News

Papa Francisc, în ”pelerinaj de penitență” în Canada. Suveranul Pontif le-a cerut iertare supraviețuitorilor școlilor rezidențiale indigene. Update

Papa Francisc a ajuns la Edmonton, în Canada, unde comitetul de primire i-a inclus pe premierul canadian Justin Trudeau și pe Mary May Simon din comunitatea inuk, primul guvernator general indigen al Canadei.
25.07.2022 | 12:55
Papa Francisc in pelerinaj de penitenta in Canada Suveranul Pontif lea cerut iertare supravietuitorilor scolilor rezidentiale indigene Update
Vizita Suveranului Pontif durează o săptămână Foto: Vatican News
ADVERTISEMENT
25-07-2022
19:24

Papa Francisc le-a cerut iertare supraviețuitorilor școlilor rezidențiale indigene din Canada

Prezent în Canada, într-un ”pelerinaj de penitență”, Papa Francisc şi-a cerut scuze supravieţuitorilor din şcolile rezidenţiale indigene, în cadrul unui amplu discurs susținut.

”Sunt aici pentru că primul pas al pelerinajului meu penitenţial printre voi este acela de a cere din nou iertare, de a vă spune încă o dată că îmi pare profund rău”, a spus el, conform BBC.

”Îmi pare rău pentru modul în care, din păcate, mulţi creştini au sprijinit mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene. Îmi pare rău”, a adăugat Înaltul Prelat.

Suveranul Pontif a mai spus că scuzele sale sunt un prim pas şi că trebuie să aibă loc o ”anchetă serioasă” a abuzurilor pentru în vederea vindecării.

Papa a început duminică o vizită dificilă în Canada pentru a-și cere scuze popoarelor indigene pentru abuzurile comise de misionari în școlile rezidențiale, un pas cheie în eforturile Bisericii Catolice de a se reconcilia cu comunitățile native și de a le ajuta să se vindece de generații de traume.

Papa Francisc, în ”pelerinaj de penitență” în Canada

Papa Francisc a zburat de la Roma la Edmonton, în provincia Alberta, unde a fost întâmpinat, printre alții, de premierul canadian Justin Trudeau și Mary May Simon, membră a indigenilor inuk, primul guvernator general indigen al Canadei.

ADVERTISEMENT

Papa nu a avut niciun eveniment oficial programat duminică, dându-i timp să se odihnească înainte de întâlnirea de luni cu supraviețuitorii lângă locul unei foste școli rezidențiale din Maskwacis, unde se așteaptă să își prezinte scuze.

Într-un scaun cu rotile, Papa Francisc, a coborât din spatele avionului său cu ajutorul unui lift, înainte de a fi condus într-un Fiat compact alb la un hangar al aeroportului, unde a fost întâmpinat de Trudeau, Simon și alți demnitari.

ADVERTISEMENT

Tobele indigene și cântecele au putut fi auzite la debutul ceremoniei de bun venit. O succesiune de lideri și bătrâni indigeni l-au salutat pe papa și au făcut schimb de cadouri.

La bordul avionului papal, Francisc le-a spus reporterilor că aceasta este o „călătorie de penitență” şi a îndemnat la rugăciuni, în special pentru persoanele în vârstă şi pentru bunici.

ADVERTISEMENT

Totuși, grupurile indigene vor mai mult decât cuvinte, în timp ce presează pentru acces la arhivele bisericii pentru a afla soarta copiilor care nu s-au întors niciodată acasă de la școlile rezidențiale. Ei vor, de asemenea, dreptate pentru agresori, reparații financiare și returnarea artefactelor indigene deținute de Muzeele Vaticanului.

„Aceste scuze validează experiențele noastre și creează o oportunitate pentru biserică de a repara relațiile cu popoarele indigene din întreaga lume”, a spus Marele Șef George Arcand Jr., de la Confederația Tratatului 6, citat de NBC News. Dar el a subliniat: „Nu se termină aici – sunt multe de făcut. Este un început”.

ADVERTISEMENT

O săptămână de întâlniri cu grupurile indigene

Călătoria de o săptămână a Papei Francisc — care îl va duce la Edmonton, Quebec City și în cele din urmă la Iqaluit, Nunavut, în nordul îndepărtat – urmează întâlnirilor pe care le-a avut în primăvară la Vatican cu delegații din Primele Națiuni, Metis și Inuit.

Acele întâlniri au culminat cu scuzele istorice din 1 aprilie pentru abuzurile „deplorabile” comise de unii misionari catolici în școli.

Guvernul canadian a recunoscut că abuzurile fizice și sexuale au fost răspândite în școlile creștine finanțate de stat, care au funcționat din secolul al XIX-lea până în anii 1970. Aproximativ 150.000 de copii indigeni au fost luați din familiile lor și forțați să participe într-un efort de a-i izola de influența caselor, limbilor și culturilor lor native și de a-i asimila în societatea creștină a Canadei.

În 2008, prim-ministrul de atunci, Stephen Harper, a emis scuze oficiale pentru școlile rezidențiale. Ca parte a unui proces care a implicat guvernul, bisericile și aproximativ 90.000 de elevi supraviețuitori, Canada a plătit despăgubiri care s-au ridicat la miliarde de dolari, transferate comunităților indigene.

Biserica Catolică a Canadei spune că eparhiile și ordinele sale religioase au oferit peste 50 de milioane de dolari în numerar și contribuții în natură și speră să adauge alte 30 de milioane de dolari în următorii cinci ani.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere a Canadei a cerut în 2015 ca scuzele papale să fie prezentate pe pământ canadian, dar Vaticanul s-a mobilizat abia după descoperirea în 2021 a posibilelor rămășițe a aproximativ 200 de copii la fosta școală rezidențială Kamloops din Columbia Britanică.

„Cred cu sinceritate că, dacă nu ar fi fost descoperirea… și tot atenția care a fost pusă asupra oblaților sau asupra Bisericii Catolice, nu cred că s-ar fi întâmplat nimic din toate acestea”, a spus Raymond Frogner, arhivar șef la Centrul Național pentru Adevăr și Reconciliere.

Frogner tocmai s-a întors de la Roma, unde a petrecut cinci zile la sediul Misionarilor Oblați ai Mariei Imaculate, care a condus 48 din cele 139 de școli rezidențiale conduse de creștini, cea mai mare parte a ordinului catolic.

Comunitățile indigene vor pedepsirea vinovaților

După ce mormintele au fost descoperite, oblații i-au oferit în cele din urmă „transparență și responsabilitate completă” și i-au permis să intre în sediul său pentru a cerceta numele presupușilor agresori sexuali dintr-o singură școală din provincia vestică a Canadei Saskatchewan, a spus el.

În timp ce se afla acolo, el a găsit 1.000 de fotografii alb-negru ale școlilor și ale elevilor lor, cu inscripții pe spate, despre care spunea că vor fi valoroase pentru supraviețuitori și familiile lor, care speră să găsească urme ale celor dragi. El a spus că oblații au convenit asupra unui proiect comun de digitalizare a fotografiilor și de a le pune la dispoziție online.

Comunitatea inuită, la rândul ei, caută asistența Vaticanului pentru extrădarea unui singur preot oblat, reverendul Joannes Rivoire, care a slujit comunităților inuite până când a plecat în anii 1990 și s-a întors în Franța.

Autoritățile canadiene au emis un mandat de arestare pentru el în 1998, pentru mai multe acuzații de abuz sexual, dar acesta nu a fost niciodată pus în executare.

Liderul inuit Natan Obed i-a cerut personal Papei Francisc ajutorul Vaticanului pentru extrădarea lui Rivoire. Întrebat despre cerere, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat săptămâna trecută că nu are informații despre acest caz.

La o conferință de presă, sâmbătă, la Edmonton, organizatorii au spus că vor face tot ce le stă în putință pentru a permite supraviețuitorilor școlii să participe la evenimentele papale, în special pentru scuzele de la Maskwacis și adunarea de marți de la Lac Ste. Anne, mult timp un loc de pelerinaj popular pentru indigenii catolici.

Ambele se află în zonele rurale, iar organizatorii organizează transport cu navetă de la diverse loturi de tip park-and-ride. Ei au remarcat că mulți supraviețuitori sunt acum în vârstă și fragili și ar putea avea nevoie de transport accesibil cu vehicule, gustări prietenoase pentru diabetici și alte servicii.

ADVERTISEMENT