News

Cât crede secretarul de stat Adriana Pistol că va dura valul 5 și care este numărul estimat al românilor infectați

Adriana Pistol (58 de ani), secretar de stat în cadrul ministerului sănătății, consideră că varianta Omicron a virusului va provoca mai puține infectări în România decât valurile precedente.
08.01.2022 | 22:52
Cat crede secretarul de stat Adriana Pistol ca va dura valul 5 si care este numarul estimat al romanilor infectati
ADVERTISEMENT

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol a declarat la Digi 24 că există posibilitatea ca valul următor al pandemiei să dureze mai puțind ecât precedentele.

”Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. Minim două luni va dura”, a opinat Pistol.

ADVERTISEMENT

”Acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii”

”Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni (n.r. întrebată dacă pandemia se va sfârși în 2022). Apariţia acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”, a conchis secretarul de stat din ministerul sănătății.

Deși până în prezent în țara noastră au fost identificate doar 293 de infectări cu Omicron, reputatul medic consideră că valul 5 al pandemiei ar putea afecta peste un milion de români, în măsura în care nu se respectă normele impuse de distanțare și nu crește numărul vaccinaților.

ADVERTISEMENT

Adriana Pistol e doctor în Științe Medicale din 2014

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” (1982-1988), Adriana Pistol și-a luat un master în managementul serviciilor de sănătate (1999-2000), după care a devenit doctor în Științe Medicale (2014).

”Este o responsabilitate morală întâi de toate, mai ales că în componenţa acestei comisii se află profesonişti de marcă şi sigur că îmi înţeleg rolul înainte de toate, pe lângă aportul – pentru că sunt epidemiolog, în primul rând organizatoric şi de coordonare a unui grup de oameni care or să-şi exprime opiniile profesionale, aşa văd această Comisie.

ADVERTISEMENT

Adriana Pistol: ”Este o provocare, nu trăim vremuri foarte liniştite”

Este o provocare, nu trăim vremuri foarte liniştite, noi lucrăm aici la Institutul Naţional aproape full time, orice altă provocare poate fi uneori aşa un pic disturbatoare, dar până la urmă este ceva ce este normal”, a mărturisit Adriana Pistol în 2020, când a fost instalată în fruntea comisiei anti-covid.

Din 2005 directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT