacă nu e plătit. Dar este imposibil pentru un antrenor să ceară şi să lucreze cu nişte jucători neplătiţi. Probabil că s-au adunat foarte multe lucruri şi la el. Dar ne dorim să nu plece, vrem să promovăm împreună pentru că Vio are un merit foarte mare la aducerea echipei pe locul 1 la finalul turului. Dar apoi a fost doborît de problemele din exterior şi îi este imposibil să aibă nişte cerinţe şi nişte pretenţii foarte mari, cum este cazul Rapidului, de la nişte jucători care merg cu metroul şi care, poate, nu au ce mînca acasă.

“Îmi este ruşine s-o spun, dar ne luptăm la promovare cu o comună”

În ciuda acestor probleme, crezi că vei reuşi să-ţi motivezi colegii pentru partidele din play-off?

– De motivat am reuşit pînă acum, dar sîntem într-un moment greu. Dar, din cîte am înţeles, în această săptămînă se vor rezolva nişte probleme salariale. Este obligatoriu să se rezolve asta pentru a intra în play-off măcar cu entuziasmul pe care îl aveam în tur. Pînă la urmă purtăm tricoul Rapidului şi acum, îmi este şi ruşine s-o spun, ne luptăm cu o comună la promovare. Dar lumea trebuie să ţină cont că jucătorii acelei comune sînt cu salariile la zi, au prime de joc, sînt liniştiţi. E un paradox, dar asta este situaţia, au condiţii faţă de noi. Nu mai spun de terenul de la Pro Rapid. Să vină cineva odată să filmeze terenul ăla. Nu se poate, nu cred că există nici în liga a cincea un asemenea teren. Dacă eu am nevoie de două, trei atingeri de minge pînă să pun balonul jos…

Au fost momente cînd aţi simţit că nu se doreşte promovarea?

– Nu ştim nimic, ne-am săturat de incertitudinea asta. Nu avem pe nimeni lîngă noi. La o echipă care îşi doreşte promovarea vine patronul, preşedintele sau sponsorii şi oferă toate condiţiile. Noi sîntem singuri în acest moment, este doar Viorel Moldovan şi cu echipa. Atît!

“Rapid e al doilea club ca popularitate din România”

Planul de reorganizare s-a aprobat de două săptămîni. De ce crezi că încă nu a venit nimeni alături de echipă?

– Habar nu am! Este un lucru extraordinar de bun că am reuşit să trecem acel plan, dar nu ştim ce se întîmplă mai sus. Nu e treaba noastră. Pe noi ne interesează să vină cineva şi să ne asigure minimum de condiţii, să ne plătească două, trei salarii din cele multe pe care le avem de luat. Să ni se transmită că s-a făcut tot posibilul şi că acum mingea este la noi, că avem datoria să promovăm Rapidul în prima ligă. Nu mai ştiu cînd am avut ultima discuţie cu domnul Zamfir. Ultima dată l-am văzut cu mult timp înaintea meciului cu Iaşi.

Cît mai poate rezista Rapidul în situaţia actuală dacă nu vine cineva cu bani?

– Rapid nu va muri niciodată! Am fost la acţiuni organizate de suporteri şi am văzut cum se manifestă copiii cînd ne văd. Ei ne consideră, încă, o echipă mare, un brand. Şi în ţară avem foarte mulţi fani, doar că vom reveni foarte, foarte greu unde am fost dacă mai rămînem încă un an în liga a doua. Ne dorim să revenim lîngă Steaua pentru că eu consider că Rapid e al doilea club ca popularitate din România. Sîntem un club care s-ar putea autofinanţa într-o măsură mai mică sau mai mare. Doar că nu s-a vrut asta în ultimii cinci ani. Nu am găsit un calendar să cumpăr din magazine, nu au existat acţiuni care să-i transforme pe copii în rapidişti, managementul şi marketingul au fost total la pămînt.

Ce poţi să le mai spui atunci fanilor?

– Suporterii au ajuns la o limită de saturaţie pentru că nu este uşor să vezi că te bate Slobozia sau nu ştiu ce comună. Nici ei nu pot să se manifeste rău la adresa noastră pentru că ştiu foarte bine condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea. Cînd e bine, la Rapid e cea mai frumoasă atmosferă din România. Dar îmi doresc foarte mult ca jucătorii care nu au prins vremuri grele la Rapid din punctul de vedere al feţei celelalte a suporterilor, să nu le prindă acum! Pentru că eu am prins vreo două, trei în cariera mea şi nu este deloc bine…

204 partide a jucat Pancu pentru Rapid în Liga 1 şi în Liga 2

6 trofee a cucerit Pancu în tricoul Rapidului: 1 campionat, 3 Cupe şi 2 Supercupe

Tags: