News

Papa Francisc a ajuns în Bulgaria. Decizia controversată luată de liderii Bisericii Ortodoxe din această țară

05.05.2019 | 12:09
Papa Francisc a ajuns in Bulgaria Decizia controversata luata de liderii Bisericii Ortodoxe din aceasta tara

Animozitățile dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică sunt bine cunoscute, însă un eveniment care a avut loc ieri pune într-o lumină proastă ortodoximea, mai ales că își încalcă propriile principii, cele clamate în fața enoriașilor. Papa Francisc a ajuns în Bulgaria, unde preoților ortodocși li s-a interzis să se roage cu el.

Papa Francisc, primit cu ostilitate de vecinii noștri bulgari

Papa Francisc efectuează vizite oficiale începând de astăzi, 5 mai, în această parte a Europei. Țările puse pe listă pentru următoarele ore sunt Macedonia de Nord și Bulgaria, în cea din urmă fiind prezent deja. Suveranul pontif trebuie să își cântărească bine gesturile și discursurile publice având în vedere sensibilitățile ortodocșilor din aceste țări.

În Macedonia de Nord și Bulgaria există mult mai puțini catolici față de România. În Macedonia, 33% din populație e musulmană, peste 60% e ortodoxă și doar 0,4% reprezintă catolicismul. În Bulgaria, catolicii sunt doar 0,7% din populație, spre deosebire de ortodocși, care sunt peste 60%, la fel ca în Macedonia.

Duoă ce va ateriza la Cotroceni, Papa va avea o întâlnire, pe 31 mai, cu Klaus Iohannis, iar apoi cu Patriarhul Daniel. Sursa foto: hepta.ro

Papa Francisc se va întâlni totuși cu Patriarhul bulgar Neofit

Scopul vizitei Papei este de a îmbunătăți relațiile Bisericii Catolice cu cea Ortodoxă. Capul Bisericii Catolice a avut parte de o surpriză când a ajuns în țara noastră vecină. Liderii ortodocși din Bulgaria le-au cerut preoților să nu se roage cu Papa Francisc și nici să participe la slujbele sale. Cu toate acestea, Papa se va vedea cu Patriarhul Neofit în capitala Sofia.

Francisc va ajunge și în România, în turul său din Europa de Est și Balcani, pe 31 mai 2019. Acesta va fi întâmpinat de oficialitățile românești pe Aeroportul Otopeni, iar apoi va merge la Cotroceni, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Se va vedea și cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhal.

Din programul Papei în România mai fac parte și oficierea slujbei pentru catolici la Catedrala Sfântul Iosif din București, precum și seria de ceremonii religioase la Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. Spre deosebire de tratamentul de care Papa are parte la vecinii noștri, Patriarhul Daniel și suvernaul pontif vor ține o slujbă comună în Catedrala Mântuirii Neamului.