Fotbal international

Decizia Guvernului: campionatul, suspendat! PAOK, retrogradată?!

Salonic a fost din nou gazda unor evenimente incredibile. PAOK - AEK Atena a fost suspendat în minutul 90 de invazia patronului lui PAOK, înarmat.
12.03.2018 | 14:24
Decizia Guvernului campionatul suspendat PAOK retrogradata
ADVERTISEMENT

UPDATE: ora 14:20. Este oficial! Ministrul sportului din Grecia a luat decizia de suspendare a campionatului. Cel mai probabil va fi vorba de o suspendare pe timp de o săptămână. Cum apoi vor urma două săptămâni de pauză, fiind programate meciuri amicale ale echipelor naţionale, vorbim despre o perioadă de trei săptămâni de reflexie asupra ceea ce trebuie făcut concret pentru ca să se instaureze ordinea şi în fotbalul grec. Brigada de arbitri a părăsit stadionul din Salonic după nouă ore de la suspendarea partidei în minutul 90.


UPDATE: 12.03. ora 09:25 Conform publicaţiei elene Sport 24 ministrul sportului din Grecia, George Vassiliadis, va cere la UEFA acordarea dreptului de suspendare a primii ligi, în urma incidentelor petrecute la Salonic, după anularea golului marcat în minutul 90 de Varela în derbyul cu AEK. Pătrunderea pe teren a patronului lui PAOK Ivan Savidis, înarmat şi având alături mai mulţi bodyguarzi e consideratăî foarte gravă şi de aceea intenţionează să ia acestă măsură timp de o săptămână. Până atunci Comisia de disciplină va judeca în amănunţime cele întâmplate şi va da verdictul. Marea noutate, alt lucru incredibil, este că în urma revizionării la vestiare de mai multe ori a fazei golului anulat, centralul partidei, Kominis, a luat hotărârea de a valida reuşita lui Varela, aşa încât la judecată se va pleca de la scorul de 1-0 şi nu de 0-0. Lucru confirmat la câteva ore după meci de unele siteuri de live score care au modificat rezultatul în 1-0.

ADVERTISEMENT

PAOK Salonic începuse din nou să respire aerul de titlu în Superliga din Grecia, după ce cu câteva ore înainte de meciul cu AEK Atena a aflat că i s-au anulat două dintre sancţiunile prevăzute iniţial de Comisia de disciplină: trei puncte penalizare şi dreptul de a juca pe teren propriu. Astfel încât, dacă învingea în derbyul cu AEK revenea în fotoliul de lider.

Meciul însă a demonstrat că stadionul Tumba din Salonic s-a transformat într-o anticameră a iadului. La primul meci acasă după incidentele de la partida cu Olympiakos, care nu s-a mai jucat după ce un spectator a aruncat cu o rolă de hârtie în antrenorul oaspeţilor părea că în minutul 90 s-au deschis porţile raiului pentru Răzvan Lucescu şi elevii săi. Fostul stelist Fernando Varela reuşise lovitura de cap a vieţii sale şi titlul părea mai aproape ca oricând.

ADVERTISEMENT

PAOK – AEK Atena. Lubos Michel a sărit la jurnaliştii TV

Însă, presat de jucătorii oaspeţi, arbitrul s-a consultat cu asistentul şi a revenit asupra deciziei, acuzând un ofsaid la Mauricio, jucător aflat aproape de linia porţii lui AEK, care s-a aruncat pur şi simplu în plasă, pentru a nu fi pe traiectoria mingii sau a portarului. Fază foarte grea şi judecată ulterior, la televiziuni sau radio, în mod diferit de către foşti arbitri FIFA eleni. Unii sunt de părere că a fost gol (cei mai mulţi), alţii că a fost corect anulat.

Noua decizie a centralului a fost începutul nebuniei. Pe teren au pătruns directorul sportiv Lubos Michel, fost arbitru slovac şi patronul lui PAOk, multimiliardarul Ivan Savidis. Ultimul purta o centură cu pistol, iar Michel, pentru ca jurnaliştii televiziunii NOVA să nu apuce să surprindă cadrele cu şeful său înarmat l-a bruscat pe operator. Degeaba, imaginea a făcut înconjurul lumii şi se vede clar pistolul în tocul său la şold. Conform declaraţiei antrenorului lui AEK Savidis i-ar fi strigat centralului: “Eşti mort!”

ADVERTISEMENT

Ivan Savidis, un apropiat al lui Vladimir Putin

În această situaţie, cu Savidis având după el un grup de bodyguarzi, s-a decis întreruperea partidei şi brigada de arbitri plus jucătorii de la AEK s-au refugiat la vestiar şi deşi după o oră şi jumătate de parlamentări arbitrul a vrut să joace ultimele cinci minute de prelungiri oaspeţii au refuzat să mai iasă pe teren.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Ivan Savidis este un multiliardar cu dublă cetăţenie, rusă şi greacă şi este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Are 59 de ani şi e născut în Georgia. A mai fost preşedinte în Rusia la FK Rostov. Are multe companii în domeniul alimentar, două hoteluri şi portul din Salonic. Dar e recunoscut şi ca un mare sprijinitor al bisericii ortodoxe, donând mari sume de bani în folosul acesteia, a creat o fundaţie pentru ajutorarea celor bolnavi sau săraci şi sprijină orice manifestare artistică.

ADVERTISEMENT

Şansele la titlu sunt compromise

Răbufnirea sa de nervozitate poate costa amarnic pe PAOK. Conform Codului de disciplină al federaţiei elene, ameninţarea cu arma a unui oficial sau al unui reprezentant al echipei adverse pe teren, înainte, în timpul sau după încheierea partidei poate avea consecinţe grave: cea mai severă este retrogradarea directă a clubului în cauză, altă variantă este retragerea dreptului de organizare de partide pe teren propriu pe o durată imensă, între 3-5 ani şi cea mai uşoară este pierderea partidei cu 3-0 şi suspendarea terenului între 4 şi 8 etape, plus amendă de 50.000 de euro. În aceste condiţii, este aproape imposibil de presupus că PAOK nu va fi penalizată cu 0-3 şi o megasancţiune de organizare de meciuri acasă care poate merge până în ediţia viitoare. Caz în care Răzvan Lucescu va trebui să îşi ia adio de la titlu, fără ca el sau echipa lui să aibă vreo vină atâ cu Olympiakos cât şi acum, cu AEK!

ADVERTISEMENT