News

Panică printre hotelierii români! Vremea și Grecia aduc apocalipsa. Cozi kilometrice în vămile elene

Panică printre hotelierii români după ce debutul sezonului a venit cu o vreme proastă și turiști puțini pe litoral
18.06.2021 | 15:28
Panica printre hotelierii romani Vremea si Grecia aduc apocalipsa Cozi kilometrice in vamile elene
Vremea proastă și intrarea Greciei pe lista verde a lăsat litoralul românesc fără turiști. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Am trecut deja în cea de-a doua parte a lunii iunie și hotelierii de pe litoralul românesc spun că sunt cu nervii la pământ. După un 2020 în care s-a mers cu frâna de mână trasă din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta pare că stă sub semnul intemperiilor. Ploile care nu mai contenesc au alungat turiștii și, culmea, mulți dintre ei n-au ezitat să apeleze la anulări.

Mai mult de atât, situația pare să nu rezolve nici în viitorul apropiat. Intrarea Greciei pe lista verde a dus la cozi kilometrice în vămile elene. Astfel, apropierea fiecărui weekend vine cu mii de români care preferă turismul grecesc în detrimentul celui intern.

ADVERTISEMENT

Panică printre hotelierii români pe litoral!

Din nefericire, meteorologii spun că vremea nu se va schimba peste noapte și că sunt așteptate și alte fenomene neplăcute. Momentan, deasupra Mării Negre se află un ciclon, unul care alungă lumea de pe plaje.

”Este adevărat că, pe de o parte, luna iunie este cea mai ploioasă din punct de vedere statistic și deci era de așteptat să plouă în această lună mai mult decât a plouat în lunile precedente, dar ploile nu au fost uniforme. Cantitățile mai importante s-au acumulat pe partea de est și de sud a teritoriului.

ADVERTISEMENT

El (ciclonul n.r.) evoluează deasupra Mării Negre deja de câteva zile, este cauza principală a ploilor din partea de est a țării pentru că circulația aerului este dinspre mare spre uscat, spre țara noastră, favorizată de prezența acestui ciclon. 

Trebuie însă să subliniem faptul că nu este nimic excepțional în apariția unui ciclon în zona țării noastre, sunt cicloni de latitudini medii, specifici deci zonei în care se află țara noastră la jumătatea distanței între Ecuator și Pol”, a explicat Florinela Georgescu pentru FANATIK. Întreaga declarație a șefului ANM o găsiți AICI.

ADVERTISEMENT

A fost suficient pentru ca turiștii români să-și abandoneze planurile de mare. Litoralul Mării Negre abia dacă este ocupat la un grad de 30% conform specialiștilor. De remarcat că, în această perioadă, în  weekenduri, existau unități de cazare care raportau că au vândut toate camerele.

Ce înseamnă intrarea Greciei în lista verde

Între timp, Guvernul a actualizat și el lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, pe coduri – verde, galben și roșu. Mai multe țări, printre care Grecia și Franța, au trecut în zona verde, pentru care nu e nevoie de carantină la revenirea în România.

ADVERTISEMENT

A fost semnalul pe care îl aşteptau deja de ceva timp românii. De la prima oră a zilei de vineri, turiștii au început să trimită imagini din vămile elene și să explice cât durează procesul de intrare în Grecia. Vorbim despre mii de persoane care au ales să se deplaseze cu autoturismul și care au format cozi kilometrice fără să-i mai socotim pe cei care s-au deplasat pe calea aerului.

Cozi kilometrice de mașini la intrarea în Grecia. Sursa foto – facebook

Și șapte ore s-a așteptat în Makaza, cea mai apropiată vamă de insula Thassos și cea mai căutată de români pentru că, de aici, se poate ajunge și în alte colțuri ale Greciei. Deocamdată se mențin aceleași condiții de intrare până la 21 iunie 2021,ora 06:00.

Cum se poate intra în Grecia

Așadar este nevoie de completarea PLF (Passenger Locator Form), pe portalul https://travel.gov.gr. De asemenea, este solicitat certificat de vaccinare. Aceasta trebuie să fie complet efectuată cu minim 14 zile înainte sau test PCR negativ efectuat cu maximum 72 ore înainte.

De asemenea, puteți intra cu certificat de boală sau un diagnostic pozitiv prin test PCR sau antigen valabil timp 2 până la 9 luni de la data îmbolnăvirii, emis de către o autoritate publică în conformitate cu legislația/ laboratoarele autorizate. Obligația se aplică și minorilor cu vârsta de peste șase ani.

Punctele de trecere a frontierei terestre, deschise pentru turiști sunt Promachonas și Ormeniou, 24/24 ore, Evzoni și Nymfaia (Makaza) de la 7:00 la 23:00, Mavromatiou, de la 8:00 la 16:00. La întoarcere, după intrarea Greciei pe lista verde, nu mai este necesară carantinarea.

Cum văd hotelierii români trecerea Greciei pe lista verde

Hotelierii de la malul Mării Negre recunosc că Grecia le-ar putea da complet calculele peste cap. „Și așa mergea rău de tot, ăsta este adevărul. Rău de tot. Nu poți să faci turism cu trei camere ocupate de luni până vineri și zece în weekend. Și noi suntem chiar fericiți, hotelurile mari se mai descurcă cumva. 

Grecia a venit încă de la început cu alt gen de ofertă, alt tip de turism, a avut altele de oferit. Și parcă și românii mai lasă de la ei, mai închid ochii. Acasă ne-au certat că prea s-au mărit plajele. Când erau mici, de ce erau aşa mici”, a zis pentru FANATIK reprezentantul unui operator din stațiunea Mamaia.

„Am mai discutat despre turismul românesc şi concluzia a fost la fel. Este nevoie de o implicare serioasă a autorităților, e nevoie să înțelegem că stațiunile de pe litoral au nevoie de întreținere și ajutor pe toată perioada anului.

Dacă le lăsăm în paragină din septembrie până în iunie nu pot arăta impecabil când ne întoarcem la ele. Turcia, Grecia, Egiptul, Italia și Spania vin tocmai cu acest tot. Oferă un pachet întreg”, a zis pentru FANATIK Viviana Costache, reprezentanta unei agenții de turism.

ADVERTISEMENT