News

Papa Francisc, apel pentru pace în Kazahstan. ”Am aflat cu durere că au fost victime în timpul demonstrațiilor”

Papa Francisc face apel la dialog pentru găsirea păcii în Kazahstan, acolo unde conflictul autorităților cu demonstranții a făcut până acum 164 de victime dintre civili.
09.01.2022 | 18:04
Papa Francisc apel pentru pace in Kazahstan Am aflat cu durere ca au fost victime in timpul demonstratiilor
ADVERTISEMENT

Într-o declarație făcută pe 9 ianuarie, la Vatican, Papa Francisc și-a exprimat compasiunea pentru victimele revoltelor din Kazahstan, făcând apel la dialog pentru găsirea păcii în cea mai mare țară din Asia Centrală, informează AFP.

”Am aflat cu durere că au fost victime în timpul demonstrațiilor care au avut loc în ultimele zile în Kazahstan. Mă rog pentru ei și pentru membrii familiilor lor”, a declarat Papa, în cadrul rugăciunii săptămânale din Piața Sf. Petru din Roma.

ADVERTISEMENT

”Încă există lideri în societate care seamănă moarte şi ucid oameni nevinovaţi”

Suveranul Pontif a vorbit apoi despre nevoie continuă de dialog între părți, dar și de necesitatea încetării conflictului din Kazahstan. ”Sper că vom reveni la pacea socială cât mai curând posibil prin căutarea dialogului, justiției sociale și a binelui comun”, a afirmat Papa Francisc.

”Încă există lideri în societate care seamănă moarte şi ucid oameni nevinovaţi. Mulţi oameni asistă cu indiferenţă. Suntem fixaţi pe nevoile noastre, ce să mâncăm şi cu ce să ne îmbrăcăm, şi permitem ca dorinţa faţă de ceea ce se află dincolo de aceste lucruri să se evapore”, a declarat Papa Francisc la slujba de Bobotează.

ADVERTISEMENT

164 de oameni au murit în conflictul din Kazahstan, 5.800 au fost arestați

Conflictul din Kazahstan s-a declanșat pe 2 ianuarie anul curent, imediat după ce guvernul a anunțat creșterea prețului gazelor. Miile de oameni ieșiți în stradă au fost întâmpinați de forțele guvernamentale, care au tras în plin.

În cele mai grave revolte de la obținerea independenței Kazahstanului, din 1989, au murit până acum 164 de oameni, un număr de 5.800 de persoane fiind deja arestate, potrivit unui comunicat al guvernului kazah.

ADVERTISEMENT

 ”O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO”, a anunțat duminică biroul prezidențial într-un comunicat care detaliază o ședință de securitate prezidată de președintele Tokayev.

Anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi

Potrivit ministerului de interne din Kazahstan, au fost declanșate 125 de anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi, amintește canalul de televiziune Khabar 24.

ADVERTISEMENT

Conform ministrul interimar de interne al republicii, Yerlan Turgumbayev, în timpul revoltelor, peste 400 de vehicule au fost avariate și distruse, inclusiv 346 de vehicule de poliție. Peste 100 de magazine și bănci au fost jefuite, potrivit sursei citate.

 

ADVERTISEMENT