News

Panică în Marea Britanie. A reapărut o boală periculoasă. Părinții, îndemnați să se asigure că cei mici sunt vaccinați

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat incident național după ce au găsit dovezi care sugerează răspândirea locală a poliovirusului în Londra.
23.06.2022 | 16:47
Panica in Marea Britanie A reaparut o boala periculoasa Parintii indemnati sa se asigure ca cei mici sunt vaccinati
Vaccinul oral este administrat în Afganistan, Pakistan și unele țări din Orientul Mijlociu și Africa Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Totuși, autoritățile sanitare au indicat că termenul „incident național” a fost folosit pentru a sublinia domeniul de aplicare al problemei, până acum nefiind identificate cazuri de poliomielita, iar riscul pentru public este scăzut.

În Marea Britanie a reapărut o boală periculoasă

Dar autoritățile sanitare au îndemnat pe oricine care nu este pe deplin imunizat împotriva poliovirusului, în special copiii mici, să se vaccineze imediat.

ADVERTISEMENT

„Majoritatea populației din Marea Britanie este protejată de vaccinarea în copilărie, dar în unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant pentru Agenția de Securitate a Sănătății (NHS) din Marea Britanie, potrivit The New York Times.

Ultimul caz de poliomielită în Marea Britanie a fost în 1984, iar țara a fost declarată liberă de poliomielita în 2003.

ADVERTISEMENT

Înainte de introducerea vaccinului antipoliomielită, epidemiile erau frecvente în Marea Britanie, cu până la 8.000 de cazuri de paralizie raportate în fiecare an.

Supravegherea de rutină a apelor uzate din țară detectează poliovirusul o dată sau de două ori pe an, dar, în perioada februarie-mai, oficialii au identificat virusul în mai multe probe colectate la Londra.

ADVERTISEMENT

Virusul a fost descoperit în cadrul monitorizării apelor uzate

Analiza genetică sugerează că probele au o origine comună, cel mai probabil o persoană care a călătorit în străinătate în jurul Anului Nou.

Ultimele patru mostre colectate par să fi evoluat din această contaminare inițială, probabil la copiii nevaccinați.

ADVERTISEMENT

Oficialii britanici colectează acum mostre suplimentare și încearcă să identifice sursa virusului.

Dar stația de tratare a apelor uzate care a identificat probele acoperă aproximativ 4 milioane de oameni, aproape jumătate din oraș, ceea ce face dificilă identificarea sursei.

Poliomielita este răspândită cel mai adesea de către o persoană infectată care nu se spală corect pe mâini și apoi atinge alimentele sau apa ingerată de altcineva.

Virusul se dezvoltă în intestin și se elimină prin fecalele persoanelor infectate. La până la 1% dintre pacienți, virusul poate infecta coloana vertebrală și poate provoca paralizie.

„De cele mai multe ori boala este asimptomatică, dar 1 din 500 de copii ajung paralizați”, a spus dr. David Heymann, expert în boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care a condus anterior programul pentru eradicarea poliomielitei de la OMS.

Unele țări folosesc vaccin cu virus activ, dar atenuat

În Marea Britanie, imunizarea împotriva poliomielitei se realizează cu un vaccin injectabil care conține poliovirus inactivat, care nu poate fi eliminat prin fecale.

Însă unele țări din lume se bazează pe un vaccin oral antipolio care conține o versiune vie, atenuată a virusului. Persoanele imunizate pot elimina pentru scurt timp acest virus prin fecale, care poate apărea în apele uzate.

Acesta este ceea ce cred oficialii din domeniul sănătății că s-a întâmplat în acest caz. Virusul din probele colectate a provenit dintr-un tip de vaccin antipoliomielitei oral care este folosit pentru a limita focarele.

În ultimele luni, acest tip de vaccin a fost folosit doar în Afganistan, Pakistan și unele țări din Orientul Mijlociu și Africa.

Poliovirusul sălbatic a fost eliminat din toate țările lumii, cu excepția Afganistanului și Pakistanului. Dar poliomielita derivată din vaccin continuă să provoace mici focare, în special în comunitățile cu acoperire scăzută de vaccinare.

Analiza de până acum sugerează transmiterea comunitară, cel mai probabil în rândul copiilor mici. O posibilitate mai puțin probabilă este ca un singur individ imunocompromis să fi eliminat virusul timp de luni de zile.

Ce este poliomielita?

Poliomielita este o boală virală extrem de infecțioasă care afectează mai ales copiii sub 5 ani.

Trei tipuri de poliovirus pot provoca infecții, dar după programele de vaccinare în masă boala este acum rară în majoritatea părților lumii. Poliomielita circulă încă în Afganistan, Nigeria și Pakistan.

Care sunt simptomele?

Majoritatea persoanelor care contractează poliomielita nu vor avea simptome și vor lupta împotriva virusului fără să știe că au fost infectați.

Dar un număr mic dezvoltă o boală asemănătoare gripei până la trei săptămâni după infecție. Ei pot avea febră, dureri în gât, dureri de cap, dureri de stomac, dureri musculare și greață.

Într-o mică parte din cazuri, între 1 din 100 și 1 din 1.000, virusul afectează nervii din coloana vertebrală și de la baza creierului.

Acest lucru poate provoca paralizie, de obicei la nivelul picioarelor, în decurs de câteva ore sau zile.

Primele simptome ale paraliziei sunt apariția rapidă a slăbiciunii la nivelul unui membru, dar uneori la nivelul mușchilor capului și gâtului. Dacă mușchii folosiți pentru respirație sunt afectați, infecția poate pune viața în pericol.

Cum se răspândește poliomielita?

Poliovirusul se înmulțește în intestine și se răspândește în principal pe calea fecal-oral, ceea ce înseamnă că oamenii elimină virusul prin fecale și îl transmit atunci când mâinile lor sunt contaminate la toaletă.

De asemenea, se poate răspândi prin apă și alimente contaminate și mai rar prin tuse și strănut.

Ce vaccinuri sunt disponibile?

Un vaccin oral împotriva poliomielitei este utilizat în țările care sunt în curs de eradicare a bolii. Vaccinul conține tulpini de poliomielita vii, slăbite, care se dezvoltă pentru scurt timp în intestin și oferă un nivel ridicat de imunitate împotriva virusului.

Marea Britanie și multe alte țări obișnuiau să folosească acest ser, dar au trecut în 2004 la un vaccin antipolio inactivat, care este injectat și conține un poliovirus mort care nu se poate replica în organism.

În România, vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956.

Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Potrivit calendarului național de vaccinare, vaccinul este administrat la vârsta de 2, 4, 11 luni și 6 ani.

Ce este poliovirusul derivat din vaccin?

Persoanele cărora li se administrează vaccinul antipoliomielitic oral pot elimina virusul atenuat timp de câteva săptămâni după imunizare.

În rare ocazii, acest virus se poate răspândi și poate provoca focare de poliovirus „derivat din vaccin”. Aceste virusuri și-au pierdut mutațiile care le-au atenuat, făcându-le mai mult ca poliovirusul original găsit în natură.

Ce au recomandat autorităție britanice?

În timp ce riscul pentru publicul larg este considerat scăzut, oficialii din sănătate îndeamnă oamenii să se asigure că ei și copiii lor sunt la zi cu vaccinările antipolio, care sunt foarte eficiente în prevenirea paraliziei cauzate de virus.

ADVERTISEMENT