News

Paradă inedită în Coreea de Nord. Soldați în costume de protecție au defilat noaptea prin fața lui Kim Jong-un

O paradă inedită a avut loc în Coreea de Nord, pentru a marca cea de-a 73-a aniversare a statului.
09.09.2021 | 13:05
Parada inedita in Coreea de Nord Soldati in costume de protectie au defilat noaptea prin fata lui Kim Jongun
ADVERTISEMENT

Nord-coreenii și-au sărbătorit cea de-a 73-a aniversare a națiunii, sub atenta observație a liderului Kim Jong-un.

Față de anii trecuți, au existat câteva deosebiri în cazul paradei de anul acesta.

Cu siguranță, cea mai intrigantă apariție a fost cea a soldaților nord-coreeni care au defilat îmbrăcați în costume de protecție portocalii.

ADVERTISEMENT

Întregul personal a defilat în pasul caracteristic trupelor din Coreea de Nord. Cu toate că a fost o desfășurare masivă de forțe, statul nu a mai expus de această dată și rachete balistice. 

Agenția de presă KCNA a transmis că avioane de luptă au zburat în formație pe deasupra zonei paradei, ce s-a desfășurat seara târziu, în piața Kim Il-sung din Phenian.

ADVERTISEMENT

Dacă rachetele balistice, odinioară mândria statului, nu au fost prezente de această dată, la paradă au ajuns totuși diverse lansatoare de rachete și camioane ce remorcau sisteme de rachetă anti-tanc.

Este curioasă absența rachetelor balistice, mai ales după ce, în urmă cu aproape un an, la parada din octombrie 2020, Coreea de Nord a expus rachete de acest fel de tip nou, nemaivăzute în stat.

ADVERTISEMENT

Kim Jong-un a fost prezent la paradă, însă nu a susținut un discurs

Kim Jong un este vizibil mai slab. Sursa foto: hepta.ro.
Kim Jong un este vizibil mai slab. Sursa foto: hepta.ro.

Și Kim Jong-un a apărut la paradă, îmbrăcat într-un costum de culoare deschisă. Se vede poate mai clar ca în lunile trecute că liderul de la Phenian a slăbit destul de mult. Acesta pare, însă, foarte sănătos, contrar nenumăratelor zvonuri despre starea sa.

În lipsa armelor nucleare, au fost prezente alte efective la parada organizată pe timp de noapte. KCNA a transmis că membri ai Gărzilor Roșii Muncitorești-Țărănești (o organizație cu 5,7 milioane rezerviști creată în urma războiului Coreean, din 1950 – 1953) au luat parte la această paradă.

ADVERTISEMENT

A fost prima dată după 2013 când Coreea de Nord a chemat reprezentanți ai acestor rezerviști la o paradă oficială.

Despre absența armelor nucleare și accentul pus pe aceste ”gărzi patriotice” s-a pronunțat Yang Moo-jin, profesor la University of North Korean Studies, din Seul. Acesta e de părere că substratul este o schimbare de paradigmă, în care ”parada a fost concepută ca un festival domestic, care să promoveze unitatea națională și solidaritatea regimului.”

”Nu au fost arme nucleare, iar Kim nu s-a adresat națiunii în timpul paradei, probabil încercând să nu atragă prea multă atenție internațională și să lase spațiu de manevră în viitoarele negocieri cu SUA și Coreea de Sud”, a declarat Yang Moo-jin, conform theguardian.com.

Deși prezent la paradă, liderul statului nu a susținut un discurs. Sursa foto: hepta.ro.
Deși prezent la paradă, liderul statului nu a susținut un discurs. Sursa foto: hepta.ro.

Discuțiile dintre Coreea de Nord și cele două state au ajuns într-un punct mort, iar pe fondul acestei lipse de progres, liderul de la Phenian și sora sa, Kim Yo-jong, au avut mai multe discursuri în care au susținut că își vor crește arsenalul nuclear, cerând în același timp ca Washingtonul să renunțe la politicile ostile – păstrarea sancțiunilor și refuzul de acceptare a Coreei de Nord ca putere nucleară.

Experții sunt de părere că liderul nord-coreean se apropie de cel mai dificil moment al supremației sale. E de aproape un deceniu lider în stat, țara este închisă de mai bine de un an și jumătate din cauza pandemiei de Covid-19, iar ridicarea sancțiunilor pare a fi un prospect îndepărtat, dacă nu inexistent.

În august, Kim Yo-jong i-a criticat pe americani și pe sud-coreeni pentru continuarea exercițiilor militare desfășurate în paralel, despre care a spus că sunt ”cea mai vie dovadă a politicilor ostile americane.”

Aceasta și un alt înalt oficial al statului au amenințat cu măsuri militare care i-ar fi pus în fața unei crize de securitate pe aliați.

Aceștia din urmă susțin că antrenamentele sunt defensive, însă americanii și sud-coreenii s-au mai temperat în ultimii ani pentru a crea, la rândul lor, spațiu pentru discuții la masa negocierilor.

ADVERTISEMENT