Pandemia de coronavirus a făcut ca prețul orezului și al grâului să înregistreze o creștere semnificativă în ultima perioadă.
Prețul tot mai ridicat pe care orezul, un aliment de bază în Asia, îl are, vine ca urmare a cererii mai mari de orez thailandez, după ce India si Vietnam, ceilalți exportatori majori, și-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19.
În prezent, în Asia se produce circa 90% din oferta mondială de orez și se consumă aproximativ aceeași cantitate.
De curând, Asociația Exportatorilor de Orez din Thailanda a anunțat că prețul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie – 1 aprilie. Astfel, prețurile de achiziție ale orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârșitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor CNBC.
Din cauza pandemiei, în India, comercianții de orez nu au mai semnat contracte de export. Cauzele acestui lucru sunt deficitul forței de muncă și perturbările logistice care împiedică livrarea contractelor existente. Mai mult, guvernul vietnamez a oprit exportul în această perioadă.
La nivelul continentului asiatic, prețurile de achiziție ale orezului au explodat la finalul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda și a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici și africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India și înaintea Vietnamului.
Nu doar orezul a suferit creșteri ale prețului. Pe un trend ascendent s-a situat și prețul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor și blocajelor din America de Nord si Europa.
Conform ultimelor previziuni, prețurile la orez și grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare.
Analiștii din domeniul agricol și economic afirmă că statele lumii nu pot fi acuzate că își asigură securitatea alimentară in aceasta perioada, dar ar trebui sa fie conștiente de faptul ca exista suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni.