News

Panică în Asia! Japonia va deversa în Oceanul Pacific un milion de tone de apă radioactivă

16.10.2020 | 16:50
Panica in Asia Japonia va deversa in Oceanul Pacific un milion de tone de apa radioactiva
ADVERTISEMENT

Japonia se pregătește să scape de 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, apă care va fi deversată în Oceanul Pacific.

Pescarii se plâng că această acțiune a guvernului nipon le va distruge industria, conform The Guardian, cu toate că procesul va dura zeci de ani.

ADVERTISEMENT

Presa din Japonia anunță că proiectul gândit de japonezi va începe în 2022, după o serie de dezbateri care au durat ani de zile.

Japonezii de la Fukushima vor să deverse un milion de tone de apă radioactivă în Ocean

Coreea de Sud, susținută de grupurile ecologiste din japonia, se opune vehement acestei măsuri pentru că această deversare ar putea reprezenta „o amenințare gravă” pentru mediul marin.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru japonezi, operatorul centralei, Tokyo Electric Power a anunțat că rezervoarele disponibile vor fi pline în vara anului 2022, astfel că guvernul trebuie să găsească o soluție urgentă pentru a scăpa de apa radioactivă, în condițiile unui spațiu limitat.

Sistemul companiei Tokyo Electric Power (Tepco) este etrem de avansat și îndepărtează substanțele radioactive din apă, însă nu poate filtra tritiul, un izotop un izotop radioactiv al hidrogenului pe care centralele nucleare îl diluează și îl aruncă împreună cu apa în ocean.

ADVERTISEMENT

Experții susțin că tritiul e dăunător oamenilor în doze foarte mari. Ziarul Yomiuri Shimbun susține că apa de la Fukushima va fi diluată înainte de a fi eliberată în ocean, până va fi de 40 de ori mai puțin concentrată, după un proces care va dura 30 de ani.

Cu toate acestea, ecologiștii și alți sceptici nu au încredere în această măsură gândită de experți și se tem că apa din ocean va fi contaminată iremediabil după devărsare.

ADVERTISEMENT

La 9 ani de la accidentul nuclear de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi, japonezii încearcă să găsească soluții pentru a aduce centrala la o formă optimă de funcționare, însă acest proces va dura zeci de ani conform experților.

ADVERTISEMENT