News

Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Suveranul Pontif pledează pentru pace: “Fără acte de violență și extremism”

05.03.2021 | 18:24
Papa Francisc vizita istorica in Irak Suveranul Pontif pledeaza pentru pace Fara acte de violenta si extremism
ADVERTISEMENT

Papa Francisc, care a început vineri prima călătorie efectuată de un suveran pontif în Irak, a un apel la încetarea violențelor și luptelor religioase care afectează țara de zeci de ani, cerând ca irakienii să de o șansă păcii.

Papa a ajuns la aeroportul Bagdad sub o securitate strânsă, după ce le-a spus reporterilor în avion că se simte obligat să facă această călătorie „emblematică”, deoarece țara „a fost martirizată de atâția ani”.

ADVERTISEMENT

Suveranul pontif a adus un omagiu persoanelor ucise în atacuri motivate de religie, vizitând o biserică din Bagdad, unde atacatori islamiști au ucis aproximativ 50 de credincioși în 2010.

“Fie ca zăngănitul armelor să fie redus la tăcere”

“Fie ca zăngănitul armelor să fie redus la tăcere… să se încheie actele de violență și extremism”, a spus el, adresându-se președintelui irakian Barham Salih, politicienilor și diplomaților de la palatul prezidențial, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Sute de oameni s-au adunat în grupuri mici pentru a-l vedea condus către Bagdad într-un BMW blindat, situație necaracteristică pentru un papă care insistă în mod normal să folosească mașini mici și normale.

O coloană de zeci de vehicule l-a însoțit în afara complexului aeroportului, care a fost recent sub tirul rachetelor milițiilor extremiste.

ADVERTISEMENT

Majoritatea oamenilor de-a lungul drumurilor și chiar unii din palatul prezidențial nu purtau măști, în ciuda riscului de coronavirus.

În timp ce papa Francis și președintele mergeau împreună, suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, a șchiopătat vizibil, indicând că sciatica sa ar fi putut să îi facă din nou probleme. Afecțiunea l-a obligat să anuleze mai multe evenimente la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

În discursul său la palat, papa Francisc a criticat interesele facționale și străine care au destabilizat Irakul și întreaga regiune și au lovit cel mai greu oamenii obișnuiți.

„Irakul a suferit efectele dezastruoase ale războaielor, flagelului terorismului și conflictelor sectare întemeiate adesea pe un fundamentalism incapabil să accepte coexistența pașnică a diferitelor grupuri etnice și religioase”, a spus papa.

Ulterior, el a adus un omagiu persoanelor ucise în atacuri motivate de religie, vizitând o biserică din Bagdad, unde atacatori islamiști au ucis aproximativ 50 de credincioși în 2010. Moartea lor a fost un memento că „violența sau vărsarea de sânge sunt incompatibile cu învățăturile religioase autentice”, a spus el.

Securitatea Irakului s-a îmbunătățit de la înfrângerea Statului Islamic în 2017, dar țara continuă să fie un teatru de reglare a scorurilor la nivel global și regional, în special o amară rivalitate SUA-Iran care a avut loc pe pământul irakian.

Invazia SUA din 2003, după ani de sancțiuni internaționale și un război devastator cu Iranul instigat de fostul lider Saddam Hussein în anii 1980, a scufundat Irakul într-un conflict sectar și o gestionare necorespunzătoare cronică care l-a afectat de atunci.

Programul vizitei papale

Turul rapid al papei îl va duce cu avionul, elicopterul și mașinile în patru orașe, inclusiv în zone pe care majoritatea demnitarilor străini nu le pot accesa, darămite în atât de scurt timp.

El va ține o Liturghie la o biserică din Bagdad, se va întâlni cu cel mai înalt cleric musulman șiit din Irak în orașul sudic Najaf și va călători spre nord până la Mosul, unde armata a trebuit să golească străzile din motive de securitate anul trecut pentru o vizită a prim-ministrului irakian.

Mosul este o fostă fortăreață a Statului Islamic, iar bisericile și alte clădiri de acolo încă poartă cicatricile conflictului.

De la înfrângerea militanților Statului Islamic în 2017, Irakul a cunoscut un grad mai mare de securitate, deși violența persistă, adesea sub forma atacurilor cu rachete ale milițiilor aliniate Iranului asupra obiectivelor SUA și a acțiunii militare a SUA ca răspuns.

Statul Islamic rămâne o amenințare. În ianuarie, un atac sinucigaș revendicat de grupul militant sunnit a ucis 32 de persoane în cel mai mortal astfel de atac de ani de zile din Bagdad.

Pontiful va vizita, de asemenea, Ur, locul de naștere al profetului Avraam, care este venerat de creștini, musulmani și evrei, și se va întâlni cu veneratul cleric musulman șiit, marele ayatollah Ali al-Sistani, în vârstă de 90 de ani.

ADVERTISEMENT