News

Crește numărul infecțiilor respiratorii. Relaxarea din valul Omicron ne poate duce în fața unei duble pandemii: gripă și SARS-CoV-2. “Trebuie să rămânem prudenţi”

În prima săptămână a anului, numărul infecțiilor respiratorii a crescut cu peste 20 la sută față de săptămâna precedentă, iar medicii avertizează cu privire la la reapariția epidemiei de gripă pe fondul relaxărilor.
18.01.2022 | 10:00
Creste numarul infectiilor respiratorii Relaxarea din valul Omicron ne poate duce in fata unei duble pandemii gripa si SARSCoV2 Trebuie sa ramanem prudenti
Creșterea numărului cazurilor de gripă pe fondul relaxărilor restricțiilor anti-COVID. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat în cel mai recent raport că, în săptămâna 03-09 ianuarie 2022, la nivel național au fost raportate 45.869 de cazuri de gripă clinică, pneumonii și infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Numărul reprezintă o creștere cu peste 20% a numărului de astfel de infecții raportate cu o săptămână înainte (37.877).

Sezon de gripă prelungit în acest an

Dacă anul trecut sezonul de gripă a fost ca și inexistent în contextul restricțiilor anti-COVID, anul acesta, și pe fondul relaxărilor venite pe odată cu valul Omicron, ce se dovedește a fi mai puțin sever, se pare însă că sezonul gripal își va face reapariția. Numărul de infecții respiratorii raportat în prima săptămână din ianuarie este de 1.5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (30.513), arată raportul INSP. La fel, și numărul cazurilor de gripă raportat la începutul anului 2022 este mult mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021: 107, față de doar 26.

ADVERTISEMENT

„În săptămâna 27.12.2021 – 02.01.2022 (S 01) au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă (1 cu virus gripal tip AH1 în municipiul București și 3 cu virus gripal tip AH3 (2 în județul Prahova și 1 în județul Iași). În săptămâna 03.01.2022 – 09.01.2022 (S 01) au fost înregistrate 7 cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 5 mai multe față de săptămâna precedentă și față de zero în aceeași perioadă a sezonului precedent”, au comunicat cei de la INSP.

Potrivit sursei citate, nu a fost înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Medicii atrag însă atenția că trebuie să rămânem vigilenți în fața calului de infecții respiratorii, în special cu virusul gripal, care poate conduce la infecții severe și complicații în cazul pacienților cu un sistem imunitar slăbit.

ADVERTISEMENT

„Sezonul de gripă încă este departe de a se termina. El ține și în aprilie în unele cazuri, motiv pentru care trebuie să rămânem atenți. Vorbim de vaccinarea anti-gripală, vorbim de protecția pe care trebuie să o asigurăm și să luăm în calcul faptul că și gripa poate să ducă la forme severe. Iar faptul că pandemia pare să înceapă să se liniștească, nu înseamnă că nu sunt și alte amenințări. Iar gripa este una dintre ele. Trebuie să rămânem prudenți, calmi, dar prudenți, până la urmă cu gripa ne intersectăm în fiecare an, iar faptul că respectăm niște măsuri pentru SARS-CoV-2 ne ajută în acest sezon și foarte probabil că numărul de infecții gripale va fi mai mic în raport, nu cu alți ani din pandemie, dar cu anii de dinaintea pandemiei”, a declarat pentru FANATIK medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Bals” din Capitală.

Europa se teme de o dublă pandemie

Gripa a revenit în Europa în această iarnă într-un ritm mai rapid decât se așteptau autoritățile, asta după ce aproape a dispărut anul trecut, stârnind îngrijorări cu privire la o dublă-pandemie prelungită cu COVID-19, totul pe fondul unor îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinului antigripal, a transmis Reuters.

ADVERTISEMENT

Blocajele, purtarea măștilor și distanțarea socială, care au devenit norma în Europa în timpul pandemiei de COVID-19, au eliminat gripa iarna trecută, eradicând temporar un virus care la nivel global ucide aproximativ 650.000 de persoane pe an, potrivit cifrelor UE. Dar acest lucru s-a schimbat acum, deoarece țările europene au adoptat măsuri mai puțin stricte pentru a lupta împotriva COVID-19 din cauza vaccinării pe scară largă.

De la jumătatea lunii decembrie, virușii gripei au circulat în Europa cu o rată mai mare decât cea așteptată, a raportat luna aceasta Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

ADVERTISEMENT

În decembrie, numărul cazurilor grave de gripă în unitățile de terapie intensivă a crescut constant până la 43 în ultima săptămână a anului. Aceasta este mult sub nivelurile pre-pandemie – cu cazuri săptămânale de gripă în ATI, de exemplu, la peste 400 în aceeași etapă în 2018. Dar este o creștere mare față de anul trecut, când a existat un singur caz de gripă într-o secție ATI în toată Europa în luna decembrie, potrivit datelor ECDC. În acest sezon, Franța a înregistrat până acum 72 de cazuri grave de gripă, cu șase decese.

Numărul cazurilor de gripă, influențat de restricțiile anti-COVID

Epidemiologii sunt de părere că și în acest sezon numărul cazurilor de gripă va fi influențat de severitatea restricțiilor impuse în cazul pandemie și de gradul de vaccinare din rândul populației.

„Vaccinurile pentru gripă sunt adaptate ca și formulă fiecărui sezon. Lucrurile sunt stabilite, se știe cu ce variantă de virus gripal ne vom confrunta, și acele variante se regăsesc în vaccin. Faptul că nu am avut anul trecut un număr semnificativ de infecții cu virusul gripal s-a datorat măsurilor de lockdown, măsurilor care s-au luat pentru SARS-CoV-2, virus ce este mult mai transmisibil decât virusul gripal.

Și atunci, acele seturi de măsuri mai severe, reușind să blocheze virusul care era practic mai transmisibil, în mod logic, au blocat și virusul care era mai puțin transmisibil, în cazul de față, virusul gripal.

Acum, fiind o scădere a nivelului de măsuri pentru SARS-CoV-2, această scădere a permis și virusului gripal să înceapă să se manifeste. Și sigur, el se va manifesta raportat la acoperirea vaccinală care se face în fiecare zonă a lumii pentru gripă și la seturile de măsuri care se vor lua prioritar pentru SARS-CoV-2, dar care în funcție de nivelul lor vor influența și evoluția virusului gripal.

Faptul că evoluează virusul gripal în paralel cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 nu-i modifică infecției cu virus gripal nimic nici din rata de complicații pe care o generează și deci, pe care de consecință, nici din rata de spitalizări. Deci totul este dependent de numărul de infecții care vor fi. Și așa cum am subliniat, acest nivel va fi influențat de nivelul măsurilor pentru noul coronavirus și în funcție de nivelul de vaccinare al populației”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici pentru FANATIK.

Potrivit unui comunicat transmis către FANATIK, Ministerul Sănătății a achiziționat, pentru sezonul gripal 2021-2022, un număr de 2.000.000 de doze de vaccin gripal tetravalent, pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Potrivit monitorizării efectuate de către INSP, până la data de 09 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.218.345  de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Temeri că vaccinul anti-gripal nu este atât de eficient

Complicând și mai mult lucrurile, tulpina dominantă de gripă care circulă în acest an pare să fie până acum H3 a virusului A, care provoacă de obicei cele mai grave cazuri în rândul vârstnicilor. Pasi Penttinen, epidemiolog francez, expert în virusul gripal, a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a face o evaluare finală a vaccinurilor antigripală, deoarece este nevoie de un număr mai mare de pacienți bolnavi pentru analizele din lumea reală. Dar testele de laborator arată că vaccinurile disponibile în acest an „nu vor fi optime” împotriva H3.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că a circulat foarte puțin sau deloc virus când a fost decisă compoziția vaccinurilor anul trecut, făcându-le mai greu pentru producătorii de vaccinuri să prezică ce tulpină va fi dominantă în sezonul gripal viitor.

Vaccines Europe, care reprezintă cei mai importanți producători de vaccinuri din regiune, a recunoscut că selecția tulpinii a fost îngreunată de circulația foarte scăzută a gripei anul trecut, dar a adăugat că încă nu există suficiente date pentru a evalua eficacitatea vaccinurilor din acest sezon. Vaccinurile gripale sunt adaptate în fiecare an pentru a le face cât mai eficiente împotriva virusurilor gripale aflate în continuă schimbare. Compoziția lor este decisă cu șase luni înainte de începerea sezonului gripal, pe baza circulației virusurilor în emisfera opusă. Asta le dă timp producătorilor de medicamente să dezvolte și să facă injecțiile.

În România, potrivit celor de la INSP, de la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 10 cazuri de gripă: 1 caz de gripă, cu virus gripal tip B, în municipiul București; 1 caz de gripă, cu virus gripal tip AH1 în municipiul București și 8 cazuri de gripă, cu virus gripal tip AH3, (3 în județul Vrancea, 2 în județul Prahova, 1 în județul Iași, 1 în județul Ilfov și 1 în municipiul București)

 

ADVERTISEMENT
Tags: