Life

Rețetă de panettone. Cum să faci cel mai pufos cozonac italian de Crăciun

Sărbătorile de iarnă sunt ocazia perfectă pentru a încerca tot felul de preparate culinare, mai ales când vine vorba de sfera dulciurilor și deserturilor.
09.12.2021 | 12:14
Reteta de panettone Cum sa faci cel mai pufos cozonac italian de Craciun
ADVERTISEMENT

Cozonacul nu lipsește de pe nicio masă de Crăciun, însă FANATIK vine cu o rețetă de panettone de care te vei îndrăgosti de la prima degustare.

Pufos, aromat și cu foarte multă ciocolată, așa arată desertul pe care merită să-l încerci măcar o dată. Și unde mai pui că are un gust special dacă e făcut acasă!

ADVERTISEMENT

Rețetă de panettone pentru masa de Crăciun. Un preparat delicios pentru sărbători

Ingrediente pentru maia:

  • 240 ml de lapte călduț
  • 150 grame de făină albă
  • 45 grame de zahăr
  • 7 grame de drojdie uscată

Ingrediente pentru cocă:

  • 500 grame de făină
  • 130 grame de unt fără sare
  • 80 grame de zahăr
  • 6 ouă la temperatura camerei
  • 4 grame de drojdie uscată
  • 1 lingură de miere
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță coajă de portocală și lămâie rasă
  • 1 linguriță esență de vanilie

Ingrediente pentru interior:

  • 75 grame de ciocolată
  • 50 grame de fructe confiate.

Mod de preparare panettone. Cum se face cozonacul italian:

  1. Drojdia se pune într-un vas cu o ceașcă de lapte călduț
  2. În robotul mixerului se pun 3 gălbenușuri, zahărul și esența de vanilie și se mixează pentru 2-3 minute
  3. Se adaugă drojdia și se amestecă din nou schimbând paleta de la robot
  4. Se pun 500 de grame de făină și se frământă pentru 10 minute
  5. Se adaugă restul de 3 gălbenușuri și 3 linguri de albuș. Se amestecă încă 10 minute
  6. După o pauză de câteva minute se reia procedura pentru alte 10 minute de frământat. Aici se adaugă cuburile de unt moale
  7. Aluatul trebuie să fie moale, dar elastic în același timp
  8. Compoziția obținută se lasă într-un val încăpător peste noapte pentru a-și mări volumul. Vasul se acoperă cu un prosop curat
  9. Seara se pun stafidele la înmuiat, în cazul în care doriți să le folosiți în loc de fructe confiate
  10. A doua zi aluatul se adaugă în vasul mixerului, împreună cu fructele confiate sau stafidele
  11. Se frământă din nou ingredientele de mai sus
  12. Se adaugă mierea, 250 grame de făină și 10 grame de sare. Se frământă 10 minute
  13. Se ia o pauză și se frământă din nou împreună cu restul de bucățele de unt moale
  14. Se pune ciocolata în compoziție
  15. Se adaugă coaja rasă de la portocală și de la lămâie. Se frământă 10 minute
  16. După ultima frământare se lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră
  17. Se pune compoziția în vase înalte speciale pentru panettone
  18. Se dau la cuptor pentru circa 45 de minute, la 180 de grade Celsius
  19. Cozonacul este gata când este crescut și rumenit frumos deasupra
  20. Spor la treabă!
ADVERTISEMENT