News

Papa Francisc a părăsit spitalul la zece zile după operația la colon

Suveranul pontif a fost supus unei intervenții chirurgicale la colon pentru diverticulită.
14.07.2021 | 16:55
Papa Francisc a parasit spitalul la zece zile dupa operatia la colon
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a fost externat miercuri de la Spitalul Universitar Gemelli din Roma, la 10 zile după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale. Suveranul pontif a fost externat la scurt timp după ora locală 10:30 a.m. a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Papa Francisc a părăsit spitalul la zece zile după operația la colon

Bruni a mai adăugat că înainte de a se întoarce la Vatican, Papa s-a dus la Bazilica Sfânta Maria Mare unde – în fața icoanei Fecioarei Maria Salus Populi Romani – și-a exprimat recunoștința pentru succesul operației sale și a făcut o rugăciune pentru toți bolnavii, în special pentru cei pe care i-a întâlnit în timpul șederii în spital.

ADVERTISEMENT

Cu puțin înainte de prânz, s-a întors la Casa Santa Marta.

Duminică, prelatul în vârstă de 84 de ani a condus rugăciunea săptămânală Angelus de la spital – apărând public pentru prima dată de la operația sa care avusese loc cu o săptămână mai devreme.

„Sunt fericit că pot să țin oficierea duminicală a Angelusului, chiar și aici, din clinica Gemelli”, a spus atunci Papa, vorbind de pe un balcon al spitalului. ”În aceste zile de spitalizare, am experimentat încă o dată cât de importantă este o asistență medicală bună, accesibilă tuturor, așa cum este în Italia și în alte țări. Un sistem de asistență medicală gratuit, care asigură un serviciu bun accesibil tuturor”, a continuat sfântul părinte.

ADVERTISEMENT

Procedura la care a fost supus suveranul pontif în urmă cu 10 zile a fost „o intervenție chirurgicală programată pentru o diverticulită stenotică simptomatică”, potrivit unei declarații din acel moment a biroului de comunicare al Sfântului Scaun.

Diverticulita este o inflamație cauzată atunci când oamenii dezvoltă mici ”pungi” în pereții colonului. Pungile se numesc diverticuli. De obicei afecțiunea este fără simptome, dar poate provoca disconfort și, uneori, sângerări.

ADVERTISEMENT

Este o afecțiune comună care afectează mai mult de jumătate dintre adulții din Statele Unite, potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA, și este mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Papa va mai avea nevoie de câteva săptămâni de recuperare înainte de a începe să călătorească din nou în septembrie. Există planuri pentru ca el să viziteze Ungaria și Slovacia într-o călătorie din 12-15 septembrie și apoi să facă o oprire rapidă în Glasgow, Scoția, în noiembrie, pentru a participa la conferința climatică COP26. Alte călătorii posibile sunt, de asemenea, în curs de examinare.

ADVERTISEMENT

Vaticanul a spus inițial că Francisc ar putea fi externat weekendul trecut, dar ulterior a spus că va mai rămâne câteva zile în plus pentru recuperare și terapie de reabilitare.

Marți după-amiază, în ajunul externării sale, a vizitat secția de cancer pediatric, care se află la același etaj cu suita papală a spitalului.

Prelatului argentinian i s-a îndepărtat o parte dintr-un plămân când era tânăr, dar altfel s-a bucurat de o sănătate relativ robustă.

ADVERTISEMENT