News

Papa Francisc are pregătită scrisoarea de demisie, i-a înmânat-o secretarului său. Suveranul Pontif a dezvăluit condiţiile în care renunţă la funcţie

Papa Francisc a făcut o dezvăluire mai puţin aşteptată, la împlinirea vârstei de 86 de ani. Scrisoarea sa de renunţare la funcţie este deja semnată
18.12.2022 | 10:48
Papa Francisc are pregatita scrisoarea de demisie ia inmanato secretarului sau Suveranul Pontif a dezvaluit conditiile in care  renunta la functie
Papa Francisc este în funcţie din martie 2013 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Duminică, la o zi după ce Papa Francisc a împlinit 86 de ani, cotidianul spaniol ABC a publicat un interviu cu Suveranul Pontif, în care acesta a vorbit despre lupta împotriva abuzului sexual, problema catalană, populism, “păcatul” clericalismului, relațiile lui cu Dumnezeu, războiul din Ucraina, dar a făcut şi câteva dezvăluiri de natură personală.

Papa Francisc a semnat scrisoarea de renunţare la funcţie încă din 2013

Papa Francisc a avut o discuție lungă de aproape două ore cu directorul ABC, Julián Quirós, și corespondentul ziarului la Vatican, Javier Martínez Brocal. Întâlnirea a avut loc la Casa Santa Marta, reședința sa privată de lângă Bazilica San Pietro, unde locuiește împreună cu alte cincizeci de persoane.

ADVERTISEMENT

Papa a răspuns la toate întrebările fără a se eschiva, a-și consulta notițele sau a cere lămuriri suplimentare din partea celor doi jurnalişti.

În cadrul interviului, Papa Francisc a dezvăluit că în 2013, după ce a fost ales, a semnat o scrisoare de renunțare la funcţie în cazul în care ar fi împiedicat să-şi îndeplinească îndatoririle papale, din cauza unor probleme grave și permanente de sănătate.

ADVERTISEMENT

Papa Francisc, care a împlinit sâmbătă 86 de ani și pare să fie sănătos, cu excepția unei probleme la genunchi, a spus că i-a înmânat scrisoarea secretarului de stat al Vaticanului de atunci, Tarcisio Bertone.

Bertone a slujit şi sub predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, și a rămas în această funcție încă șase luni după alegerea Papei Francisc, la data de 13 martie 2013.

ADVERTISEMENT

Papa Francisc a spus deseori că va demisiona din funcţie dacă sănătatea precară îl va împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică, o uriaşă comunitate religioasă, care are 1,3 miliarde de credincioși.

În cadrul aceluiaşi interviu, întrebat ce cadou şi-ar dori de Crăciunul acesta, Papa Francisc a răspuns: “Un pic de pace. Câte războaie sunt în lume! Cel din Ucraina ne atinge mai mult fiindcă e mai aproape, dar să ne gândim și la Myanmar, Yemen, Siria, unde se luptă de treisprezece ani”.

ADVERTISEMENT