News

Papa Francisc, revoltat pe lăcomia oamenilor. “Din cauza asta unii îşi consumă vecinii, fraţii şi surorile”

Papa Francisc şi-a axat predica din Ajunul Crăciunului pe tema lăcomiei şi a consumerismului. Sfarturile Suveranului Pontif
25.12.2022 | 11:18
Papa Francisc revoltat pe lacomia oamenilor Din cauza asta unii isi consuma vecinii fratii si surorile
Mesajul Papei Francisc, de Crăciun Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timpul discursului său din Ajunul Crăciunului, de la Bazilica Sf. Petru, Papa Francisc le-a spus credincioșilor că lăcomia și foamea îi determină pe unii “să-și consume vecinii”, făcând aluzie la războiul din Ucraina și la alte conflicte din lume.

Papa Francisc cere solidaritate cu victimele războiului

La slujbă au fost prezenți aproximativ șapte mii de credincioși chiar în biserică și aproximativ trei mii în fața acesteia, în Piața Sf. Petru.

ADVERTISEMENT

Papa Francisc a avertizat împotriva lăcomiei și consumerismului sub diferite forme și le-a cerut credincioșilor să revină la valorile originale de sărbătorire a Crăciunului și să se arate solidari cu victimele războiului și cu cei săraci.

“Ca întotdeauna, cele mai mari victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi și vulnerabili, într-o lume obsedată de bani, putere și plăcere”, a spus Papa Francisc.

ADVERTISEMENT

“Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile. Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi!”, a mai afirmat Suveranul Pontif, în predica sa.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe Francisc să stea în picioare perioade lungi de timp, astfel că a delegat un cardinal ca principal celebrant la altarul celei mai mari biserici din creştinătate.

ADVERTISEMENT

Făcând o paralelă între pruncul Iisus, născut într-o iesle, şi sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: “În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu devine prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa cauzată de goana lacomă după posesie şi consum”.

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

ADVERTISEMENT

Duminică, Papa li se adresează credincioșilor cu mesajul său tradițional “Către oraș și lume” (Urbi et Orbi) de la balconul Bazilicii Sf. Petru, din Roma.

ADVERTISEMENT