News

Papa Francisc, primele critici la adresa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse. ”Dumnezeu nu sprijină războiul”

Papa Francisc, o primă reacție la adresa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse. Ce i-a transmis șeful de la Vatican lui Kirill
14.09.2022 | 14:54
Papa Francisc primele critici la adresa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Dumnezeu nu sprijina razboiul
Ce i-a transmis Papa Francisc patriarhului Kirill. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

După câteva luni de tăcere, Papa Francisc a avut o reacție mai dură la adresă patriarhului ortodox rus Kirill. Conducătorul Vaticanului a transmis că Dumnezeu nu ghidează religiile către război.

Ce i-a reproșat Papa Francisc lui Kirill, șeful bisericii ortodoxe ruse

Presa internațională a considerat declarația o critică la adresa Patriarhului ortodox rus Kirill, mai ales că acesta nu s-a ferit și a susținut invazia Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Declarația Suveranului Pontif a fost făcută în Kazahstan, acolo unde Papa participă la cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

Vorbim despre o întâlnire care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte credințe sub un singur acoperiș. De remarcat că patriarhul rus trebuia să participe și el, dar s-a retras.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Rusă a trimis, totuși, o delegație condusă de numărul doi, Mitropolitul Antonie. Acesta chiar s-a întâlnit cu Papa, dar totul s-a petrecut „pe repede înainte”, așa cum au notat jurnaliștii prezenți.

“Dumnezeu este pace. El ne ghidează întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă în Palatul Independenței.

ADVERTISEMENT

„Să ne angajăm, deci, și mai mult să insistăm asupra necesității rezolvării conflictelor nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a mai punctat părintele.

Vă readucem aminte și că la începutul anului, Papa a transmis că patriarhul Kirill nu poate fi „băiețelul altarului” pentru președintele rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„Sacru nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!”, a mai punctat Suvernaul Pontif

Interesant este că, la rândul său, patriarhul Kirill a susținut cu entuziasm invazia Ucrainei de către Rusia. Preotul a spus că țara pe care o reprezintă este un adevărat bastion împotriva unui Occident decadent. Declarația a stârnit supărare la Vatican, însă până acum nu a avut parte și de o replică pe măsură.

ADVERTISEMENT