Fotbal international

Uluitor! Hilmar Jakobsen, un handbalist din Feroe, a debutat în naționala de… fotbal!

17.11.2020 | 09:40
Uluitor! Hilmar Jakobsen, un handbalist din Feroe, a debutat în naționala de... fotbal!
Pandemia ofera sanse nesperate! Hilmar Jakobsen, un handbalist din Feroe, a debutat in nationala de...fotbal!
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 mai face și oameni fericiți. Este cazul lui Hilmar Leon Jakobsen, un handbalist din Insulele Feroe, care și-a îndeplinit visul de a juca fotbal, debutând în naționala țării sale pe 11 noiembrie în amicalul cu Lituania.

Povestea lui Jakobsen a început cu suișuri și coborâșuri, după ce la 17 ani medicii i-au interzis să mai joace fotbal și l-au trimis să opereze și l-au sfătuit să se orienteze către handbal dacă dorește să facă în continuare sport de performanță.

ADVERTISEMENT

Cu doar zece luni în urmă, Hilmar Leon Jakobsen juca împreună cu naționala Insulelor Feroe tot împotriva Lituaniei, doar că la… handbal, însă campionatul a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, conform bbc.com.

Handbalistul Hilmar Jakobsen și-a îndeplinit visul și a debutat pentru Insulele Feroe în naționala de fotbal

Handbalist și fotbalist, Hilmar Jakobsen a reușit la 23 de ani ceva absolut ieșit din comun: a debutat la naționala Insulelor Feroe la două sporturi! În luna ianuarie juca în naționala de handbal împotriva Lituaniei, Slovaciei și Luxemburgului, iar în noiembrie a debutat la fotbal cu Lituania și într-un meci oficial cu Letonia, trei zile mai târziu, în Liga Națiunilor.

ADVERTISEMENT
Debutul lui Hilmar Leon Jakobsen in nationala de fotbal a Insulelor Feroe. Sursa foto: telesport.telegram.hr
Debutul lui Hilmar Leon Jakobsen in nationala de fotbal a Insulelor Feroe. Sursa foto: telesport.telegram.hr

Handbalistul evolua în Insulele Feroe pentru H71 și era unul dintre cei mai buni jucători ai naționalei, dar după întreruperea campionatul din cauza pandemiei de coronavirus, s-a antrenat cu echipa a doua de fotbal a clubului HB Torshavn pentru a se menține în formă.

Ce a urmat, poate fi transpus într-un film. La un “meci școală” cu echipa principală a clubului, a marcat o dublă din postura de atacant central, iar antrenorul l-a luat la lotul mare: “Am decis să mă antrenez cu rezervele lui HB Torshavn pentru a rămâne în formă. Am marcat de două ori la debut și antrenorul m-a contactat imediat”, a explicat Jakobsen pentru BBC.

Hilmark Jakobsen este unul dintre puținii sportivi care a evoluat la lotul național în două sporturi

La 17 ani, a fost forțat să renunțe la fotbal și a continuat cariera de sportiv profesionist în handbal, la H71, cea mai bună echipa de handbal din insule: M-am alăturat celor de la H71, care este cel mai bun club din Insulele Feroe și am ajuns la naționala U20, de unde am fost apoi chemat la naționala de seniori”, a explicat handbalistul-fotbalist.

ADVERTISEMENT

Hilmar Leon Jakobsen este stângaci pe terenul de fotbal, iar la handbal dreptaci, reușind să câștige trei titluri de campion cu H71: Am câștigat trei titluri și două cupe cu H71. Eram în sfârșit concentrat doar pe handbal și nici măcar nu îndrăzneam să mă mai gândesc la fotbal”, spune sincer sportivul de 23 de ani.

Hilmar Leon Jakobsen intr-un meci al H71. Foto credit: Alvur Haraldsen
Hilmar Leon Jakobsen intr-un meci al H71. Foto credit: Alvur Haraldsen

Totul s-a schimbat însă după ce campionatul intern din Insulele Feroe a fost întrerupt din cauza pandemiei, iar debutul la echipa de fotbal a lui Torshavn l-a adus în atenția antrenorului Jens Berthel Askou, fost fundaș la Norwich: La început am refuzat pentru că nu mi s-a părut o idee bună, dar apoi m-am gândit mai bine și m-am răzgândit”, a mărturisit Hilmar Leon Jakobsen pentru BBC.

Performanțele din cariera feroezului Hilmar Leon Jakobsen:

  • Hilmar Leon Jakobsen a debutat la echipa națională de fotbal a Insulelor Feroe pe 11 noiembrie în amicalul cu Lituania, scor 1-2
  • Hilmar Leon Jakobsen a debutat la echiăa națională de fotbal a Insulelor Feroe într-un meci oficiale pe 14 noiembrie cu Letonia, scor 1-1
  • 17 goluri a marcat fotbalistul pentru HB Torshavn  în doar 12 meciuri, oferind și 6 pase decisive
  • Hilmar Leon Jakobsen are 23 de ani și nu are cotă de piață conform transfermarkt.
  • În 2019 a fost campion național cu echipa de handbal H71, iar în 2020 a cucerit titlul la fotbal cu HB Torshavn
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri