News

Pandemia scăpată de sub control și în Franța. Epidemiolog: “Virusul circulă puternic peste tot”

20.10.2020 | 12:23
Pandemia scăpată de sub control și în Franța. Epidemiolog: “Virusul circulă puternic peste tot”
Franța pustie de sâmbătă seara. Pandemie a restricționat circulația într-un anumit interval orar
ADVERTISEMENT

Franța pare să fi scăpat de sub control lupta împotriva coronavirusului și astfel, de sâmbătă, opt mari orașe au adoptat o serie de măsuri restrictive.

Franța devine pustie seara după ora 21.00 până dimineața la ora 06.00. Măsura a intrat în vigoare de trei zile și va exista cel puțin o lună de zile, conform declarației președintelui Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Mircea Sofonea, un cercetător francez de origine română, explică pe înțelesul tuturor de ce aceste măsuri abia acum și de ce Franţa duce o luptă contratimp.

“Sunt restricții care vor avea un impact asupra răspândirii virusului în Franța și mai ales în marile orașe care sunt în stare de risc sanitar major. În schimb, nu este clar până în ziua de azi cât va fi de eficient și dacă va fi suficient pentru a controla epidemia din nou, așa cum a fost cazul în luna iunie.
 Tot ce știm ca și cuantificare este dintr-un studiu al colegilor de la Institutul Pasteur de la Paris, care au estimat că în Guyana Franceză, teritoriu al statului francez în America de Sud, a scăzut numărul de reproducere al virusului de la 1,7 la 1,1. Asta ar fi suficient dacă ar fi exact și în Franța metropolitană”, a declarat Mircea Sofronea pentru RFI.

ADVERTISEMENT

În consecință, între 9 seara și 6 dimineața în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în orașele Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier este aplicată măsura, sperând ca în decursul celor patru săptămâni să fie văzută o îmbunătățire a numărului de infectări.

Răspândirea virusului nu are sistem de supraveghere

Teoria este una, iar practica pare să schimbe raportările zilnice de infectare. Epidemiologul de origine română spune că în momentul de față nu poţi ști cu exactitate de unde te poți infecta.

“Virusul circulă peste tot. Orice ocazie devine o ocazie de a fi infectat, contaminat. Când ne ducem la cumpărături, când ne așezăm la o terasă nu știm niciodată cine este în spatele nostru. Poate strănuta, vorbi tare. Astea sunt evenimente care pot transmite virusul. Nu sunt tot timpul sisteme de supraveghere,” adaugă cercetătorul.

ADVERTISEMENT

Situația actuală putea fi combătută dacă se luau anumite măsuri la timp sau dacă era anticipat la scală largă valul de pacienți care ar umple spitalele în acest anotimp.

“Scopul nostru nu e de a prevedea exact câte cazuri vor fi într-o anume zi. Nu asta este scopul în sine, a anticipa tendințele, dinamica. Sigur că eram în gama asta de cifre. În luna septembrie, împreună cu restul echipei din Montpellier, am prevăzut că trebuia reacționat înainte de mijlocul lui octombrie, mai ales pentru spitale. Nu pentru numărul de cazuri, care este important și îngrijorător. În schimb, numărul de cazuri este legat de capacitățile laboratoarelor de analiză medicală de a procesa astfel de detecții. Au fost anumite săptămâni în care aceste capacități au fost saturate. Nu mai aveau suficientă capacitate pentru a trata toate eșantioanele și aceasta a rezultat în mai multă așteptare. Cifra precisă nu e așa de importantă în sine, dar traduce că va veni un val important de pacienți cu complicații respiratorii care vor necesita terapie intensivă. Sunt anumite locuri precum Paris, Lyon, Montpellier, Marsilia unde deja mai sunt doar puține locuri pentru acești pacienți. Asta era o previziune care se putea face destul de simplu, fără a face mari ipoteze, de la sfârșitul lunii august. De atunci deja numărul de reproducere era de aproximativ 1,3. Agenția Națională de Sănătate Publică a actualizat numărul de reproducere al virusului și este de 1,35. Nu prea s-a mișcat. A scăzut un pic săptămânile trecute, dar tot este această tendința de 1,3 din luna august. Era destul de previzibil”, întărește epidemiologul Mircea Sofonea.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri