News

Papa Francisc face un nou apelul pentru un armistiţiu de Paşte în Ucraina: “Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă”

Papa Francisc a făcut duminică, cu ocazia Paștelui ortodox, un nou apel la încetarea luptelor din Ucraina cerând oprirea atacurilor comise asupra "unor populații epuizate"
24.04.2022 | 18:05
Papa Francisc face un nou apelul pentru un armistitiu de Paste in Ucraina Am vazut prea mult sange prea multa violenta
Papa Francisc, un nou apel la încetarea focului în Ucraina. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a făcut duminică, cu ocazia Paștelui ortodox, sărbătorit de milioane de ucraineni dar și de populația rusă, un nou apel la încetarea luptelor din Ucraina și oprirea atacurilor asupra „unor populații epuizate”.

Papa Francisc, nou apel la armistițiu în Ucraina

“Ziua de astăzi marchează împlinirea a două luni de la începutul acestui război, pe 24 februarie”, a subliniat suveranul pontif în rugăciunea lui duminicală, rostită în faţa a mii de credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Mulți dintre cei prezenți în această duminică la Vatican au venit cu steagurile Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“În loc să se oprească, războiul s-a înrăutăţit. Este trist că în aceste zile, care sunt cele mai sfinte şi mai solemne pentru creştini, auzim mai mult zgomotul ucigaş al armelor decât pe cel al clopotelor care anunţă învierea lui Hristos”, a spus liderul de la Vatican.

Acesta a cerut încă o dată instaurarea păcii în Ucraina și a denunțat suferințele îndurate de populația civilă.

ADVERTISEMENT

“Şi este trist că armele iau tot mai mult locul cuvintelor. Îmi reînnoiesc apelul la un armistiţiu de Paşte, cel mai mic semnal tangibil al unei voinţe de pace. Să se oprească atacurile pentru a alina suferinţele populaţiilor epuizate”, a mai spus Papa Francisc.

Papa Francisc, apeluri repetate pentru pace

Papa Francisc ceruse anterior, cu ocazia Floriilor din calendarul catolic, un armistițiu cu ocazia sărbătorilor pascale în Ucraina. Rusia a refuzat orice armistițiu în această perioadă.

ADVERTISEMENT

În timpul slujbei de Paște, liderul de la Vatican a condamnat „cruzimea războiului” din Ucraina, însă a evitat orice referire la Rusia.

„Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă (…) Inimile noastre sunt, de asemenea, pline de teamă şi durere, în timp ce mulţi dintre fraţii şi surorile noastre au fost nevoiţi să plece departe pentru a se feri de bombardamente”, a declarat liderul de la Vatican în cadrul tradiţionalului său mesaj „Urbi et Orbi”, rostit în faţa a circa 50.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma în duminica Paştelui catolic.

ADVERTISEMENT

Vineri, într-un interviu în presa din Argentina, Papa Francisc a declarat că că a renunțat la planurile de a se întâlni în iunie cu Patriarhul ortodox rus Kiril, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și un susținător declarat al acestui război.

Papa Francisc, care a descris invazia rusă în termeni precum agresiune nejustificată, invazie, război sângeros, deplângând atrocitățile împotriva civililor, a fost întrebat de ce nu a numit niciodată Rusia sau Putin în mod specific drept vinovați pentru acest război. „Un papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”, a răspuns suveranul pontif.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”