News

Papa Francisc a împlinit 86 de ani. Suveranul pontif a sărutat mâna unui om al străzii într-o ceremonie de la Vatican

Papa Francisc a celebrat împlinirea a 86 de ani într-o ceremonie în care premiat trei persoane pentru operele lor de binefacere.
17.12.2022 | 18:26
Papa Francisc a implinit 86 de ani Suveranul pontif a sarutat mana unui om al strazii intro ceremonie de la Vatican
Papa Francisc a împlinit 86 de ani/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printre cele trei persoane cărora papa le-a înmânat Premiul Maica Tereza se află și un om al străzii căruia liderul bisericii romano-catolice i-a sărutat mâna în timpul ceremoniei, informează Reuters.

Cele trei premii au fost acordate în semn de recunoaștere a unor tipuri distincte de acte de binefacere. Premiul a fost instituit în amintirea Macii Tereza (1910-1997), călugărița care a activat în ajutorarea săracilor din India.

ADVERTISEMENT

Omul străzii a primit premiul pentru că împărțea din pomenile primite cu cei mai săraci decât el. Vaticanul a comunicat doar prenumele său, Gian Piero, și porecla sub care este cunoscut, Wué.

Celelalte două persoane onorate sunt preotul franciscan Hanna Jallouf, un sirian care activează în țara natală, și industriașul italian Silvano Pedrollo, implicat în construirea de școli și furnizarea de apă potabilă pentru persoanele sărace din țările în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Papa le-a înmânat un trofeu care constă într-un glob încadrat într-un cadru cubic cu imaginea Maicii Tereza îmbrățișând un copil.

În cadrul ceremoniei, papa Francisc i-a sărutat mâna lui Gian Piero, iar o călugăriță din ordinul monastic fondat de Maica Tereza a pus o ghirlandă de flori în jurul gâtului suveranului pontif.

ADVERTISEMENT

Într-o audiență separată, seminariștii din Roma i-au adus un tort papei Francisc. Nu au avut loc și alte evenimente legate de ziua papei.

Francisc s-a născut cu numele de Jorge Mario Bergoglio la Buenos Aires, în 1936.

În luna martie se vor împlini 10 ani de când este în fruntea Bisericii Romano-Catolice.