News

Papa Francisc face un nou apelul pentru un armistiţiu de Paşte în Ucraina: “Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă”

Papa Francisc a făcut duminică, cu ocazia Paștelui ortodox, un nou apel la încetarea luptelor din Ucraina cerând oprirea atacurilor comise asupra "unor populații epuizate"
24.04.2022 | 18:05
Papa Francisc face un nou apelul pentru un armistitiu de Paste in Ucraina Am vazut prea mult sange prea multa violenta
Papa Francisc, un nou apel la încetarea focului în Ucraina. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a făcut duminică, cu ocazia Paștelui ortodox, sărbătorit de milioane de ucraineni dar și de populația rusă, un nou apel la încetarea luptelor din Ucraina și oprirea atacurilor asupra „unor populații epuizate”.

Papa Francisc, nou apel la armistițiu în Ucraina

“Ziua de astăzi marchează împlinirea a două luni de la începutul acestui război, pe 24 februarie”, a subliniat suveranul pontif în rugăciunea lui duminicală, rostită în faţa a mii de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Mulți dintre cei prezenți în această duminică la Vatican au venit cu steagurile Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“În loc să se oprească, războiul s-a înrăutăţit. Este trist că în aceste zile, care sunt cele mai sfinte şi mai solemne pentru creştini, auzim mai mult zgomotul ucigaş al armelor decât pe cel al clopotelor care anunţă învierea lui Hristos”, a spus liderul de la Vatican.

Acesta a cerut încă o dată instaurarea păcii în Ucraina și a denunțat suferințele îndurate de populația civilă.

ADVERTISEMENT

“Şi este trist că armele iau tot mai mult locul cuvintelor. Îmi reînnoiesc apelul la un armistiţiu de Paşte, cel mai mic semnal tangibil al unei voinţe de pace. Să se oprească atacurile pentru a alina suferinţele populaţiilor epuizate”, a mai spus Papa Francisc.

Papa Francisc, apeluri repetate pentru pace

Papa Francisc ceruse anterior, cu ocazia Floriilor din calendarul catolic, un armistițiu cu ocazia sărbătorilor pascale în Ucraina. Rusia a refuzat orice armistițiu în această perioadă.

ADVERTISEMENT

În timpul slujbei de Paște, liderul de la Vatican a condamnat „cruzimea războiului” din Ucraina, însă a evitat orice referire la Rusia.

„Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă (…) Inimile noastre sunt, de asemenea, pline de teamă şi durere, în timp ce mulţi dintre fraţii şi surorile noastre au fost nevoiţi să plece departe pentru a se feri de bombardamente”, a declarat liderul de la Vatican în cadrul tradiţionalului său mesaj „Urbi et Orbi”, rostit în faţa a circa 50.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma în duminica Paştelui catolic.

ADVERTISEMENT

Vineri, într-un interviu în presa din Argentina, Papa Francisc a declarat că că a renunțat la planurile de a se întâlni în iunie cu Patriarhul ortodox rus Kiril, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și un susținător declarat al acestui război.

Papa Francisc, care a descris invazia rusă în termeni precum agresiune nejustificată, invazie, război sângeros, deplângând atrocitățile împotriva civililor, a fost întrebat de ce nu a numit niciodată Rusia sau Putin în mod specific drept vinovați pentru acest război. „Un papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”, a răspuns suveranul pontif.

ADVERTISEMENT