News

Panică pe pârtie: un urs şi-a făcut apariţia printre schiori, în Poiana Braşov. Imagini cu animalul, în apropierea unei cabane. Video

Urşii din Poiana Braşov le fac concurenţă schiorilor. Unul dintre ei a fost filmat luni, în apropierea unei cabane de pe Masivul Postăvarul.
14.02.2023 | 23:01
Panica pe partie un urs sia facut aparitia printre schiori in Poiana Brasov Imagini cu animalul in apropierea unei cabane Video
Ursul, traversând pe sub instalaţia de transport prin cablu
ADVERTISEMENT

Zăpada căzută destul de târziu în această iarnă şi perioada destul de îndelungată cu temperaturi ridicate, uneori chiar primăvăratice, nu prea le-au dat urşilor prilej de hibernare. Un astfel de exemplar a coborât zilele trecute printre schiori, la Poiana Braşov, atras probabil de mirosul de la grătarele restaurantelor.

Schiorii din Predeal sunt cei mai “vulnerabili” la urşi

Ursul a fost surprins în instantanee foto şi video de către turişti, care spun că era în apropierea cabanei Yager Chalet, din Postăvarul. Pe filmare se vede cu acesta trece pe sub instalaţia de transport prin cablu şi intră într-un pâlc de brazi, în timp ce pe fundal poate fi observat un schior care se îndreaptă în aceeaşi direcţie ca şi ursul.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost totuşi un caz fericit, spre deosebire de cel din ianuarie 2021, când schiorii au fost atacaţi de un urs agresiv pe pe pârtiile Subteleferic și Clăbucet din Predeal. La fiecare apel jandarmii montani au intervenit prompt și au îndepărtata animalul de pe pârtie.

Datorită faptului că la intervenție au folosit un ATV cu șenile, zgomotul produs a izgonit ursul în pădure, însă filmările cu schiorii atacaţi pe pârtiile din staţiunea Predeal au făcut înconjurul lumii la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în luna martie 2021, au fost din nou momente de coșmar pe o pârtie din Predeal. Un urs a alergat spre un copil și spre tatăl acestuia și doar inspirația de moment a unui martor ocular a oprit atacul: omul era în telescaun și a făcut foarte mult zgomot. Abia atunci ursul s-a retras în pădure.

Tot în aceeaşi perioadă, un urs a alergat după un schior până la baza pârtiei“Am avut noroc că eram pe schiuri”, a comentat cel fugărit, Adrian Stoica, el fiind şi cel care a postat un filmuleţ pe Facebook în care se poate vedea ursul care îl urmăreşte.

ADVERTISEMENT

Ajuns la baza pârtiei Cocoşul, din predeal, Adrian Stoica i-a avertizat pe ceilalți schiori să plece din calea animalului. “Eu am coborât şi l-am văzut ieşind din pădure, atunci i-am oprit pe toţi cei care veneau în urmă. Am văzut că nu cedează şi nu pleacă ursul, iar ideea a fost să-l trag de acolo, să-l obosesc şi să plece în pădure”, a povestit bărbatul, care este monitor de schi.

România are în prezent peste 4.000 de exemplare de urs, acest număr fiind avansat de specialişti, spunea în luna martie a anului trecut ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Densitatea cea mai mare a populaţiei de urs la nivel de judeţ este în Covasna – peste 18 urşi pe 100 de kilometri pătraţi. Din punctul de vedere al habitatelor, cea mai mare densitate este în municipiul Braşov şi în zona din jurul acestuia, de un urs pe kilometru pătrat.

 

ADVERTISEMENT