News

Papa Francisc își pregătește succesiunea. Influența actualului Papă asupra viitorului Bisericii Catolice

Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a numit sâmbătă 20 de noi cardinali, un pas important în pregătirea succesiunii sale cu relevanță și pentru viitorul Bisericii Catolice
27.08.2022 | 16:52
Papa Francisc isi pregateste succesiunea Influenta actualului Papa asupra viitorului Bisericii Catolice
Papa Francisc, și influența sa asupra Biserici Catolice. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sub cupola Bazilicii Sfântul Petru din Roma, sâmbătă, la ora locală 16.00, Papa Francisc va crea 20 de noi cardinali, 16 dintre aceștia fiind electori ce vor putea participa la viitorul conclav.

Papa Francisc își pregătește succesiunea

Observatorii susțin că numirea acestor înalți prelați însărcinați în a-l asista pe papă reprezintă și un indiciu cu privire la viitorul lider spiritual al bisericii cu circa 1,3 miliarde de credincioși.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acest consistoriu de sâmbătă are loc în contextul în care starea de sănătate a actualului papă s-a deteriorat, fiind nevoit să folosească un scaun cu rotile în ultimele luni din cauza unor dureri la genunchi, existând speculații că Francisc ar putea renunța la pontificatul său, transmite France Presse, citată de Hotnews.

Ceremonia de sâmbătă va fi marcată de un moment în care toți noii cardinali toți vor îngenunchea în fața Papei pentru a primi biretta roșie și inelul de cardinal. Apoi va urma tradiționala „vizită de curtoazie” la Vatican, care permite cetățenilor să îi salute pe noii cardinali.

ADVERTISEMENT

În zilele de luni și marți este programată o întâlnire cu cardinalii din întreaga lume, pe care pontiful argentinian a dorit să îi reunească pentru a discuta despre viitorul Bisericii, dar și despre noua „Constituție” a Vaticanului, intrată în vigoare în luna iunie.

Influența lui Papa Francisc asupra Bisericii Catolice

La finalul acestui consistoriu, papa Francisc va fi ales  83 de cardinali din totalul actual de 132 de electori, adică aproape două treimi, proporția necesară pentru alegerea viitorului papă. Marea majoritate a acestora sunt din Europa (40%), urmată de America de Sud și Asia cu câte 16%, Africa cu 13% și America de Nord cu 13%.

ADVERTISEMENT

Observatorii au subliniat că Papa Francisc s-a distanțat de alegerea tradițională a arhiepiscopilor din marile orașe, preferând profiluri de viitori cardinali mai puțin așteptate, semn al unei atenții cu precădere pentru comunitățile minoritare.

De altfel, din cei 20 de noi cardinali numiți la actualul consistoriu, cinci sunt din Asia, dintre care doi din India.

ADVERTISEMENT

Printre noii cardinali numiți se numără Robert McElroy, episcop de San Diego, în California, considerat progresist pentru pozițiile sale față de catolicii homosexuali în special. O altă alegere neașteptată este cea a misionarului italian Giorgio Marengo, care lucrează în Mongolia și care va deveni cel mai tânăr cardinal din lume, la 48 de ani. Alături de aceștia va fi numit și Jean-Marc Aveline, arhiepiscop de Marsilia, care devine al șaselea francez în Colegiul Cardinalilor.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink