News

Pandemia, frână în economia României! Cum au scăzut exporturile din cauza COVID-19

16.02.2021 | 17:23
Pandemia frana in economia Romaniei Cum au scazut exporturile din cauza COVID19
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a pus o adevărată frână în economia României! Exporturile s-au prăbușit în comparație cu anii precedenți și lucrul acesta s-a simțit și la nivelul încasărilor. Puține domenii au rămas în picioare într-o luptă teribilă cu virusul Sars Cov -2. Au existat însă și industrii care au propus în continuare produse românești Uniunii Europene și nu numai. 

Dacă ne raportăm strict la cifrele oficiale, atunci trebuie spus că debutul pandemiei a fost cel mai dificil de traversat de toată lumea. Perioada în care a existat starea de urgență i-a scos din sărite pe producători.

ADVERTISEMENT

De altfel, numai în primele opt luni ale anului trecut, România a avut exporturi de 38 miliarde de euro, cu 7 mai puțin față de ce se întâmpla cu un an în urmă, an în care coronavirusul nici nu exista.

Cum a pus pandemia frână în economia României!

Așa cum era de așteptat și importurile au avut de suferit, România nefiind singura țară afectată de coronavirus. Vorbim și despre importuri pentru că exporturile țării noastre sunt dependente de ele.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate din exporturile de bunuri ale României sunt asigurate, culmea, din importuri. Concret, aducem diferite componente pe care le asamblăm în fabricile noastre și pe care le trimitem într-un final la export.

Sursa foto – hepta.ro

Fără doar și poate, exporturile României trăiesc din piese auto, maşini şi echipamente de transport, dar şi alte produse manufacturate.

ADVERTISEMENT

Analiza pe principalele grupe de mărfuri evidenţiază un deficit comercial înregistrat pe segmentele alimente şi animale vii, combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate, mărfuri manufacturate şi produse chimice

Ce produse exportă România

Dacă ne uităm peste datele comunicate de Institutul Național Statistică observăm cu lejeritate că piesele auto reprezintă țelul suprem. O serie întreagă de componente pentru maşini pleacă din România, aici unde marile fabrici își găsesc mână de lucru ieftină.

ADVERTISEMENT

Cablajele auto, autovehiculele, console de bord, carburanţi şi scaune auto sunt câteva din produsele „made in România” pe care le putem găsi în țările din Uniunea Europeană.

Sursa foto – facebook

Dacă ne raportăm la exporturi agroalimentare există mai multe trepte, dar suntem încă departe de țările puternice din UE. Cerealele românești sunt cele mai căutate, însă și acestea au trecut printr-un șoc pe timp de pandemie.

De altfel, România a fost prima țară care a luat măsuri dure și a blocat exportul cerealelor temându-se de o criză alimentară în primele luni de la apariția Sars Cov-2. De lucrul acesta au beneficiat alte piețe.

Sursa foto – MADR

Deși România este o considerată o piesă importantă în această parte a lumii pentru comerțul cu cereale, nu puțini s-au reorientat. În trecut, cargouri întregi de cereale erau vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează același produs și Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului. Rușii s-au mișcat imediat și au încercat să pună mâna pe mai multe contracte ale României.

2021, anul în care exporturile s-ar putea redresa

Sunt și vești bune în privința exporturilor. Acestea vin, de asemenea, din partea cerealelor. De exemplu, 2021 ar putea fi anul porumbului. În rândul statelor membre, cel mai mare exportator de porumb este, de departe, România, cu 854.143 de tone, adică aproximativ 67% din exporturile totale ale UE.

Sursa foto – REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

De altfel, până la pandemie, România acoperea mai mult de 19,5% din exporturile de cereale ale Uniunii Europene. Pe lângă porumb și la orz, România are o pondere de 15,8% din totalul exporturilor europene.

Ambele ar putea aduce liniștea pe piața exporturilor. Marii producători spun că sunt pregătiți, dar teama cea mai mare rămâne seceta.

„Noi suntem acoperiți, compania noastră poate să treacă cu brio peste o secetă de scurtă durată. Dar dacă ne raportăm la exporturile întregii țări atunci e nevoie și de jucătorul de talie medie și chiar și de cel mic. Pentru că produsele noastre formează până la urmă totul care merge la vânzare.

Anul trecut nu a fost un an excelent, trebuie să recunoaștem, nu a fost un an foarte bun. Dar au existat mulți factori negativi care au contribuit la acest rezultat. Agricultura e un tot unitar. Zăpada asta care a cpzut acum ar putea să ne ajute. Rămâne de văzut”, a zis pentru FANATIK, Ioan Șerbescu, reprezentant al unei companii din domeniu.

ADVERTISEMENT