News

Studiu. Cercetătorii avertizează: Ce efecte negative poate avea folosirea pe termen lung a paracetamolului

Un studiu efectuat de cercetătorii din Edinburgh arată că utilizarea pe termen lung a paracetamolului poate provoca efecte secundare nedorite, precum creșterea riscului de hipertensiune arterială.
20.02.2022 | 12:06
Studiu Cercetatorii avertizeaza Ce efecte negative poate avea folosirea pe termen lung a paracetamolului
ADVERTISEMENT

Utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru diverse afecțiuni, paracetamolul este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda dovezilor insuficiente ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh susține însă că persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol au risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost efectuat pe 110 voluntari, timp de o lună

”Medicii trebuie să analizeze riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni”, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, citați de BBC.

Studiul respectiv a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. Lor li s-a cerut să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni, echivalentul unei doze obișnuite, și apoi pastile fără substanță activă timp de încă două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Profesorul James Dear, care a coordonat studiul, a dezvăluit că paracetamolul a crescut semnificativ tensiunea arterială a pacienților, în contextul în care hipertensiunea este unul dintre factorii majori de risc pentru atacurile de cord.

Utilizarea pe termen lung crește riscul apariției bolilor cardiovasculare

”În primul rând, nu este clar dacă creșterea tensiunii arteriale va fi menținută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a completat Dipender Gill, lector de farmacologie clinică și terapie la Universitatea din Londra.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii britanici reamintesc că nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, aspect considerat în continuare ca fiind unul indicat.

Și americanii au ajuns la aceeași concluzie în privința paracetamolului

Echipa de la Universitatea din Edinburgh a afirmat că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care prescriu paracetamol pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Anterior, un studiu amplu derulat în SUA a stabilit o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord – dar nu a putut dovedi că unul l-a cauzat pe celălalt, amintește digi24.ro.

În concluzie, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă pentru a evita apariția unor probleme majore de sănătate.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: