News

Cum a schimbat pandemia gusturile românilor în turism! Ce fel de cazări inedite sunt căutate la agenţii

Cum a schimbat pandemia gusturile românilor în turism! Ce fel de cazări inedite sunt căutate la agenţii și câți bani sunt pregătiți să plătească pentru un loc pe care să nu-l împartă cu altcineva.
05.01.2022 | 13:44
Cum a schimbat pandemia gusturile romanilor in turism Ce fel de cazari inedite sunt cautate la agentii
Cum a schimbat pandemia de coronavirus gusturile românilor în turism! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când s-au deschis granițele românii n-au ezitat o clipă. Mulți au plecat să muncească în străinătate, dar au existat și amatori de plimbări și concedii. Agențiile de turism atât au așteptat și între timp destinații ca Grecia, Turcia sau Egipt au devenit chiar banale.

N-au lipsit din peisaj nici exoticele Zanzibar, Mauritius, Dominicană, Maldive sau Bora Bora. Ca la un semn, pandemia de coronavirus a închis însă totul și concediile s-au făcut, mai degrabă, pe repede înainte în primă fază. Apariția vaccinului a mai reașezat algoritmul turismului, dar, nu puțini au fost românii care și-au schimbat gustul în materie de vacanțe.

ADVERTISEMENT

Cum a schimbat pandemia de COVID-19 gusturile românilor în turism!

Mai exact, de teama infectării, mulți au încercat diferite variante și cât mai izolate de restul lumii. Așa au apărut cazările în locuri inedite, cazări care în trecut abia dacă aveau parte de câțiva turiști. Cabane îndepărtate, pensiuni retrase și vile aflate la o distanță serioasă de primul vecin și-au descoperit mușterii gata să plătească în plus tocmai pentru acest lucru.

Au apărut chiar construcții noi, căsuțe în copaci, minicabane instalate pe malul lacurilor sau rulote pregătite să ofere confort de cinci stele. Şi nu a mai durat mult până când s-a făcut coadă. Astfel, există în acest moment liste întregi de așteptare pentru diferite locuri de cazare considerate cel puțin aparte.

ADVERTISEMENT

„Este un tren, să știți, chiar este un trend venit de peste hotare. Nu au inventat românii acest gen de turism, dar l-au preluat din mers. Știți câți oameni doreau să meargă într-o căsuță în copac înainte de pandemie? Exact, prea puțini. 

Exista un singur loc care oferea acest gen de cazare, în Predeal, care avea, într-adevăr, listă de așteptare, dar o clientelă clară. Vorbim despre perechi de îndrăgostiți atrași, mai degrabă, de șemineu și patul larg. 

ADVERTISEMENT

Acum s-au construit cel puțin alte 5 astfel de locuri. Știți cine vrea să doarmă într-o căsuță din copac? Exact, toată lumea. Așa că oamenii nu ezită și plătesc bani frumoși tocmai pentru ineditul situației”, a zis Alina Morea, reprezentanta unei agenții de turism pentru FANATIK.

Cât costă „singurătatea” în materie de turism

Există mai multe tipuri de cazări care îți oferă o distanță apreciabilă față de ceilalți oameni. Unele vile vin cu pensiune completă cu trei mese pe zi, de cele mai multe ori gătite chiar de gazde. Sunt însă situații unde se merge și pe varianta de catering sau în regim propriu de gospodărire.

ADVERTISEMENT

Glampingul a prins de minune în ultimii doi ani de zile, dar la fel s-a întâmplat și în cazul conacelor sau chiar a castelelor care au trecut printr-un amplu proces de renovare. Interesant este că în ecuație au intrat și casele tradiționale, case care aduc aminte de copilărie sau bunici.

Cazări la bungalow, în Delta Dunării, la munte sau în Bucovina pitorească, pe tărâmurile de basm ale Transilvaniei ori în Maramureșul de poveste sunt și ele în topul căutărilor.

„Avem oferte pentru toate gusturile, era normal să ne adaptăm. Am avut în ultima perioadă discuții cu tot felul de proprietăți, avem listate acum căsuțe în copac, bungalowuri sau chiar simple căsuțe pe roți. 

Glampingurile sunt în top și vă spun cât se poate de sincer că acolo vor rămâne de acum încolo. Și nu sunt deloc ieftine, deloc. Se poate ajunge și la 100 de euro pe noapte pentru o noapte petrecută la cort. 

Familiile cu copii reprezintă ținta acestor glampinguri. Vă dați seama ce experiență frumoasă este pentru un copil mic, să stea pe o terasă până seara târziu, la foc, apoi să doarmă la cort.

Avem acum Ecovillage-uri, cazări în stil japonez, cazări la căsuțe. Este adevărat că toate costă și nu puține sunt peste medie, a mai zis Alina Morea.

De remarcat că un loc de cazare într-un bungalow pe malul apei pleacă de la 35 de euro în timpul săptămânii și poate să ajungă și până la 100 de euro camera în weekend. De asemenea, o căsuță în copac poate ajunge la 75 de euro pe noapte, în timp ce pensiunea completă la o fermă autentică poate costa și 150 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: