Fotbal intern

Pandemia de COVID-19 i-a terminat pe tinerii jucători: „Cine riscă să ia fotbaliști din România care nu au mai jucat de 6-8 luni?”. Exclusiv

21.08.2020 | 15:02
Pandemia de COVID19 ia terminat pe tinerii jucatori Cine risca sa ia fotbalisti din Romania care nu au mai jucat de 68 luni Exclusiv
ADVERTISEMENT

Noul sezon din Casa Pariurilor Liga 1 începe vineri cu meciul dintre FC Argeș și FC Botoșani. La doar 18 zile de la încheierea stagiunii precedente, o nouă ediție pornește la drum.

Pandemia de COVID-19 nu a trecut și criza sanitară a afectat și fotbalul. Sezonul precedent a fost grav afectat de noul coronavirus și campionatul a trebuit să fie înghețat. S-a putut juca ultima etapă doar în lupta pentru titlu, în timp ce la retrogradare s-a decis mărirea numărului de echipe la 16 și doar ultima clasată, Chindia, a jucat baraj.

ADVERTISEMENT

O altă problemă cu care se confruntă cluburile este cea a transferurilor de jucători. Comitetul Executiv al FRF a decis să mărească fereastra, din 14 iulie până pe data de 5 octombrie, însă în pandemie sunt mai puțini bani și… mai puțini jucători.

Pandemia de COVID-19 i-a terminat pe tinerii jucători

Încă dinainte de pandemie antrenorii din Casa Pariurilor Liga 1 se gândeau cu groază la fereastra de transferuri că nu vor putea să își aducă jucătorii de valoare doriți. Însă, cei mai afectați în acest caz sunt juniorii români.

ADVERTISEMENT

Casa Pariurilor Liga 1 și play-off-ul Ligii a 2-a sunt singurele competiții sportive care s-au reluat în pandemie. Astfel, o mare parte echipelor din Liga II, Liga III și competițiile de juniori, tineret, au fost anulate și jucătorii care sperau să facă pasul la o echipă de prim rang în această vară și-au văzut visul spulberat.

“Fotbalul trebuie să trăiască la toate nivelele. Izvorul vine de la juniori, la ligile inferioare. De unde o să mai transfere prima ligă?”

Leo Grozavu a atras atenția acestei probleme încă dinainte de reluarea campionatului, într-un interviu pe care l-a acordat pentru FANATIK: “Chiar și deciziile acestea ale Federației. Multe dintre ele au fost trecute cu vederea, dar ele o să se resimtă în fotbal.

ADVERTISEMENT

Mă refer la anularea campionatului de juniori, a Ligii a III-a, a Ligii a II-a. Fotbalul nu trăiește doar prin prima ligă. Fotbalul trebuie să trăiască la toate nivelele. Izvorul vine de la juniori, la ligile inferioare. De unde o să mai transfere prima ligă?

Din cauza încetării campionatului au scăzut clar veniturile. Scăzând veniturile nu mai poți plăti. O să aducem din străinătate jucători modești. Că asta o să se întâmple. Piața va fi vastă. O să ajungem să luăm jucători modești. Cine riscă să ia jucători din România care nu au mai jucat de 6 luni – 8 luni?”, a spus Grozavu.

ADVERTISEMENT

Sepsi, printre cele mai active echipe pe piața transferurilor!

Echipa lui Leo Grozavu a fost una dintre cele mai active pe piața transferurilor în această vară. Sepsi Sf. Gheorghe a adus jucători străini, mulți care au în spate și experiența Ligii 1, cum sunt Jesus Fernandez, Adnan Aganovic, Bryan Nouvier sau Boubacar Fofana.

În schimb, pe la toate echipele lipsesc transferurile de tineri jucători români din motivele mai sus amintite. Sunt puțini manageri care riscă să ia un tânăr jucător care nu a mai evoluat din primăvară, chiar dacă regula U-21 este concepută chiar să ofere șanse acestor tineri jucători.

Cu gestionează echipele regula U-21? Cheamă jucătorii împrumutați și promovează din propria academie

Pentru a fi acoperiți pentru regula U-21, mai multe echipe din Liga 1, chiar și cele de top precum CFR Cluj, FCSB, U Craiova sau Astra și-au adus jucătorii împrumutați la alte echipe sau au promovat din propriile academii.

Pentru juniorii care trebuiau să facă în această vară pasul la seniorat, pandemia a fost un adevărat dezastru. Ei au fost nevoiți să rămână pe bară și singurele meciuri disputate din martie, până în prezent, au fost eventualele baraje de promovare sau retrogradare din ligile inferioare. Astfel, șansele ca aceștia să poată fi transferați de cluburile de prim rang sunt foarte mici.

ADVERTISEMENT