News

Paracetamol cu porția pentru români. Colegiul Farmaciștilor „recomandă” vânzarea a maximum două cutii de om

01.04.2020 | 20:15
Paracetamol cu portia pentru romani Colegiul Farmacistilor recomanda vanzarea a maximum doua cutii de om
ADVERTISEMENT

Paracetamolul se vinde în limita a două cutii în România, în urma unei decizii luate de Colegiul Farmaciștilor. Oamenii au început să cumpere în masă paracetamol după ce în spațiul public au ajuns informații care susțin că acest medicament ar ajuta la tratarea cazurilor ușoare de coronavirus.

Stocurile de Paracetamol lipsesc din farmacii

În prezent, banalul Paracetamol lipsește din farmacii, după ce vânzările s-au triplat în ultima lună. Colegiul Farmaciștilor a intervenit și le-a transmis farmaciștilor să nu mai vândă mai mult de două cutii de Paracetamol de persoană.

ADVERTISEMENT

Este o recomandare pe care am trimis-o de ieri către colegii noștri farmaciști, dar și pentru publicul larg, pentru a înțelege că trecem printr-o perioadă în care în a acumula cantități prea mari dintr-un medicament nu este opțiunea cea mai bună”, a declarat Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, conform Digi 24.

Lupuleasa a dezvăluit că stocurile de Paracetamol există la nivel național, însă este necesară o raționalizare a medicamentului.

ADVERTISEMENT

Am luat această decizie deoarece consumurile s-au dublat, aproape spre triplare față de perioadele anterioare și tocmai pentru că în schema de tratament pentru COVID-19, pentru formele ușoare, pentru a scădea temperatura este recomandat paracetamolul și atunci toată lumea s-a sesizat și în buna tradiție, mai ales românească, încercăm să avem cât mai mult, chiar dacă nu ne trebuie.

Sunt stocuri de paracetamol și substanțele folosite la fabricarea a acestuia, dar acestea nu trebuie epuizate, astfel că a fost emisă această recomandare pentru farmaciști și populație”, a explicat reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România.

ADVERTISEMENT

Se termină medicamentul în România?

Lupuleasa a explicat ce se va întâmpla în scenariul ipotetic în care țara noastră ar rămâne fără Paracetamol: „Există cam aceeași tendință și în alte țări, numai că în unele dintre ele există niște rezerve naționale la care se poate apela. Din păcate, din câte înțeleg, oficiul central de stocare care a funcționat pentru existența medicamentelor nu există și atunci ne bazăm numai pe stocurile existente la distribuitori și la producătorii români, sigur că având în vedere și posibilitatea de a importa și alte formulări care conțin paracetamol”.

Cu toate că nu există nicio informație oficială care să confirme faptul că Paracetamolul ar fi un leac pentru coronavirus, medicii au avertizat totuși să nu folosească medicamente pe bază de ibuprofen atunci când încearcă să trateze o răceală, pentru a nu „ajuta” evoluția coronavirusului.

ADVERTISEMENT
  • 911,541 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial