News

Papa Francisc, pregătit pentru medierea între Ucraina și Rusia, dar numai cu o condiție. Secretarul Vaticanului a dezvăluit-o

Papa Francisc este dispus să medieze încetarea focului între Rusia și Ucraina, dar numai dacă ambele țări vor dori intervenția acestuia. De asemenea, Vaticanul a transmis că se va implica în restaurarea Ucrainei.
20.05.2022 | 23:50
Papa Francisc pregatit pentru medierea intre Ucraina si Rusia dar numai cu o conditie Secretarul Vaticanului a dezvaluito
Papa Francisc este dispus să medieze încetarea focului între Rusia și Ucraina. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Secretarul pentru Relații al Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, a transmis acest mesaj. Reprezentantul Suveranului Pontif a sosit în Ucraina pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali.

Papa Francisc, gata să se pună în slujba păcii

În cadrul întâlnirii, el a spus că Papa Francisc este gata să se implice în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, dar numai în condițiile amintite anterior.

ADVERTISEMENT

Gallagher a transmis mesajul în timpul briefingului comun cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Arhiepiscopul a reafirmat „pregătirea Sfântului Scaun pentru a asista în procesul real de negociere”, văzut ca ”o cale către o soluție justă și durabilă”.

El a adăugat că dacă Sfântul Scaun primește o cerere de mediere din partea Ucrainei și Rusiei, Papa Francisc știe ce are de făcut. Gallagher a dat asigurări că liderul de la Vatican are toate informațiile despre evenimentele din Ucraina, în special despre cele de la Mariupol. Papa vrea să ajute fie implicându-se personal, fie prin reprezentanții săi.

ADVERTISEMENT

Secretarul Vaticanului a vizitat Kievul

În timpul vizitei sale în Ucraina, Paul Richard Gallagher a vizitat și Kievul și a promis că îi va spune Suveranului Pontif tot ce a văzut și auzit. „Sunt sigur că o va lua foarte în serios. Vom vedea ce va decide până la urmă”, a spus arhiepiscopul.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a spus arhiepiscopului că milioane de ucraineni speră că Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în Ucraina: „Va deveni un simbol al sprijinului și al îngrijirii spirituale în cele mai grele vremuri nu doar pentru catolici și greco-catolici.”

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului, au fost discutate și chestiuni umanitare și de securitate. Totodată, s-a vorbit și despre posibilitatea implicării Sfântului Scaun în soluționarea acestora. În plus, Vaticanul s-ar putea implica în restaurarea muzeelor și a siturilor de patrimoniu cultural afectate de agresiunea rusă.

Vom continua să lucrăm cu Sfântul Scaun pentru a fi implicați în restaurarea Ucrainei, inclusiv în cea spirituală, și în reabilitarea ucrainenilor afectați de război”, a spus Kuleba, conform hromadske.ua.

ADVERTISEMENT

Premierul Ucrainei, Denis Shmygal, a declarat că a făcut apel la Sfântul Scaun pentru a ajuta la organizarea de coridoare sigure pentru exportul de cereale ucrainene: „Milioane de vieți sunt în joc în întreaga lume.”

 

ADVERTISEMENT