News

Panică în PNL. Liderii liberali se tem de scindarea partidului dacă Nicolae Ciucă va fi premierul unui guvern cu PSD

Liderii PNL sunt speriați de o eventuală rupere a partidului dacă se optează pentru guvernarea alături de PSD.
07.11.2021 | 13:55
Panica in PNL Liderii liberali se tem de scindarea partidului daca Nicolae Ciuca va fi premierul unui guvern cu PSD
ADVERTISEMENT

Discuții tensionate între liberali în contextul în care PNl încearcă să decidă cu cine va merge la guvernare, adică daca alege să refacă coaliția cu USR sau să refacă USL-ul.

Liderii liberali se tem de scindarea partidului dacă Nicolae Ciucă va fi premierul unui guvern cu PSD

Potrivit unor surse din interiorul Partidului Național Liberal, citate de Mediafax și News.ro, formațiunea politică ar risca scindarea dacă președintele liberalilor, premierul interimar Florin Cîțu ar rămâne fără nicio funcţie publică.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit surselor citate, se discută acum despre scenariul unui guvern cu PSD în fruntea căruia să se afle Nicolae Ciucă, urmând ca Florin Cîțu să devină președintele Senatului.

”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă preşedintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ‘nu’ unei alianţe cu PSD, mai bine mergem în opoziţie”, a precizat unul dintre liderii partidului.

ADVERTISEMENT

Declarația vine în contextul în care mai mulţi lideri liberali au susținut în partid că au fost sunaţi de Klaus Iohannis, care continuă să preseze pentru o alianţă cu PSD.

Alte voci au declarat că nu au existat telefoane din partea preşedintelui Iohannis, iar pe cei care susţin că au fost sunaţi de şeful statului îi acuză că ”vor să pară mai importanţi decât sunt”. ”Nişte închipuiţi”, a declarat unul dintre liberali.

ADVERTISEMENT

O decizie asupra partenerului de guvernare ar trebui să fie luată luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), ședință care a fost programată pentru ora 19:00.

Tot luni va fi și o ședință a liberalilor cu foștii lor colegi de la USR, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS. Însă va fi mai mult una de complezență pentru că USR nu s-ar mai aștepta la refacerea coaliției văzând formarea alianței între PNL și PSD.

ADVERTISEMENT

Ședință la PSD pentru pregătirea continuării negocierilor cu PNL

Negocierile PSD-PNL continuă săptămâna viitoare. De aceea conducerea PSD s-a reunit, duminică, 7 noiembrie 2021, la București.

La ședință participă, printre alții, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis.

Sovial democrații ar urma să decidă ce mandate de ministru cere PSD în viitorul guvern, în condițiile în care acceptarea unor miniștri din PSD este condiția pusă de formațiunea politică pentru a susține guvernul.

PNL a discutat în ultimele zile atât cu PSD, cât și cu USR. Surse politice, citate de România Liberă, dezvăluiau că Florin Cîțu, președintele PNL, ar prefera alianța cu USR, nu cu PSD.

Totuși, se pare că varianta finală va fi o coaliție de guvernare PNL – UDMR – PSD. În acest scenariu nu se știe încă ce partid va propunere premierul. Atât PNL cât și PSD vor să meargă cu o propunere de premier la președintele Iohannis.

O variantă de compromis, enunțată de Florin Cîțu, ar fi ca premierul să fie desemnat prin rotație, din doi în doi ani, de PSD și de PNL.

ADVERTISEMENT