News

Pandemia loveşte şi Bucureştiul! Linia specială pentru coronavirus de la DSPB a căzut. Capitala a rămas fără locuri de carantină

12.03.2020 | 12:15
Pandemia loveste si Bucurestiul Linia speciala pentru coronavirus de la DSPB a cazut Capitala a ramas fara locuri de carantina
ADVERTISEMENT

Bucureștiul pare a fi lovit din plin de situația de criză cauzată de epidemia de coronavirus. Direcția de Sănătate Publică (DSP) este instituția care trebuia să asigure comunicarea cu pacienții, dar și cu românii care au intrat în contact cu cineva care ar fi putut să aibă virusul și care să fie luați în evidență pentru autoizolarea la domiciliu. Cu toate acestea, DSP București nu răspunde la nici unul dintre telefoanele care sunt puse la dispoziția publicului. Totodată, spațiile de carantină în Capitală sunt ocupate și se așteaptă deja câte 4 sau 5 ore pentru triaj.

Linia specială pentru coronavirus de la DSP București este căzută!

Astfel, DSP București a pus la dispoziția publicului mai multe telefoane pentru coronavirus. Este vorba de numerele de telefon 021.642.22.26, 021.642.28.29, 021.642.20.07, 021.642.20.08, 021.642.28.70, 021.642.76.17.

ADVERTISEMENT

Un cititor ne-a avertizat însă asupra faptului că niciunul dintre aceste numere de telefon nu funcționează. Reporterii FANATIK au verificat la rândul lor informația și aceasta s-a confirmat. Am încercat să luăm legătura și cu cineva de la biroul privind relația cu presa, dar nici numerele de la alte departamente din cadrul DSP București nu sună sau sună ocupat.

Direcția de Sănătate Publică este importantă întrucât aceasta îți oferă adeverința pe care trebuie să o duci medicului de familie atunci când ceri concediul medical de 14 zile pentru a rămâne în carantină.

ADVERTISEMENT

Situația la DSP București pare a fi una complicată, după ce Șefa Direcției de Sănătate Publică București Cristina Pelin a demisionat din funcție în cursul serii de miercuri, 11 martie, fără să își motiveze gestul.

Cum îți poți lua concediu medical dacă ești suspect de covid-19

Casa Naţională a Asigurărior de Sănătate (CNAS) a anunţat, cu privire la concediul medical pentru punerea în carantină din cauza coronavirusului, că certificatele pot fi emise la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. CNAS precizează că durata concediului medical primit pentru coronavirus nu se cumulează cu concediile medicale pentru alte afecţiuni.

ADVERTISEMENT

„Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.

În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni”, arată CNAS.

ADVERTISEMENT

Unde puteți suna dacă aveți simptomele pentru coronavirus

Românii care simt că au simptomele covid-19 pot să sune la numărul de urgență 112, dar la linia TELVERDE – 0800.800.358.

Totodată, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

De altfel, un număr de 813 apeluri au fost înregistrate miercuri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6.118 la linia TELVERDE (0800.800.358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Bucureștiul a rămas fără locuri de carantină pentru suspecții de coronavirus

Problemele din Capitală par să se acutizeze. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că Bucureștiul nu mai are locuri de carantină pentru cei suspecți de covid-19, iar oamenii care vin cu avionul stau la triaj chiar și 4 sau 5 ore pe Aeroportul din Otopeni.

„Alaltăieri, Comitetul Municipal pentru Situații Speciale de Urgență a solicitat Guvernului să fie alocate fonduri pentru noi centre de carantină, deoarece, la nivel instituțional, primăriile de sector și primăria Capitalei  au consumat locurile prevăzute de carantină. Nu am primit niciun  răspuns de la Guvern.

Ne aflăm în situația pentru contractarea acestor servicii. Din acest moment, nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituțională pe nimeni. NU mai avem locuri pentru carantină”, a spus Bădulescu, la Digi24.

În acest moment 1.450 de persoane sunt în carantină, iar 12.917 sunt izolate la domiciliu. Miercuri, au fost confirmate cu coronavirus 18 persoane, cele mai mare bilanţ înregistrat într-o singură zi de la apariţia cazurilor de îmbolnăvire în România.

ADVERTISEMENT