News

Video. Cum a arătat parada de 1 Decembrie în marile oraşe. Imagini inedite din timpul paradelor

Cum a arătat paradea de 1 Decembrie! Mai multe orașe au avut parte de defilări și câteva mii de oameni au ieșit în stradă pentru a urmări evenimentele dedicate Zilei Naționale.
01.12.2021 | 15:01
Video Cum a aratat parada de 1 Decembrie in marile orase Imagini inedite din timpul paradelor
ADVERTISEMENT

Parada de 1 Decembrie a început cu mult timp înainte și a fost pregătită minuțios de militari. Cu toții au vrut să ofere un moment aparte pentru participanți și să le ofere o amintire frumoasă. Ca să se întâmple lucrul acesta a fost nevoie de mii de ore de repetiții și detalii puse la punct.

Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării și ziua de 1 Decembrie a fost celebrată fără evenimente neplăcute. Indiferent de orașul în care a avut loc, parada s-a dovedit o încântare pentru cei mici, dar și pentru însoțitorii lor, în ciuda frigului de afară.

ADVERTISEMENT

Cum au arătat paradele de 1 Decembrie, Ziua Națională a României!

Era noapte când militarii s-au pus în mișcare și au adus în dreptul Arcului de Triumf din București întregul arsenal. Discutăm despre tancuri, tanchete și o întreagă tehnică militară pe care oamenii prezenți au aplaudat-o la scenă deschisă.

Pentru câteva momente circulația în anumite zone ale Bucureștiului a fost întreruptă. Piața Presei Libere a devenit un adevărat furnicar și rând pe rând, armă cu armă, militarii s-au așezat în convoi.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că la parada militară organizată de ziua Naţională au participat aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din mai multe ministere, dar şi din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

A fost o premieră pentru reprezentanții STS care până acum nu au mai fost niciodată la un asemenea eveniment. De asemenea, s-au alăturat și militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace.

ADVERTISEMENT

Cum s-a desfășurat parada militară din București

Ceremoniile de la Arcul de Triumf au început odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis şi intonarea imnului de stat. Apoi, şeful statului a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, moment urmat de un moment de reculegere.

Premierul Nicolae Ciucă a fost și el prezent și a ținut să transmită că Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria țării, fiind ”o lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară”.

ADVERTISEMENT

Totodată, pentru şeful Executivului, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul.

45 de minute a ținut întreaga paradă din București. Pe sub Arcul de Triumf au trecut în cadrul ceremoniei militare aproximativ 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, împreună cu peste 100 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave au survolat orașul.

Soldații români au prezentat la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.

STS, în premieră la paradă

Șase autospeciale de comunicaţii utilizate de personalul STS în misiunile de importanţă deosebită, naţionale sau internaţionale pe teritoriul României au făcut parte din convoi.

Au fost prezentate publicului autospeciale satelitare de multiservicii, echipate cu antene, routere, servere, telefoane IP, linkuri radio şi staţii TETRA care permit furnizarea serviciilor de tip Intranet şi Internet, organizarea videoconferinţelor şi transmisia imaginilor video, extinderea reţelei radio TETRA şi asigurarea cooperării şi interoperabilităţii structurilor care intervin în situaţii de urgenţă sau la dezastre.

Mesaj împotriva lui Klaus Iohannis

Au existat și câteva momente aparte în timpul ceremoniei. Astfel, un banner cu mesaj critic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a cooptării PSD la guvernare a fost afişat de câţiva dintre cei veniţi să asiste la parada de Ziua Naţională, de la Bucureşti

Bannerul conţinea mesajul ”Iliescu a chemat minerii. Iohannis a chemat PSD-ul”. Pânza pe care era inscripţionat mesajul a fost întinsă pe gardurile metalizate care limitau accesul publicului către bulevardul pe care se defăşura parada.

Ce s-a întâmplat la parada de la Iași

Mai bine de trei mii de oameni au asistat la manifestările organizate la Iaşi cu ocazia Zilei Naţionale a României. A fost momentul ideal pentru primarul Mihai Chirica de a le readuce aminte guvernanţilor că au o datorie faţă de Moldova şi că trebuie să facă autostrada şi spritalul regional.

Manifestările s-au desfăşurat în faţa Palatului Culturii din Iaşi, însă amploarea evenimentului a fost mai redusă faţă de anii precedenţi din cauza pandemiei.

După intonarea imnului naţional al României, a fost oficiat serviciul religios, iar apoi au urmat discursuri ale oficialităţilor ieşene. Interesant este că mulți dintre cei prezenți s-au arătat nemulţumiţi că nu au putut auzi discursurile oficialităţilor din cauza problemelor cu sistemul de sonorizare.

Ulterior au fost depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii, după care a avut loc defilarea detaşamentelor din cadrul Garnizoanei Iaşi, cu un efectiv de 200 de militari.

De remarcat că nu a mai fost organizat niciun spectacol folcloric, la fel cum se întâmpla în alţi ani și Primăria a renunţat și la masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi, din cauza pandemiei.

Spectacol cu drone la Alba Iulia

Parada militară cu peste 500 de soldați și tehnică militară, concerte transmise în mai multe locații din oraș, dar și un spectacol cu drone, acestea reprezintă cele mai importante momente ale zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia.

De asemenea, două marşuri ale românilor din ţară, dar şi din diasporă au fost organizate la Alba Iulia, pe acelaşi traseu. Interesant este că ambele au avut ca punct de plecare gara din municipiu.

S-a mers încolonat până la Cetate, locul unde se vor desfășura principalele manifestări organizate de Ziua Naţională. Seara se va încheia cu un spectacol de drone, care va înlocui focul de artificii.

Paradă militară și la Buzău

Peste 2.000 de buzoieni au participat la parada militară organizată pe Calea Eroilor din Buzău cu ocazia Zilei Naţionale a României. Și aici s-a intonat imnul de stat și a avut loc o slujbă religioasă de mulţumire oficiată de un sobor de preoţi.

Parada a debutat după discursurile oficiale şi vreme de aproximativ  20 de minute prin faţa buzoienilor au defilat militari din Garnizoana Buzău dar şi mijloace tehnice din dotarea MApN, MAI şi ale Poliţiei Locale.

ADVERTISEMENT