Cozonacul nu lipsește de pe nicio masă de Crăciun, însă FANATIK vine cu o rețetă de panettone de care te vei îndrăgosti de la prima degustare.
Pufos, aromat și cu foarte multă ciocolată, așa arată desertul pe care merită să-l încerci măcar o dată. Și unde mai pui că are un gust special dacă e făcut acasă!
Rețetă de panettone pentru masa de Crăciun. Un preparat delicios pentru sărbători
Ingrediente pentru maia:
- 240 ml de lapte călduț
- 150 grame de făină albă
- 45 grame de zahăr
- 7 grame de drojdie uscată
Ingrediente pentru cocă:
- 500 grame de făină
- 130 grame de unt fără sare
- 80 grame de zahăr
- 6 ouă la temperatura camerei
- 4 grame de drojdie uscată
- 1 lingură de miere
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță coajă de portocală și lămâie rasă
- 1 linguriță esență de vanilie
Ingrediente pentru interior:
- 75 grame de ciocolată
- 50 grame de fructe confiate.
Mod de preparare panettone. Cum se face cozonacul italian:
- Drojdia se pune într-un vas cu o ceașcă de lapte călduț
- În robotul mixerului se pun 3 gălbenușuri, zahărul și esența de vanilie și se mixează pentru 2-3 minute
- Se adaugă drojdia și se amestecă din nou schimbând paleta de la robot
- Se pun 500 de grame de făină și se frământă pentru 10 minute
- Se adaugă restul de 3 gălbenușuri și 3 linguri de albuș. Se amestecă încă 10 minute
- După o pauză de câteva minute se reia procedura pentru alte 10 minute de frământat. Aici se adaugă cuburile de unt moale
- Aluatul trebuie să fie moale, dar elastic în același timp
- Compoziția obținută se lasă într-un val încăpător peste noapte pentru a-și mări volumul. Vasul se acoperă cu un prosop curat
- Seara se pun stafidele la înmuiat, în cazul în care doriți să le folosiți în loc de fructe confiate
- A doua zi aluatul se adaugă în vasul mixerului, împreună cu fructele confiate sau stafidele
- Se frământă din nou ingredientele de mai sus
- Se adaugă mierea, 250 grame de făină și 10 grame de sare. Se frământă 10 minute
- Se ia o pauză și se frământă din nou împreună cu restul de bucățele de unt moale
- Se pune ciocolata în compoziție
- Se adaugă coaja rasă de la portocală și de la lămâie. Se frământă 10 minute
- După ultima frământare se lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră
- Se pune compoziția în vase înalte speciale pentru panettone
- Se dau la cuptor pentru circa 45 de minute, la 180 de grade Celsius
- Cozonacul este gata când este crescut și rumenit frumos deasupra
- Spor la treabă!