News

Papa Francisc, apel dramatic în fața a zeci de mii de oameni în Ungaria: ”Haideți să deschidem porțile! Vă rog!”

Papa Francisc, apel dramatic în fața a zeci de mii de oameni în Ungaria: ”Haideți să deschidem porțile! Vă rog!”. Papa vrea să ofere ajutor migranților.
30.04.2023 | 21:59
Papa Francisc apel dramatic in fata a zeci de mii de oameni in Ungaria Haideti sa deschidem portile Va rog
Papa Francisc, apel dramatic. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Papa Francisc, apel dramatic în fața a zeci de mii de oameni în Ungaria: ”Haideți să deschidem porțile! Vă rog!”. Papa vrea să ofere ajutor migranților și le-a cerut maghiarilor să nu mai fie împotriva migrației, într-un mesaj fără precedent adresat publicului larg de la Budapesta.

Papa Francisc, apel dramatic în fața a zeci de mii de oameni

Practic, discursul Papei Francisc a fost ușor politizat, lovind în premierul Viktor Orban, cel care a declarat în dese rânduri război migrației. Papa a ținut un discurs în fața Parlamentului maghiar, cu zeci de mii de oameni adunați să-l asculte. Papa s-a declarat împotriva ”porţilor închise celor care sunt străini, altfel, migranţi, săraci”.

ADVERTISEMENT

”Este trist şi dureros să vedem porţi închise: porţile închise ale egoismului nostru împotriva celor care merg în fiecare zi alături de noi, porţile închise ale indiferenţei noastre faţă de cei care suferă şi sunt săraci. Vă rog, haideţi să deschidem porţile!”, a transmis Papa, în faţa unor lideri politici şi religioşi, printre care şi premierul naționalist Viktor Orban.

Cea de-a 41-a vizită internațională a Papei Francisc e marcată de tematica migrației, în condițiile în care Ungaria are o politică foarte strică și profund anti-migrație. Totodată, Papa a îndemnat la ”regăsirea sufletului european, împotriva infantilismului belicos”, criticând dur naționalismul promovat de Viktor Orban. Mai mult, Papa nu a evitat subiectul războiului din Ucraina și s-a rugat atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși și pentru o ”lume a fraților, nu a zidurilor”.

ADVERTISEMENT

Apelul Papei a fost salutat de Levente Kiss, un student maghiar în vârstă de 21 de ani. Acesta a aplaudat ”apelul Papei la susţinerea migranţilor, mai ales a celor care fug de războiul din Ucraina”. ”Chiar dacă uneori opinia sa nu corespunde opiniei diverselor organizaţii sau a Guvernului, este important ca dincolo de vorbele politice să ne îndeplinim misiunea creştină”, a declarat tânărul.

”Este pentru prima oară când îl văd pe Papă, pentru că eram prea tânăr în 1991 şi trăiam în străinătate în 1996. Sunt emoţionat, el este important în viaţa mea”, explică și Ferenc Toth, un bărbat în vârstă de 43 de ani. Între timp, Papa Francisc a discutat cu primarul Budapestei, Gergely Karácsony, un opozant puternic al premierului Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Papa s-a văzut inclusiv cu Mitropolitul Hilarion, un personaj reticent faţă de invazia Ucrainei. Acesta a fost dat afară de către Patriarhul Kiril, apropiat al lui Vladimir Putin. Papa va ține un ultim discurs la Universitatea Catolică din Budapesta după care se va întoarce la Roma, unde va susține o conferință de presă. Martorii au remarcat cum Papa părea să fie într-o formă destul de bună, în condițiile în care acesta se deplasa în ultima perioadă cu scaunul cu rotile.

La Budapesta, Papa Francisc s-a întâlnit și cu refugiații ucraineni aflați acolo, aproximativ 600 la număr. Aceștia l-au așteptat pe Papă la biserica ”Sfânta Elisabeta”, construită acum 200 de ani în centrul Budapestei. Papa s-a întâlnit, de asemenea, cu mai mulți copii și tineri cu dizabilități, care i-au cântat și i-au făcut daruri simbolice.

ADVERTISEMENT

”Vin ca pelerin și prieten în Ungaria, o țară bogată în istorie și cultură; în Budapesta, oraș al podurilor și al sfinților, mă gândesc la întreaga Europă și mă rog ca, în unitate și solidaritate, să devină și în timpurile noastre o casă a păcii și o profeție de bun venit“, a scris Suveranul Pontif în cartea de onoare a orașului.

ADVERTISEMENT