News

Pandemia de coronavirus va naște o nouă criză de sănătate fără precedent, din cauza stresului. Depresia și anxietatea lovesc puternic în populație

14.05.2020 | 15:59
Pandemia de coronavirus va naste o noua criza de sanatate fara precedent din cauza stresului Depresia si anxietatea lovesc puternic in populatie
ADVERTISEMENT

O nouă criză de sănătate publică, provocată de pandemia de coronavirus, va afecta omenirea în următoarea perioadă, conform unui avertisment al ONU.

Depresia, stresul și anxietatea vor lovi puternic populația

Un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite avertizează că pandemia de Covid-19 va naște, în paralel, o altă criză majoră de sănătate publică, provocând o mare suferință psihologică în rândul populațiilor afectate.

ADVERTISEMENT

După decenii de neglijare şi sub-investiţie în serviciile de sănătate mintală, pandemia de COVID-19 loveşte acum familii şi comunităţi cu un stres mental suplimentar”, a explicat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Anxietatea și depresia vor afecta tot mai multă lume, avertizează specialiștii: „Chiar şi atunci când pandemia va fi sub control, durerea, anxietatea şi depresia vor continua să afecteze oameni şi comunităţi”.

ADVERTISEMENT

Conform raportului ONU, majoritatea persoanelor se tem că ele sau un membru al familiei s-ar putea îmbolnăvi cu noul coronavirus sau că ar putea muri, astfel că există o presiune psihologică fără precedent provocată acestor oameni.

Un alt motiv de stres extrem e reprezentat de perspectiva pierderii locului de muncă sau modul în care oamenii suferă din cauza izolării la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Ştim că situaţia actuală, frica şi incertitudinea, tulburările economice – toate provoacă sau pot provoca presiune psihologică”, a punctat Devora Kestel, directorul departamentului pentru sănătate mintală din cadrul OMS, conform Pro TV.

Cei mai vulnerabili la probleme psihice sunt cei din primul rând al luptei cu coronavirus, cum ar fi medicii, existând o creștere notabilă a ratei de suicid în rândul acestor persoane.

ADVERTISEMENT

La fel de importante sunt și persoanele care au nevoie de medicamente pentru a se trata de boli psihice, însă nu au avut acces din cauza pandemiei la aceste medicamente. Implicit, starea lor de sănătate se va agrava.

ADVERTISEMENT
Tags: