Așadar, Papa Francisc le cere preoților să se adapteze unor vremuri când totul se desfășoară pe repede-înainte și nimeni nu mai are răbdare, nici măcar enoriașii care merg duminica la Biserică. În consecință, mesajul transmis de preot ar trebui să fie mult mai scurt, pentru ca oamenii să nu se plictisească teribil.
Omilia, așa cum este numit mesajul transmis de un preot catolic în timpul slujbei, ar trebui redus așadar la ”opt minute”, conform Papei. Această predică trebuie să fie ”scurtă, o imagine, un gând, un sentiment”. Declarațiile Papei Francisc au fost făcute în timpul audienței sale săptămânale, conform The Guardian.
Papa Francisc este de părere că o durată de opt minute a predicii este suficientă, pentru că ”după acest interval de timp, se pierde atenţia şi oamenii adorm, iar ei au dreptate”. Mai mult, Papa a recunoscut că ”uneori, preoții vorbesc mult și nu mai înțelegi despre ce vorbesc”. Omilia este slujba romano-catolică ținută după ce este lecturată Biblia.
Preoții încearcă prin această slujbă să le ofere sfaturi enoriașilor și să le prezinte diverse învățături religioase, fiecare în stilul său. Papa Francisc le cere, însă, preoților să nu divagheze în omilii, cu toate că însuși Papa a fost criticat deseori în presă pentru mesajele pe care le transmite, uneori într-un mod bizar.
De exemplu, cel mai recent Papa Francisc ca provocat un scandal după ce a folosit un termen disprețuitor pentru a descrie comunitatea LGBT. Papa Francisc a fost nevoit să-și prezinte scuze publice după ce presa italiană a dezvăluit că acesta a folosit cuvântul ”Frociaggine”, un termen extrem de vulgar în limba italiană, care arată dispreț față de comunitatea LGBT.
Porumbelui a fost scăpat într-o discuție privată cu mai mulți episcopi italieni. Discuția a ajuns, însă, în spațiul public, astfel că scandalul a luat proporții. Mai mult, deși s-a scuzat, Papa Francisc a folosit din nou cuvântul în timpul unei întâlniri cu mai mulți preoți din Roma. Apărătorii Papei l-au scuzat și au spus că cel mai probabil din cauza vârstei Suveranul Pontif nu realizează uneori ce spune.
Paradoxal, Papa Francisc este considerat primul Papă care a luat apărarea comunității LGBT și a aprobat ca preoții Vaticanului să oficieze binecuvântări ale cuplurilor de același sex. Cu mențiunea, ce-i drept, că aceste binecuvântări să nu facă parte din ritualurile sau liturghiile obișnuit ale Bisericii.
Papa Francisc surprindea pe toată lumea în urmă cu mai mulți ani, atunci când spunea că cei din comunitatea LGBT sunt tot copiii lui Dumnezeu și au aceleași drepturi ca și restul credincioșilor. Cu toate acestea, Papa Francisc a subliniat că sexul între persoane de același sex este ”păcat”, așa cum este păcat și sexul înainte de căsătorie.
”Cum puteți vedea, repetam ceva în general. Ar fi trebuit să spun: e un păcat, așa cum e păcat orice act sexual în afara căsătoriei. Asta e când vorbim despre chestiunea „păcatului”, dar noi știm bine că moralitatea catolică nu ia în considerare doar chestiunea, ci și evaluează libertatea și intențiile, și face asta pentru toate felurile de păcate”, a explicat Papa.