News

Papa Francisc și Viktor Orban, întâlnire neașteptată la Budapesta. Ce subiecte au fost discutate

Papa Francisc s-a întâlnit cu Viktor Orban. Cei doi au abordat subiecte importante.
12.09.2021 | 14:33
Papa Francisc si Viktor Orban intalnire neasteptata la Budapesta Ce subiecte au fost discutate
ADVERTISEMENT

Papa Francisc s-a întâlnit duminică, 12 septembrie cu președintele Republicii Ungare, Janos Ader, dar și cu premierul maghiar, Viktor Orban.

Zeci de mii de creștini din întreaga lume au participat la Congresul euharistic de la Budapesta în ultima săptămână. Punctul culminant al adunării lor a fost prezența de astăzi a Suveranului Pontif în Piața Eroilor.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea cu Viktor Orban a fost una neașteptată, având în vedere diferențele de viziune și mesajele naționaliste și antimigrație promovate de liderul maghiar, notează BBC, citat de Libertatea.

Moment neașteptat la Budapesta. Papa Francisc s-a întâlnit cu Viktor Orban

Diferențele de opinie privind situația refugiaților au fost mereu evidente între Papa Francisc și premierul Ungariei.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban a respins cu fermitate, în ciuda chiar a sancțiunilor de la Bruxelles, să primească migranți pe teritoriul țării sale.

„Noi ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranţi clandestini şi am apărat Ungaria şi Europa. Cetăţenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigraţiei”, spunea premierul ungar, în 2018.

ADVERTISEMENT

De partea cealalată, Suveranul Pontif, de la începutul papalității sale, a subliniat necesitatea de a primi și îngriji refugiații din țările prinse în război și violență, oricare ar fi credința lor.

„Constructorii de ziduri, fie ele din sârmă ghimpată sau cărămizi, vor ajunge să devină prizonieri ai zidurilor pe care le construiesc”, afirmat Papa Francis, în martie 2019.

ADVERTISEMENT

Cum a decurs întâlnirea dintre Papa Francisc și Viktor Orban

Foto: Facebook

Potrivit unui comunicat al Sălii de Presă a Sf. Scaun, întâlnirea cu președintele Republicii Ungare, cu prim-ministrul și vicepremierul țării „s-a desfășurat după programul prevăzut, într-un climat cordial, și s-a încheiat la ora 9.25”.

Printre subiectele abordate s-au aflat „rolul Bisericii în țară, angajamentul pentru salvgardarea mediului, apărarea și promovarea familiei”. 

Deplasarea la Budapesta este prima vizită externă a Papei Francisc de când s-a operat la colon din luna iulie. Ulterior, acesta va merge în Slovacia pentru a se întâlni cu liderii comunităților romă și evreiești.

ADVERTISEMENT