News

Pandemia, tratată ca gripa! Decizie neașteptată a premierului din Spania

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, spune că a venit momentul ca pandemia de coronavirus să fie tratată diferit, dată fiind mortalitatea în scădere adusă de noua variantă.
10.01.2022 | 16:35
Pandemia tratata ca gripa Decizie neasteptata a premierului din Spania
ADVERTISEMENT

Într-o declarație făcută luni, 10 ianuarie, Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a explicat că ar putea fi oportună o schimbare a modului în care autoritățile analizează și abordează pandemia de Covid-19, care se întinde deja pe aproape doi ani.

Șeful executivului spaniol face o astfel de propunere plecând de la faptul că statisticile indică o scădere a mortalității asociate infectării cu noul coronavirus, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Aceste declarații par a confirma informațiile cotidianului El Pais legate de intenția guvernului de a lua în calcul metode alternative de a monitoriza pandemia Covid-19.

“Avem condițiile să deschidem treptat, cu precauție, dezbaterea la nivel tehnic și european, să începem evaluarea evoluției acestei boli cu parametri diferiți față de cei folosiți până acum”, explică Pedro Sanchez.

ADVERTISEMENT

Covid-19 ar putea fi tratat la fel ca gripa

O astfel de modificare a abordării legate de evoluția pandemiei de Covid-19 înseamnă că aceasta ar putea fi tratată folosind metode similare cu cele utilizate în cazul gripei.

Asta înseamnă că nu vor fi consemnate toate cazurile identificate și că nu va fi necesară testarea fiecărei persoane care prezintă simptomele cauzate de diferitele variante ale coronavirusului.

ADVERTISEMENT

După cum explică în ediția sa online El Pais, monitorizarea constantă a numărului de infectări urmează să fie înlocuită cu analiza realizată de experții în sănătate publică. Astfel, noul sistem va extrapola datele oferite de un grup de analiză relevant din punct de vedere statistic.

Un comitet de specialiști din domeniul sănătății din centrele de asistență primară și spitale va fi creat pentru a monitoriza situația. Ei vor stabili eșantioane reprezentative din punct de vedere statistic cu informații culese din toată țara, într-un mod asemănător sondajelor de opinie. Acest lucru va ajuta la stabilirea, prin extrapolare, a modului în care boala se răspândește, atât în formele sale ușoare, cât și în cele severe.

ADVERTISEMENT

Această posibilă schimbare a sistemului de evaluare a numărului de îmbolnăviri vine după ce Spania a înregistrat 7 milioane de cazuri de la începutul pandemiei. De asemenea, vinerea trecută a marcat atingerea unui record în Spania: 242.440 de infectați cu Covid-19 într-o singură zi.

Jurnaliștii spanioli spun că executivul de la Madrid lucrează deja de câteva luni la implementarea unui sistem de supraveghere „santinelă” în cazul Covid-19. În acest fel, SARS-CoV-2 urmează să fie ținut sub observație ca orice altă infecție respiratorie.

Executivul spaniol a lucrat la crearea noului sistem încă din vara anului 2020, iar acum s-ar afla în fazele finale. Deși munca pe partea tehnică se apropie de final, implementarea noii abordări trebuie să aștepte finalul valului 5.

ADVERTISEMENT
Tags: