News

Pandemia face ravagii la companiile de zbor! Un operator low-cost a anunţat că va da afară 30% dintre angajaţi. Pierde 40 de milioane de lire pe săptămână

28.05.2020 | 14:49
Pandemia face ravagii la companiile de zbor Un operator lowcost a anuntat ca va da afara 30 dintre angajati Pierde 40 de milioane de lire pe saptamana
ADVERTISEMENT

Compania aviatică low cost EasyJet a anunţat că va disponibiliza aproape o treime dintre angajaţi, iar directorul executiv al companiei spune că “este cea mai gravă criză” cu care s-a confruntat industria aeriană. 

Pandemia face ravagii la companiile de zbor! Un operator low-cost a anunţat că va da afară 30% dintre angajaţi

EasyJet se pregăteşte să reia zborurile din 15 iunie, dar numai în Marea Britanie, Franţa şi Italia. Johan Lundgren, CEO-ul companiei, susţine că între iulie şi septembrie compania aeriană speră să opereze aproximativ 30% din zborurile de dinaintea crizei.

ADVERTISEMENT

Lundgren susţine că cererea de călătorii nu va reveni la nivelurile din 2019 până în 2013, iar compania aeriană va lua măsuri după aceste previziuni sumbre. Printre măsuri se numără concedierea unei părţi importante din personal, dar şi închiderea unor rute.

EasyJet va retrage sau va vinde 41 dintre cele 343 de aeronave ale sale. 30% dintre cei 15.000 de angajaţi vor fi daţi afară. Compania aeriană are 8000 de angajaţi fiind din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

40 de milioane de lire sterline pierdute pe săptămână!

Operatorul va avea mai puţine zboruri şi mai puţine reute şi în acest moment negociază cu aeroporturile pentru reducerea costurilor. Deşi îşi doreşte să păstreze poziţia de lider pe aeroporturile mai mici, precum Gatwick, nu există garanţii că nu se va retrage de pe aeroporturile mai mici din Marea Britanie cum sunt: Bristol, Manchester, Liverpool, Belfast, Edinburgh, Newcastle, Stansted și Southend.

EasyJet primeşte milioane de lire sterline din bani publici pentru a putea să plătească salariile, însă Lundrgren susţine că se pierde între 30 şi 40 de milioane de lire sterline pe săptămână, situaţie care este puţin probabil să se schimbe pe termen scurt.

ADVERTISEMENT

Directorul companiei le-a spus jurnaliştilor că sprijinul financiar al Guvernului a oferit o oportunitate importantă de a evalua situaţia, însă EasyJet “trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru aceste schimbări şi nu trebuie să folosească banii contribuabililor”.

Easy Jet a împrumutat 400 de milioane de lire, sumă garantată cu întreaga flotă!

Pe lângă reducerea costurilor, EasyJet a apelat şi la împrumuturi. În primă fază 400 de milioane de lire, asigurate cu flota de avioane şi încă 600 de milioane de lire sterline prin facilităţile de finanţarea cooperativă COVID-19, a Băncii Angliei. În plus, compania speră să mai adune 650 de milioane de lire sterline prin vânzarea şi închirierea a şase aeronave.

ADVERTISEMENT

Plnaul guvernului de a carantina toţi călătorii care ajung în Marea Britanie pentru 14 zile nu a influenţat numărul de persoane care pot urca la bord, însă va afecta semnificativ rezervările de zbor din această vară.

ADVERTISEMENT